Mijn daglichtlamp en ik

Wil jij de audioversie van deze blog beluisteren? Klik dan hier om naar de YouTube video te gaan!

Serotonine, we kunnen niet zonder. Het is (eenvoudig gezegd) het stofje in ons brein dat ons een fijn gevoel geeft en angst, agressie en verdriet in ons brein wegwuift. Ook draagt het deels bij aan hoe wakker wij zijn. In de donkere dagen neemt, voor bepaalde mensen, de aanmaak van serotonine zo zeer af dat zij in een winterdepressie geraken. Een daglichtlamp kan hierbij helpen. Het hielp mij in ieder geval!

Disclaimer, het aanschaffen van een daglichtlamp is iets waar ik heel lang en heel hard over na heb gedacht. Hoewel de diagnose Winterdepressie inmiddels wel wetenschappelijk onderbouwd wordt, is er voor het gebruiken van een daglichtlamp als “kuur” nog steeds onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan. Ik vind het belangrijk om dit te vermelden omdat iets dat voor mij werkt niet persé voor een ander werkt. Als je ruimte hebt om een daglichtlamp uit te proberen, neem die ruimte. Als dit voor jou geen optie is, wees niet getreurd.

Daglichtlamp gebruiken

Wat is een winterdepressie?

Een winterdepressie, ook wel een seizoensdepressie genoemd, begint in de herfst en verdwijnt weer in de lente of zomer. Mensen die een winterdepressie hebben merken

 • dat ze meer behoefte hebben aan slaap maar dat de kwaliteit van de slaap afneemt
 • dat ze een grotere eetlust hebben
 • dat ze veel angstiger zijn dan gewoonlijk
 • dat de libido afneemt
 • dat de hoeveelheid energie afneemt
 • dat de concentratie verslechterd

Een winterdepressie wordt veroorzaakt door een tekort aan serotonine en een teveel aan melatonine. Hoewel de biologische klok in de zomer en de lente gewoon meebeweegt met de zon, gaat dit in het najaar en de winter mis. Mensen met een winterdepressie zouden te weinig zonlicht binnenkrijgen. Een daglichtlamp is daarom voor veel mensen een oplossing.

Hoe ziet mijn winterdepressie er uit?

Ik merk dat ik last krijg van de winterdepressie als ik ’s ochtends niet alleen geen zin heb om uit bed te komen maar als het ook gewoon niet lukt. Mensen met een (winter)depressie weten precies waar ik het over heb. Het gevoel dat het simpelweg niet kan en je hier geen controle over hebt is kenmerkend voor de meeste depressieve mensen. In de zomer kan ik geen zin hebben om uit bed te komen in de ochtend maar dan is het vaak zo eenvoudig als even de schouders eronder zetten en dan sta ik al snel genoeg naast mijn bed. Tijdens een depressieve periode werkt dit helaas niet. Tijdens een winterdepressie ben ik loom en weet ik vaak niet hoe ik me voel. Alle gevoelens zijn een beetje dof. Als ik dan wel iets voel, zijn het alleen de extreem grote emoties. Euforisch op een kerstmarkt, diep verdrietig tijdens het kijken van een film of ongelofelijk boos omdat ik iets niet kan vinden. Tot slot kan ik weinig verdragen. Vooral geluiden worden een groot probleem en het liefst doe ik alle ramen en deuren dicht en zet ik constant een hoofdtelefoon op. Deze signalen zijn voor mij inmiddels heel erg duidelijk en ik weet hoe ik mezelf kan helpen als ik ze opmerk.

Hoe helpt een daglichtlamp?

Ik schafte in de winter van 2020 deze daglichtlamp van Beurer aan. Na jarenlang therapie te hebben gevolgd voor een normale depressie liep ik eigenlijk alleen nog in het najaar telkens tegen de lamp. Nadat ik mijn huisarts en psychologe uitgebreid erover had gesproken en hen had ondervraagd over wat hen advies op dit gebied was. Concludeerden we alle drie dat een daglichtlamp een oplossing zou kunnen bieden. Tijdens lichttherapie met een daglichtlamp (van minimaal 10.000 lux) word je twee weken lang iedere ochtend blootgesteld aan wit licht. Het idee is om een winterdag met kunstmatig zonlicht te verlengen tot een zomerdag. De aanmaak van melatonine gedurende de dag wordt afgeremd en de aanmaak van serotonine wordt gestimuleerd. Door twee of (in sommige gevallen) 3 weken lang tijdens het ontbijten en handwerken in de ochtend 30 minuten lang deze lamp op 30 centimeter van mijn gezicht te zetten, ga ik me gaandeweg de weken steeds meer mezelf voelen. Na de therapeutische periode kan de daglichtlamp ook incidenteel worden ingezet. 

Donkere ruimte daglichtlamp

Hulp zoeken bij een winterdepressie

Als jij denkt last te hebben van een winterdepressie is het belangrijk om niet zelf met allerlei ditjes en datjes aan de slag te gaan maar om allereerst contact op te nemen met je huisarts. Mijn advies is om jouw klachten gedurende twee weken helder te krijgen. Schrijf op wat je voelt, wanneer je dat voelt en hoe het jou en de andere mensen om je heen raakt. Door de klachten helder te omschrijven bij jouw huisarts kan hij of zij jou eenvoudig doorverwijzen naar de praktijkondersteuner. De praktijkondersteuner kijkt dan verder naar hoe jij geholpen kan worden. Misschien is een daglichtlamp niet de oplossing voor jou maar schroom niet om het na te vragen tijdens een afspraak bij de praktijkondersteuner. Het belangrijkste advies dat ik je kan geven is het volgende: Geloof niet alles dat je op het internet leest, er is geen tovertrucje of wondermiddel om van je klachten af te komen. Gebruik je gezonde verstand en win veel informatie in van betrouwbare bronnen voordat je iets uitprobeert.

Ik hoop dat je met deze blog geholpen bent en ik hoop dat je op jouw eigen manier kunt genieten van het najaar en de winter.

Bronnen:

 • Dacey DM, Liao HM, Peterson BB, et al.
  Melanopsin-expressing ganglion cells in primate retina signal colour and irradiance and project to the LCN.
  Nature 2005;433:749-54. 
 • Lam RW, Buchanan A, Mador JA, et al.
  The effects of ultraviolet-A wavelengths in light therapy for seasonal depression
  J Affect Disord 1992;24: 237-44.
 • Meesters Y, Gordijn MCM, Spaans HP, Verwijk E.
  Chronotherapeutische interventies
  Psyfar 2016; 4(4): 18-24.
 • Meesters Y. Psyfar 2009;4(4): 59-62.
 • https://www.psyq.nl/depressie/winterdepressie
 • Terman M, Terman JS, Quitkin FM, et al.
  Light therapy for seasonal affective disorder.
  A review of efficacy. Neuropsychopharmacology 1989;2:1-22.

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs

Leave a Reply