Een najaar vol kaarsjes, kan dat ook duurzaam?

Wil jij de audioversie van deze blog beluisteren? Klik dan hier om naar de YouTube video te gaan!

Bij ons branden de kaarsjes iedere avond al sinds begin september. Nu dat genieten van de tuin in de avonduren er niet meer inzit, genieten wij met volle teugen van onze woonkamer. Ik vroeg van de week zelfs aan Bas of het niet tijd was om meer kandelaars aan te schaffen. Mijn liefde voor warmte en licht in de donkere maanden is groot, maar mijn liefde voor natuurlijk leven en duurzaamheid ook. Ik ging op onderzoek uit om te ontdekken hoe ik mijn huis met kaarsen kan vullen en toch duurzaam kan blijven!

Bord met duurzame kaarsen

Wanneer zijn kaarsen duurzaam?

Hoe duurzaam iemand leeft, hangt van veel verschillende factoren af. Dat vermeld ik alvast aan het begin van deze blog omdat ik het van groot belang vind om hier aandacht aan te schenken! Duurzamer leven is niet alleen weggelegd voor de 1%, iedereen kan zijn eigen steentje bijdragen. En of het nou om een kiezelsteen gaat of om een steen die een ton weegt, het maakt helemaal niets uit. Informatie inwinnen en vervolgens een keuze maken gebaseerd op de ingewonnen informatie is, wat mij betreft, de beste manier om te leven. Hoe draag jij jouw steentje bij wat betreft duurzame kaarsen? Dat is aan jou!

Waar is een duurzame kaars van gemaakt?

Over het algemeen zijn er drie soorten kaarsen.

  • Kaarsen gemaakt van paraffine en/of stearine
  • Kaarsen gemaakt van plantaardige was zoals soja
  • Kaarsen gemaakt van bijenwas

Kaarsen van paraffine en/of stearine

Deze kaarsen koop je eenvoudig bij de supermarkt en de action. De was in de kaarsen wordt gemaakt van een combinatie van aardolie, teer, slachtafval van dieren en palmolie. Alle 4 niet bepaald duurzame producten. Tóch heb ik deze kaarsen wel in huis.

Kaarsen van plantaardige was

De laatste paar jaren worden er steeds vaker kaarsen van plantaardige was gemaakt. Soja, kokos en lijnzaad zijn populaire keuzes. We weten vaak niet waar de grondstoffen vandaan komen en dit zorgt er voor dat ook deze kaarsen als niet duurzaam bestempeld kunnen worden.

Kaarsen van bijenwas

Als bijen een honingraat bouwen, maken ze met de wasklieren in hun achterlijf was. Van dit was bouwen ze vervolgens de honingraat. Als raten niet meer gebruikt worden dan wordt er van de overgebleven was kaarsen gemaakt. Voor vegans zijn bijenwaskaarsen een no-go. Voor mensen met een kleinere portemonnee helaas ook.

Er is, wat mij betreft, geen gradatie in de meest duurzame soort kaarsen. Tijdens het uitkiezen en kopen van kaarsen zijn er allerlei persoonlijke factoren waar je rekening mee moet houden. Er zijn wel manieren om duurzaam met kaarsen om te gaan.

Maak jouw kaarsgebruik duurzamer!

Ik houd er van om op zoek te gaan naar manieren waarop jij jouw kaarsgebruik duurzamer kunt maken. Hoewel ik, als ik hier ooit een bedrag voor vrij kan ruimen in mijn budget, het liefst kaarsen van bijenwas zou gebruiken, is dit niet altijd mogelijk. Hoe ik mijn kaarsgebruik dan toch duurzamer maak? Nou, zo!

  • Als een kaars nog niet op is, maar de lont wel op is kun je het overige kaarsvet omsmelten in een potje met een vers lont.
  • Ik ben zuinig met geurkaarsen. Ja, ik heb wel een geurkaars in huis. Namelijk de geur Cherry Blossom van Yankee Candle. (Yankee Candle geeft op hun website aan hoe zij door minder afval te produceren, potten te recyclen en hun energieconsumptie te verminderen, hun best doen om duurzamer te zijn.) Maar die geurkaars staat sowieso alleen aan als ik een naar geurtje in huis ruik (na het koken bijvoorbeeld) en als het geurtje geëlimineerd is, gaat de kaars weer uit. Bovendien upcycle ik de Yankee Candle potten door ze na gebruik grondig schoon te maken en als opslag in de keuken te gebruiken!
  • Ik probeer te minderen met waxinelichtjes. De aluminium kuipjes zijn écht niet goed het milieu en ik vind het zonde om ze telkens weg te gooien. Glazen potjes van het formaat waxinelichtje kun je eindeloos opnieuw gebruiken. Hier gaat mijn voorkeur dan ook naar uit.
  • De kaarsjes gaat niet van zonsondergang tot zonsopkomt aan. Als ik een avondje tijd heb om van ze te genieten en fijn te ontspannen, steek ik ze pas aan. Het aansteken van kaarsen en hier van genieten hoort voor mij echt bij slow living.
  • Als ik een kaars aansteek, knip ik eerst het bovenste stukje van de lont af. Zo krijg je geen wapperende kaars (die branden immers sneller op).
  • Ik probeer af en toe eens kaarsen met de hand te maken. Met een oven, glazen pot, lont en oude kaarsen lukt dat eenvoudig!
Duurzame kaarsen zelfgemaakt

Mijn persoonlijke voorkeur voor duurzame kaarsen

Kun jij al raden welke duurzame keuzes mijn voorkeuren hebben? Ik gebruik zo veel mogelijk glazen potten en als het even kan steek ik kaarsen gemaakt van (lokale) bijenwas aan. Maar dat zijn niet de enige duurzame stappen die ik in huis maak! Heb ik jou nieuwsgierig gemaakt? In deze blog leer je hoe je zelf tuinkers kunt verbouwen!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs

Leave a Reply