Jouw eerste sjaal haken

Wil jij voor het eerst een sjaal haken? Dan ben je hier op het juiste adres! Heel veel mensen starten hun haakavontuur met het haken van een sjaal. Sjaals zijn er in allerlei vormen en maten en je kunt sjaals van elk dankbaar garen haken. Je kunt het haken van een sjaal ook zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Wil jij beginnen met het haken van jouw eerste sjaal? Lees dan verder!

Gehaakte sjaal woestijnbloem afgerond

Soorten gehaakte sjaals

Nederland is een écht haak land. Het eerste project van heel veel handwerkers is een sjaal. Een sjaal haken kan heel eenvoudig zijn. Je kiest bij het haken van een sjaal altijd voor een bepaalde vorm, formaat en haakgaren. Door verschillende haaksteken achter elkaar te haken, haak je binnen no time een leuke, warme sjaal! Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Kiezen voor een driehoek sjaal die je ook als omslagdoek kunt gebruiken.
  • Gebruik maken van schapenwol die niet alleen heerlijk zacht is, maar er ook rustiek uitziet.
  • Een dikke haaknaald in combinatie met dik garen gebruiken om een chunky sjaal te haken. 
  • Of juist een dun haaknaald in combinatie met dun sokkenwol om een kanten sjaal te haken.

Als je een sjaal wilt haken, kun je werkelijk alle kanten op. Het ligt er helemaal aan wat jij mooi vindt en welk materiaal je graag uit wilt proberen.

Heb je een fijn haakpatroon te pakken? Dan is het tijd om bijpassend garen te vinden! In een haakpatroon zal er altijd aangegeven worden welk garen de ontwerper precies heeft gebruikt. Wil je er zeker van zijn dat je een vliegende start maakt met het haken van jouw eerste sjaal? Gebruik dan precies hetzelfde garenmaar dan in een kleur die bij jou past

Wat heb je nodig om een sjaal te haken

Het haken van jouw eerste sjaal begint, als je het mij vraagt, altijd met het vinden van een fijn haakpatroon. Haakpatronen vind je in heel veel verschillende vormen. Je kunt:
  • Een boek met verschillende haakpatronen aanschaffen.
  • Een digitale pdf downloaden (en eventueel uitprinten).
  •  Op YouTube een haaktutorial (een video waarin iemand precies uitlegt wat je moet doen) volgen.
  • Een workshop in jouw lokale wolwinkel volgen.
  • Een online haakcursus volgen. 

Heb je een patroon gevonden waar je heel enthousiast over bent? (Die enthousiasme ga je namelijk nodig hebben!) Dan is het tijd om op zoek te gaan naar bijpaasend garen. In een haakpatroon zal altijd precies staan welk garen de ontwerper zelf heeft gebruikt. Wil je er zeker van zijn dat jij een vliegende start maakt met het haken van jouw eerste sjaal? Dan adviseer ik je om precies hetzelfde garen te gebruiken. Vind je het spannend om op zoek te gaan naar het juiste garen? Dan kun je een alles-in-een haakpakket kopen. In zo’n haakpakket zit alles dat je nodig zult hebben om jouw sjaal te haken. 

Een paar van mijn favoriete garens om sjaals mee te haken zijn:

Eerste sjaal haken faq

Wil jij een sjaal gaan haken? Dan komt er best veel op je af. Hier vind je het antwoord op de vragen die jij misschien hebt over het haken van jouw allereerste sjaal.

Hoe lang duurt het om mijn eerste sjaal te haken?

Haak jij voor het eerst? Dan kan het even duren voordat je in de gaten hebt hoe het haken van lossen, vasten en stokjes werkt. Zodra je dit onder de knie hebt, gaat het razendsnel. Het ligt er helemaal aan hoeveel plezier je er aan beleeft! Maar pas op! Haken kan verslaven zijn…

Hoeveel bollen wol heb ik nodig om een sjaal te haken?

Dit ligt aan het patroon. In het patroon staat precies aangegeven hoeveel meter van welk garen je nodig hebt om de sjaal te haken. Op de verpakking van bolletjes wol vind je precies hoeveel meter iedere bol heeft.

Hoe breed is een gehaakte sjaal?

Jouw eerste gehaakte sjaal mag gerust 30 tot 40 cm breed zijn. Smaller of breder kan natuurlijk ook. Het is maar net wat jij mooi vindt.

Welk soort garen moet ik gebruiken om een sjaal te haken?

Wil je een sjaal haken die je warm houdt in de kou maar niet te klam wordt? Dan raad ik aan om een garen te gebruiken waar zoveel mogelijk wol in zit. Ben je bang dat een wollen sjaal prikt? Dat is nergens voor nodig! Garen gemaakt van 100% schuurwol zijn voor de gevoelige houd niet ideaal, maar elk ander wol is perfect om een sjaal mee te haken.

Hoeveel steken moet ik opzetten om een sjaal te haken

Mijn advies is altijd om een haakpatroon of haakboek te kopen. Hier staat precies in uitgelegd wat je moet doen. 

Welke steek haak je voor een sjaal?

Een sjaal bestaat altijd uit een combinaatie van gehaakte lossen, vasten en stokjes. 

Advents breinproject Hygge and Hearth

Jouw eerste sjaal haken? Deze (gratis) patronen zijn favoriet!

Wil je gewoon lekker beginnen en niet al te lang zoeken naar een mooie sjaal om te haken? Dan raad ik deze patronen en boeken van harte aan!

De sjaals uit de boeken Sjaals haken a la Sascha en Meer Sjaals haken a la Sascha zijn sowieso favoriet. Er staan heel veel verschillende soorten sjaals in de boeken en de patronen zijn heel overzichtelijk geschreven. Bovendien zijn de boeken ook fantastisch vormgegeven.

Meer sjaals haken a la sascha, Amethistsjaal

Wilma van Wilmade heeft honderden gratis haakpatronen voor sjaals online staan. Hoewel haar patronen in het Engels zijn geschreven, zijn ze toch prima weg te haken. Ik adviseer overigens altijd om zowel Nederlandse als Brits- en Amerikaanse haaktermen te leren kennen. Hoe meer haaktalen je spreekt, des te meer haakpatronen je kunt maken!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs