Verbouwen: hoe maak je dat duurzaam?

Wij startte eind 2022 aan een gigantisch spannend project. We kochten een klushuis! Iets waar ik al jaren enthousiast over was, want hallo duizend DIY projecten, en iets waar Bas al jaren niet zo enthousiast van werd. Maar, gezien de huizenprijzen, mijn werk als freelancer en Bas z’n werk als leerkracht zat het er niet bepaald in om een huis van een half miljoen te kopen. De conclusie was dat we ons spaargeld beter konden investeren in het verbouwen van een klushuis. Er was wel nog een struikelblok waar ik mee worstelde. Hoe kon ik zowel vasthouden aan mijn idealen ten opzichte van duurzaamheid en tóch ons huis verbouwen?

20230331_153621

Verbouwen is niet duurzaam

Althans, niet bij eerste oogopslag. Bij het idee van alle pakken laminaat en andere spullen die in zowel karton als plastic verpakt zouden zitten, draaide mijn mag al lichtjes. Laat staan de vele emmers verf, en het gigantische bad volledig gemaakt van acryl. Er zou zó veel nieuw gekocht moeten worden en dat bezorgde me wat paniek. Niet heel gek natuurlijk, want ik koop max 3 keer per jaar nieuwe kleding, bezoek in de weekenden voor m’n plezier rommelmarkten en maak verjaardagscadeaus het liefst met de hand. Ik kreeg het in eerst instantie dan ook gewoon niet aan mezelf verkocht dat we zó veel nieuw zouden gaan kopen.

Oud houden of nieuw kopen?

Als je een huis koopt (en al helemaal als je een huis verbouwt) moet je dagelijks beslissingen maken. In het begin voelt iedere beslissing heel groot. En eng! Want als je voor A kiest, kies je dus niet voor B. En dat zou kunnen betekenen dat je het verkeerde beslist en dat je er de rest van je leven spijt van hebt. Hallo hey. Leg er nog wat druk op! Een van de dingen waar ik in de aanloop naar de verbouwing tegenaan liep was of we bepaalde aspecten van het huis zouden laten voor wat ze zijn of zouden vernieuwen. In de woonkamer lag bijvoorbeeld al laminaat. Die lag daar helemaal prima en was redelijk onze smaak. Tsja. Wat doe je dan? En de badkamer werkte in principe nog helemaal. Het rook er een beetje muf en je had ongeveer 6m2 om je in klaar te maken, maar het ging zeker. Wat vond ik het lastig om zulke beslissingen te maken!

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Duurzaamheid is niet het belangrijkst

Wij leven dus best duurzaam en toch kozen we voor een nieuwe badkamer. Niet alleen dat, maar we verhuisden de badkamer naar een van de slaapkamers. In eerste instantie voelt dat niet bepaald duurzaam. Toch past deze keuze het beste bij ons. We hopen heel lang in dit huis te mogen wonen en zullen dus ook heel lang gebruik gaan maken van onze badkamer. Een badkamer laten maken die future proof is en waar we dagelijks met plezier onze tanden staan te poetsen is dus uiteindelijk waar onze keuze op is gevallen. En dat de badkamer nu precies onze smaak is en daarom jarenlang mee zal gaan is voor ons de meest duurzame keuze die we konden maken.

20230331_153907

Duurzame verbouwkeuzes maken

Naast het maken van keuzes die voor ons persoonlijk duurzaam zijn, hebben we ook keuzes gemaakt die duurzaamheid pur sang uitstralen. Deze duurzame keuzes waren voor ons vanzelfsprekend:

  • We lieten meteen de spouw isoleren met Neopixels.
  • In de zomer worden alle kozijnen met enkelglas vervangen voor kunststof kozijnen met HR++ isolatieglas.
  • De koelkast uit 1960 werd vervangen door een tweedehandsmodel uit 2020.
  • De gaskookplaat werd weggegooid en vervingen we met een tweedehands inductieplaat uit 2021.
  • We planden meteen een afspraak in om zonnepanelen te laten plaatsen.
  • Er werd vloerverwarming geïnstalleerd.
  • We verwisselden de CV ketel uit 1960 om voor de duurzame(re) Nefit TrendLine II.
  • De voordeur (waar gaten in zaten) lieten we vervangen door eentje die beter isoleert.

Al deze keuzes samen zorgen er voor dat we veel duurzamer kunnen leven in dit jaren 60 huis dan de vorige bewoners.

Nieuwbouw versus verbouwen, wat is duurzamer?

Ik weet dat de meeste mensen hier dezelfde mening over hebben. Het is ook wat ons vaak wordt voorgeschoteld. Nieuwer en moderner is beter dan oud en ouderwets. Mijn mening hierover is dus wat controversieel. Toch geloof ik er heilig in dat een oud huis verduurzamen beter is voor de wereld dan in een modernere nieuwbouwhuis wonen. Waarom? Omdat er zó veel leegstand is dat het haast asociaal is om een nieuwbouwwoning te bouwen. Ik ben er van overtuigd dat gemeentes en de overheid hun financiële steun beter in het verduurzamen van oude woningen kunnen steken dan in het bouwen van nieuwe huizen.

20230331_154017

Duurzame keuzes blijven maken tijdens het verbouwen

Ik geloof er in dat duizenden kleine, duurzame dingen doen veel nuttiger is dan grote, dure duurzame dingen voor de show doen (zoals een elektrische fiets kopen terwijl je nooit fietst bijvoorbeeld) en tijdens de verbouwing wilde ik dit ook het liefst doen. Toch kwamen we er al snel achter dat dit:

  1. a) helemaal niet te doen was en
    b) mij een vroege dood in zou jagen.

In plaats van te micro managen en constant boos en teleurgesteld te zijn dat andere mensen niet ook hun opperste beste deden om duurzaam te zijn, leerde ik al snel naar het grote geheel te kijken. Zo begon ik dingen die in eerste instantie niet duurzaam lijken wel als de meest duurzame optie te zien:

  • We maakten gebruik van eco systemen van vakmensen. Diegene die de vloerverwarming legde, schakelde iemand in die de gietvloer kon regelenen en de persoon die de badkamer betegelde kende iemand die alles goed kon afkitten. Zo werk je met lokale ondernemers in plaats van werklui die boven de rivieren woont.
  • We bezochten de stort enkel en alleen met volle auto’s en aanhangwagens en zorgden er daar voor dat alles netjes gesorteerd werd. Minder ritjes = minder Co2 uitstoot van de auto. Alles braaf sorteren is vanzelfsprekend (toch?)
  • We kochten zoveel mogelijk in bulk zodat we zo weinig mogelijk verpakkingen over zouden hebben. Waren de mega emmers verf en de giga rollen ondervloer zwaar? Ja! Hebben we minder afval gecreëerd? Ook ja!
  • We deden zoveel mogelijk zelf, maar schakelden op de juiste momenten mensen in die er voor konden zorgen dat wat we deden ook écht 30 jaar mee zou gaan. Een stevige basis zorgt voor jarenlang plezier.
  • We maakten beslissingen waar we niet alleen op korte termijn duurzamer bezig zouden zijn, maar vooral ook op langer termijn. Dit was misschien wel de belangrijkste. In plaats van de hipste dingen op de markt, gingen wij juist voor stevig en stabiel. In the long run heb je hier veel meer profijt van!
20230331_153315

Duurzaam verbouwen… Het kan wel!

Maar het is vaak wel zoeken. Het gaat niet altijd om de meest moderne technieken (zo wilden we eigenlijk een lucht/water pomp, maar bleek dit voor ons huis helemaal niet een verstandige keuze te zijn), en het gaat er al helemaal niet om dat alles er duurzaam uitziet. Dus laat lekker je houten kozijnen, die van “duurzaam hout” gemaakt werden, zitten als ze alleen maar koude lucht gaan doorlaten. Werk samen met mensen die weten waar ze het over hebben en struikel niet al té veel over je principes. Een oud huis verduurzamen is nog altijd duurzamer dan een nieuw huis laten bouwen.

Heb jij nog duurzame verbouwtips? Scroll naar beneden en laat het me weten!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs