In het ritme na een vakantie

Wil jij de audioversie van deze blog beluisteren? Klik dan hier om naar de YouTube video te gaan!

Aan iedere vakantie komt een eind. En daarmee ook een nieuw begin aan de volgende periode van het jaar. Nu deze zomer voorbij is, werk ik weer aan het terug in mijn eigen ritme ga komen. Ik deel graag mijn inzichten en tips met jullie. Wellicht helpt het jou om ook weer in je eigen ritme te komen!

Op vakantie laten we alles los

Zodra een vakantie begint, laten mensen over het algemeen alle ritmes en structuren los. Heerlijk! Niets moet! Er is niemand die jou vertelt hoe laat je waar moet zijn en er is niets dat jou tegenhoudt om gewoon te doen waar je zin in hebt. Dit is voor mij ook al tijden mijn favoriete manier van vakantie vieren. Alle remmen los! Nou doe ik niet opeens hele spannende dingen in mijn vakantie dus ik blijf niet plots heel de nacht op, ga niet heel de week stappen en verander niet opeens de inhoud van mijn koelkast. Als ik vakantie vier, dan betekent dat gewoon dat ik tijd heb en tijd neem en probeer beter naar mijn natuurlijk ritme te luisteren. Het weekritme verandert wel vaak in mijn vakantie. Afspraken die ik wekelijks heb, gaan niet door en mensen die ik vaak door het jaar heen minder zie, zie ik in mijn vakantie vaker. Er komt eigenlijk een nieuw ritme tevoorschijn. Een ritme of structuur die eenvoudig past bij waar behoeften liggen.

Tent, handwerkproject en lampjes

Waarom is ritme wél belangrijk?

Ik houd van een duidelijke structuur in mijn dag. Een weekritme vind ik ook heel prettig. De afgelopen weken heb ik geëxperimenteerd met het volledig loslaten van vaste ritmes zoals wekkers en het maken van afspraken. En het beviel me… Soms… Ik merkte al snel dat ik een beetje lusteloos werd van de losbandigheid van zo’n dag. Ik werd vaak meegetrokken met het kijken van series waar ik helemaal niet van geniet. Of ik scrolde urenlang op mijn telefoon zonder dat ik daar verder gelukkig van werd. Het hebben van een ritme waarbij er ook momentjes ingebouwd zijn waarin ik doelloze dingen kan doen, vind ik veel prettiger. Ochtenden met een wekker waarbij ik tijdens het ontbijt de tijd neem om iets nutteloos te doen en vervolgens een paar uur hard werk, vind ik heel fijn. Het geeft me een voldaan gevoel om lekker gewerkt te hebben en op de dagen waarop ik geen ritme had, vloog de tijd voorbij zonder dat ik met een voldaan gevoel achterbleef.

Wekker in de zomer zetten

Mijn “normale” ritme

Gedurende een normale week, heeft iedere dag een bepaalde structuur. Op maandagen, dinsdagen, donderdagen en vrijdagen zit ik ’s ochtends van 8 tot 11 achter mijn computer en ’s middags van 2 tot 5. Daaromheen doe ik wat prettig voelt. Ik kan gerust nog doorwerken tussen 11 en 2 maar dat probeer ik dan op een andere plek in huis te doen. Of ik laat het werken achterwege en ga bijvoorbeeld hardlopen, tuinieren of met iemand afspreken. Dit helpt mij ontspannen en vervolgens weer vlijtig door te werken. Maar de werkuren zijn vrijwel leidend. Het geeft me rust om lekker in mijn eigen ritme, want daar zijn de uren op gebaseerd, aan de slag te gaan met een to-do lijst. De uren eromheen vul ik ook eenvoudig in met dingen waar ik de meeste energie van krijg (en vaak genoeg ook gewoon met huishoudelijke klusjes). Maar, hoe krijg ik dat normale ritme nou terug na een vakantie?

Duidelijkheid en daadkracht

Vrijwel alles wat ik doe hangt aan deze twee zaken vast. Zo ook het ritme van mijn dagen en weken. Het begint allemaal met duidelijkheid. Voor zowel mezelf als voor de mensen om me heen. Aan het einde van de week bekijk ik onze gedeelde agenda zodat ik weet wie op welk moment waar is. Hebben we afspraken met vrienden of familie opstaan? Hebben we afspraken die we normaliter niet in de week hebben? Door onze agenda’s goed bij te houden (nee dat lukt niet altijd, meestal omdat ik dan toch iets kleins vergeten ben op te schrijven) en de tijd te nemen om wekelijks even te kijken wat eraan gaat komen, schep ik voor mezelf duidelijkheid. In het verleden kon ik er heel slecht mee om gaan als afspraken plots tussendoor erbij kwamen. Inmiddels weet ik ook dat er spontane dingen kunnen gebeuren en dat die heel leuk zijn. Wel durf ik nu nee te zeggen als iets niet handig is voor mijn week. Dat allemaal samen schept voor mij duidelijkheid. Dan daadkracht. Daadkracht is voor mij de motor achter alles dat ik doe. Beslis ik dat ik iets wil gaan doen? Dan doe ik dat met daadkracht. Daarom vind ik het geen enkel probleem dat ik vanuit thuis werk en mezelf moet aansturen. Ik heb er voor gekozen om dit werk vanuit thuis te doen en heb dit gebaseerd op eerder bewijs dat ik dat kan. De combinatie van duidelijkheid scheppen en vervolgens daadkrachtig te werk gaan, is voor mij een winnende combinatie.

Welke middelen kunnen jou helpen om terug in je ritme te komen?

Deze twee drijfveren helpen mij op weg. Maar, ze zijn niet altijd vanzelfsprekend voor mij geweest. Eerder zette ik deze middelen in om mij te helpen ontdekken hoe ik terug in het ritme kon komen:

  • Een wekker die past bij de manier waarop ik wakker word (momenteel is dat een luide, hardnekkige wekker die ik héél graag uitzet. Eerder was dat een wake up light die mij zachtjes ontwaakte)
  • Een prettige plek om te leven en te werken. Een kantoor die naar mijn wensen en behoeften is ingedeeld en aangekleed is een must!
  • Een overzichtelijke agenda.
  • Een pomodoro timer.
  • Een goede hoofdtelefoon en playlist.
  • Een manier om to-do lijsten te maken zoals Todo-ist

Vergeet niet dat er geen ideale manier is om terug in het ritme komen. Neem de tijd, bekijk wat wél lukt in plaats van wat niet lukt en probeer perfectionistische gedachtes los te laten. Wil je meer weten over het onderwerp perfectionisme overwinnen? Romy van Vaker Vrolijk heeft een hele interessante blog over precies dit onderwerp

Terug in je ritme komen is voor iedereen anders

Iedereen gaat op een eigen manier om met vakanties en dus ook met hoe weer aan het werk te gaan. Mijn advies is om het tijd te geven en lief voor jezelf te zijn. Alleen dan kun je op een manier werken die bij je past en waar je daadwerkelijk gelukkig én productief van wordt! Ben jij alweer terug in jouw ritme? Deel jouw tips hieronder met ons!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs