Twintig herfstige huishoudtips

Wil jij de audioversie van deze blog beluisteren? Klik dan hier om naar de YouTube video te gaan!

Nu dat het najaar echt zijn intrede heeft gemaakt, krijg ik spontaan zin om allerlei klusjes te doen die ik de rest van het jaar helemaal niet nodig vind. Ik heb dat ieder seizoen opnieuw. De behoefte om mee te bewegen met het ritme van de seizoenen vind ik heerlijk en ik doe mijn best om het niet tegen te houden. Toen ik afgelopen weekend wat tijd vrij had, ben ik daarom ook lekker aan de slag te gaan. Grote klussen, kleinere klusjes, alles kwam aan bod. Daarom deel ik in deze blog twintig huishoudtips die ik echt bij de herfst vind passen! 

Herfstbladeren verzamelen

Huishoudtips voor in de tuin

We beginnen met een ommetje door de tuin. Er is in het najaar voldoende te doen in de tuin. Hoewel er in de herst weinig nieuwe dingen in de tuin oppoppen, is dit wel het seizoen van kortwieken en opruimen. In eerste instantie klinkt dat niet als een bijzonder leuk klusje, maar het is wel ontzettend bevredigend! Wat kun je doen in de tuin?

 • Planten kortwieken. De lavendel en de muntplant knipte ik afgelopen weekend weer kort af. In de winter overwinteren deze planten fijn en ze hebben geen verdere verzorging nodig. Bij lavendel is het verstandig om flink met jouw tuinschaar aan de slag te gaan. Wiek je deze kruid niet kort? Dan zul je al snel zien dat de onderkant keihard wordt en dat je in het voorjaar geen mooie lavendelplant meer hebt, maar eerder een verdorde struik met enkele paarse bloempjes. 
 • De laatste keer onkruid wieden. Houd jij gedurende het jaar jouw onkruid bij? Dan ben je zo klaar. In het najaar en de winter groeit en bloeit er veel minder in de tuin. Dat geldt niet alleen voor bloemen en struiken maar ook voor onkruid. Doe je het nu een keer goed? Dan heb je de rest van het jaar geen last van onkruid.
 • Het resthout klaarmaken. Ik dagdroom vaak over het hebben van een houtkacheltje. Niets is zo gezellig als een haard in de woonkamer. Daarom probeer ik ook elk najaar al ons hout voor te bereiden door alles in passende stukjes te zagen. Zo kunnen we, als ik iemand een keertje kan overtuigen om in winterjas en dikke sokken in de tuin te gaan zitten,  meteen ons haardje aanmaken zonder eerst met hout te klooien. En dat houtkacheltje in de woonkamer? Die komt vast wel een keer.
 • De vuilnisbakken schoonmaken. De zomer is voorbij en dat betekent dat jouw vuilnisbakken niet meer naar zullen ruiken. Als het warm is buiten en je hebt een beetje pech, gaat er vanalles rotten in je groenbak. Dat laagje dat achterblijft gaat op den duur naar ruiken. Iedere keer je vuilnisbak schoonmaken gaat niet veel toevoegen. Daarom maak ik de mijne altijd schoon zodra de warmste seizoenen voorbij is. Zo weet je zeker dat het een keertje gebeurd is en dat je er in mei volgend jaar niet meer over na hoeft te denken.

Aan de slag met klusjes in de slaapkamer

Laten we het huis van boven naar beneden bekijken. Dat begint bij ons in de zolder. Daar hangt ook de hoogste verwarming. Die pak ik aan door ‘m, zodra ze voor het eerst weer aan zijn gegaan, te ontluchten. Je verwarming ontluchten is een stinkend klusje maar is gelukkig ook zo gedaan. 

Wat je nog meer kunt doen op de bovenste verdiepingen?

 • Matten uitkloppen. Zet het raam open en begin maar te kloppen. Nu dat er met het koude weer waarschijnlijk minder gelucht gaat worden, is het tijd om je matten uit te kloppen. Kijk maar eens watvoor stofwolken hieruit gaan komen!
 • Ramen lappen. Ik ken haast niemand die het leuk vindt om ramen te lappen. Tegelijkertijd is er werkelijk niemand die het leuk vindt om met vieze ramen te zitten. De zon hangt nu lang laag en zorgt er voor dat vlekken op ramen veel meer op gaan vallen. Je ramen zijn niet plots vies geworden… Dat waren ze altijd al! Het beste dat je kunt doen is gewoon aan de slag gaan. Dan is het vast zo gedaan.
 • Onder het bed zuigen. Minder stof in huis? Neem eens een kijkje onder je bed! Vraag je huisgenoot even om voor hercules te spelen en het bed op te tillen. Dan kun jij er met je Swiffer snel even onderdoor.
Inpakpapier winter klaarmaken

Herfstige tips voor in de keuken

 • Bereid je najaarsrecepten voor. Ik ben inmiddels zover dat ik echt wel wat recepten ken die ik in het najaar kan gebruiken. Stamppotten, soepen, ovengerechten. Heerlijk! Nu dat ik er aan denk? Zal ik eens een recept delen op de blog?
 • Plan een soepje in. Tijdens mijn mealprep zorg ik er in het najaar altijd voor dat er een soepje op het menu staat. tomatensoep, pastinaaksoep, preisoep, erwtensoep… Alles komt aan bod! Tip van Flip, altijd té veel soep maken. Dan kun je er de rest van de week tussen de middag van genieten! 
Hout hakken tuin

De kledingkast induiken

 • Het is tijd om al je zomerkleding uit de kast te halen. Op onze zolder staan twee grote bakken. Beide zijn gevuld met truien, dikke sokken, lange broeken en allerlei andere winterse kleding. Over een paar dagen zijn die gevuld met de zomerkleding en ligt al het winterse in onze kledingkasten. Handig en efficiënt. Ik houd er van!
 • Vergeet de cederhout niet in de kledingkast. Blokjes, bolletjes of hangers. Het maakt niet uit wat je ophangt, zolang jij jouw wollen kleding maar goed beschermt tegen de motten. Cederhoutblokjes ophangen is altijd al het beste redmiddel tegen motten geweest.
 • Je leren winterschoenen invetten. Of je jou een spray, vet of iets heel anders gebruikt. Nu is het moment om jouw leren schoenen goed te verzorgen. Zo kunnen ze nog vele winters mee! Handig en vooral ook lekker duurzaam.
 • Je wolletjes ontpillen. Heb je het al gehoord? Ik ben verliefd op mijn pluizentondeuze! Ik wist niet wat ik niet wist maar nu dat ik het weet weet ik het zeker. Kleding ontpillen is handig, duurzaam, ontspannen… Ik ben er echt dol op geworden. (Nee ik word geen 80, ik moet uberhaupt nog 30 worden hahaha)
Soep tips najaar

Duurzame herfsttips!

 • Wil jij duurzamer met kaarsen omgaan? Begin dan nu met het opsparen van kaarsvet. Is de lont op en brandt daarom de kaars niet meer, dan smelt jij het overgebleven kaarsvet toch om naar nieuwe kaarsen… Zo gepiept!
 • Ruim je theedoos op. Misschien lijkt deze tip een beetje raar, maar het is wel degelijk een handige. Ik drink het hele jaar lang thee en ruim zo nu en dan mijn theedoos op. Er zijn ook heel veel mensen die alleen in de koudere maanden thee drinken. Hoe onhandig is het dan om een theedoos gevuld met vieze theezakjes te hebben?
Theezakjes assortiment

Een verzameling random herfstige klusjes.

Er zijn natuurlijk ook allerlei ditjes en datjes die je rondom het huis kunt doen, zoals:

 • Het controleren van je safety kit in de auto kan van levensbelang zijn. Warme dekens, een ehbo-kit, je driehoek en een zaklamp in je auto hebben zitten, kan van levensbelang zijn. In de zomer ergens met pech staan is vervelend en kan gevaarlijk zijn. Maar in het najaar en in de winter wordt het allemaal nog net dat beetje gevaarlijker. Ik kocht laatst deze ehbo-kit van de ANWB, gewoon voor de zekerheid. 
 • Herfstdecor in huis halen die je natuurlijk het meest eenvoudig door gewoon naar het bos te gaan. Een paar fijne takken, mooie bladeren en kastanjes en je bent al klaar!
 • De feestdagen zijn ook om de hoek. Daarom haal ik alvast zo hier en daar inpakmateriaal in huis. Voorbereid zijn voor de feestdagen. Daar kan ik vast nog een hele blog aan toewijden, maar voor nu laten we het even op het inpakmateriaal. De rest komt later wel.
 • Over de feestdagen gesproken. Begin alvast met het maken van je verlanglijstje! Je kunt er nooit te vroeg bij zijn. 
 • Neem tot slot nog een tourtje door je kelder. Is er iets over datum? Kan het fijner opgeruimd worden? Ligt er nog chocola verstopt in een hoekje? Je kelder opruimen is stiekem heel snel gedaan, waarom zou je het niet nu even doen?
Oona Socks

Deel jouw herfstige huishoudtips!

Deze 20 ideëen kwamen gewoon spontaan in me op. Er zijn vast heel veel andere huishoud dingetjes die nu in het najaar plots zichtbaar worden. Heb jij nog tips? Deel ze hieronder! 

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs