Een adventssjaal breien

Wist je dat deze sjaal het onderwerp was van mijn eerste Vrijdag Vlog? Klik op de link om de vlog te kijken!

Het juiste handwerkproject vinden voor een bepaald moment in het jaar kan een flinke uitdaging zijn. Wat mijn adventsproject van afgelopen jaar betrof, was dit zeker zo. Ik had een bepaald idee in mijn hoofd en toen het toch niet liep zoals ik verwachtte, was er stress. Lees maar mee!

Op zoek naar een wolletjes adventskalender

Toen ik in mei besloot om mezelf een wolletjes adventskalender cadeau te doen, begon de zoektocht eigenlijk al. Mijn budget bepalen en vervolgens een adventskalender vinden die daar bij past, kostte al behoorlijk wat energie. Ik besloot dat ik niet meer dan €100 uit wilde geven, ik met sokkenwol aan de slag wilde gaan én dat de kleuren van de wolletjes écht bij mij pasten. Uiteindelijk koos ik voor de adventskalender van Atelier Sopra in de kleurstelling Sunset. Je ziet vast meteen waarom ik voor deze specifieke kleurstelling ben gegaan! De adventskalender zou €85,- kosten en ik zou 1 grote streng wol en 12 kleine strengetjes wol thuisgestuurd krijgen. Met al dat wol zou ik aan de slag kunnen gaan met een van de twee meegeleverde patronen. Ook zouden er nog een paar kleinigheidjes bij de adventskalender zitten. Het was pas mei, maar ik verheugde me nu al op december!

Atelier Sopra adventcalendar 2021

Help?! Heb ik wel de juiste adventskalender?!

Toen ik een halfjaar later op Instagram berichtjes voorbij zag komen van mensen die hun adventskalenders in huis aan het halen waren, ging er bij mij een belletje rinkelen. Had ik niet ook een adventskalender besteld? Ik wist zo’n 90% zeker dat ik ergens voor betaald had, maar wist totaal niet meer wat het precies was, hoe de adventskalender eruit zou zien en wanneer die bij mij thuis aan zou komen. Na flink wat zoekwerk ontdekte ik in mijn digitale prullenbak een mail met daarin de bevestiging van mijn adventskalender. Halleluja! Een paar dagen later stond ook mijn doos pakjes op de stoep. Alle cadeautjes waren heerlijk gezellig ingepakt en ik verzamelde ze allemaal in een mand. Op 1 december zou het feest beginnen. Ik zou tijdens de eerste Vlogmas video mijn eerste pakje openmaken. Volgens mij kon je in de video aan mijn verbaasde uitdrukking zien dat er iets niets helemaal klopte. De eerste paar dagen pakte ik licht gele en licht roze strengen uit. Hoewel ik dit op camera nog niet benoemde, was ik in allerlei staten van paniek.

Toen ik er na een paar dagen voor koos om mijn laatste twee pakjes open te maken zodat ik kon controleren of ik wel de juiste adventskalender had ontvangen, werd de paniek alleen maar erger! Paarse strengen?! Ik zag het niet meer zitten en mailde José met de vraag of ik misschien de verkeerde adventskalender had ontvangen. Zij keek het voor mij na en kon me gelukkig geruststellen. Ik had nou net niet de kleuren uitgepakt die het overduidelijk maakten dat ik wel de juiste adventskalender in huis had. Met een gerust gevoel pakte ik de volgende dagen de overige strengen uit. Alle strengen samen zagen er prachtig uit! Totaal niet wat ik verwacht had, maar alsnog heel erg mooi.

DSC06969

Het juiste patroon vinden

Bij de adventskalender ontvingen we twee patronen. De Let’s twist again shawl van Naantje Knit en de Advent Tam van José zelf. Allebei prachtige patronen, maar ook allebei van een behoorlijk niveau. Hoewel ik ze allebei graag een keertje zou willen maken, stond mijn hoofd er in december totaal niet naar. Vlogmas, voorbereidingen voor de feestdagen en een eventuele lockdown maakten van mijn hoofd een (kerstige) warboel en ik had behoefte aan een eenvoudig patroon waarmee ik meters kon maken. Ik had ook gehoopt dat ik vanaf 1 december kon beginnen met breien aan mijn adventsproject maar, omdat we de patronen pas na een dikke week ontvingen, moest ik mijn plan aanpassen. Gelukkig had ik inmiddels zoveel ervaringen opgedaan met Ravelry dat ik binnen no time een prachtig en heerlijk simpel adventsproject te pakken kreeg. Ik zou met de Hygge and Hearth Scarf aan de slag gaan. Zie jij het trouwens niet zitten om een sjaal te breien? Wellicht is een sjaal haken voor jou een perfecte oplossing!

PXL_20211210_153014515.MP

Lastige rekensommen

De Hygge and Hearth Scarf was een Knit Along (KAL) van 2019. Het patroon werd ontworpen en uitgebracht door Bumblebee Acres Farm en het hoorde bij de adventskalender van Bumblebee Acres Farm. In het patroon is er rekening mee gehouden dat je gedurende een maand lang iedere dag een kleine streng sokkenwol van 10 gram zou gebruiken. Nou had ik dat dus niet in huis. Mijn adventskalender bestond uit 13 strengetjes van 20 gram en 1 grote streng. Het duurde mij een poos voordat ik inzag dat als ik iedere mini streng 2x gebruikte ik voldoende wol zou hebben. Met dat plan ging ik aan de slag. (Denk je nou, wat maf dat het Charlie zo lang duurde om dat te berekenen. Ik heb helaas een ongelofelijk slecht wiskundig & rekenkundig inzicht)

1100 meter wol wegwerken in 9 dagen tijd?

Zodra ik begon aan het patroon werd mij duidelijk dat ik de sjaal graag vóór het einde van de adventsperiode af wilde maken. 260 gram (oftewel zo’n 1100 meter) sokkenwol in 9 dagen tijd wegwerken… Zou dat überhaupt lukken? Ik was optimistisch en wilde er best wel wat slaap voor inleveren. Al snel kwam ik erachter dat minder slapen helaas niet resulteerde in meer meters. Het resulteerde wel in hele slechte zin. Dus dat plan schrapte ik. Zou ik de adventssjaal dan tussen oud en nieuw afmaken? Of in het nieuwe jaar pas? Daar had ik geen zin in (lekker koppig he!). Dus maakte ik een ander plan. Ik paste het patroon aan! In plaats van een giga sjaal, besloot ik om halverwege alvast te stoppen en de sjaal af te ronden. Zo werd de sjaal wat compacter en kon ik ‘m als accessoire dragen aan de kerst-eettafel.

DSC07046

Wat moet je kunnen om deze adventssjaal te breien?

Het patroon is ontzettend eenvoudig. Als je eenmaal 3 of 4 kleuren na elkaar hebt gebreid, gaat het haast als vanzelf. Je maakt gebruik van rechte steken, averechte steken en enkele omslagen. Ik gebruikte een rondbreinaald van 4 mm. Het opzetten van de sjaal deed ik met een provisional cast on. Door gebruik te maken van een haaknaald en een stukje extra draad, zette ik lussen op die aan het einde van een project weer losgehaald konden worden. De steken van de eerste toer en van de laatste toer maakte ik vervolgens met de Kitchener Stitch aan elkaar vast. Het leren van en oefenen van nieuwe handwerkvaardigheden, vind ik altijd enorm waardevol en het was tof om bij dit eenvoudige project ook nieuwe vaardigheden te kunnen leren! De Kitchener Stitch heb ik trouwens ook al eens eerder gebruikt bij het breien van een makkelijke baby muts. Als je deze steek eenmaal in de vingers hebt, vergeet je ‘m nooit meer!

PXL_20211215_151112403.MP

Raad ik de Hygge and Hearth Scarf aan?

Ja! Deze sjaal is een uitdaging voor beginnende breiers en een heerlijk hersenloos project voor de breiers die al wat verder zijn. Of je nou de bolletjes van jouw adventskalender er voor gebruikt of gewoon overgebleven garen. Dit project kan áltijd! En je kunt nooit genoeg luchtige, mooie sjaals maken, toch?

DSC07127

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Handgemaakte trui breien

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

De nieuwste blogs

This Post Has One Comment

  1. Li Ying Brouns

    Wow wat een mooie adventkalender heb je uitgekozen. Zulke mooie warme tinten, ik wordt er al blij van als ik ze zie. Je hebt ook echt een prachtig project ervoor gekozen, die gaat zeker op mijn verlanglijstje. Veel draagplezier en ik kan niet wachten om je volgende blogpost te bewonderen.

Leave a Reply