30 Slow Living activiteiten voor in het najaar

De herfst is weer gearriveerd. Waar ik in het voorjaar zo vaak mogelijk naar buiten toe ga, begin ik in het najaar juist te genieten van alles dat binnenshuis gebeurt. Nu dat de regen flink tegen de ramen tikt, deel ik met veel plezier 30 Slow Living activiteiten die je dit najaar kunt doen. Vind je deze lijst vol met hygge activiteiten voor in het najaar een beetje overweldigend? Begin gewoon bij 1 activiteit per week. Neem er echt de tijd voor  en geniet! De rest komt een ander keertje vast nog aan bod.

Pompoen najaar Slow Living inspiratie

1. Bezoek een pompoenveld

Najaar staat op social media inmiddels bijna gelukt met pompoenen! Hartstikke leuk natuurlijk om mooie foto’s en filmpjes te maken. Maar eigenlijk is het veel leuker om gewoon te genieten van het uitje an sich. Trek je regenlaarzen aan en ga op zoek naar mooie pompoenen. Voor in de soep, maar ook gewoon als decoratie voor in huis. Oktoberdots heeft op deze pagina een overzicht gemaakt van veel pompoen hotspots in Nederland.

2. Ontspan in bad

Ik badder dus in de zomer haast niet. Het was me nog niet echt opgevallen totdat ik afgelopen week opeens enorm veel zin kreeg om in bad te gaan liggen. Ontspannen in bad dus. Een perfect najaars activiteit en heerlijk langzaam.

3. Brei een trui of vest

Weinig dingen zijn zo fijn als telkens weer een warm, zelfgebreide trui of zelfgebreide vest aan te trekken. Je kunt ze in alle stijlen vinden. Van baggy en relaxed tot netjes en gedetailleerd. Zodra je het breien van rechten en averechten een beetje in de smiezen hebt, kun je een trui of vest breien. Je kunt natuurlijk ook met haken aan de slag gaan. Wat jij het leukst vind? Dat is aan jou.

Trui handgebreid kleur oudroze

4. Ga op zoek naar herfstbladeren

Het bos in gaan om mooie herfstbladeren te zoeken doe je het liefst na een paar droge dagen. De bladeren de van de bomen zijn gevallen zijn dan droog en crunchy. Je kunt zó veel leuks met mooie herfstbladeren! Op Pinterest is altijd genoeg inspiratie te vinden.

5. Bezoek bij de kinderboerderij

Ook deze activiteit doe ik liever als het droog is, maar in principe kun je ook bij nat weer op bezoek gaan bij de kinderboerderij. Geitjes knuffelen, kippen aaien en schapen kroelen op de kinderboerderij mag het allemaal!

6. Pluk appels

Ik beloof dat ik je er niet alleen op uit wil sturen dit najaar, maar appelplukken is gewoon een fijne manier om een weekenddag door te brengen. Er zijn voldoende boeren die wel wat hulp kunnen gebruiken. Dus wip even snel bij een lokale appelboer langs en vraag of die een extra paar handen kan gebruiken. Als dank mag je vast een mandje appels meenemen om appelmoes of appeltaart van te maken.

7. Werk aan een grote puzzel

Hoewel ik niet zo van puzzelen houd, weet ik toevallig dat heel veel andere mensen er helemaal dol op zijn! Een mok warme chocomel, een heerlijk wollen deken en een mooie puzzel. Volgens mij maak ik hier heel veel mensen blij mee! Neem eens een kijkje bij deze prachtige puzzels van Esther Bennink. Genieten!

8. Bak kruumelevlaai

Kruumelevlaai is, wat mij betreft, een van de lekkerste vlaaien ter wereld. Zó smeuïg en toch zó kruimelig. Ik begin al te watertanden als ik er aan denk! Dit recept ziet er bijvoorbeeld al heerlijk uit. Houd je een stukje over voor mij?

9. Maak pompoensoep

Voor de liefhebbers van hartig ook een recept. Pompoensoep is overheerlijk en past precies bij het seizoen. Bovendien is pompoen in het najaar natuurlijk een seizoensgroente! Deze geroosterde tomaat-pompoensoep is mijn lievelings.

10. Organiseer een warme kledingswap

In het najaar switchen we allemaal van outfits. Lichte en luchtige zomerkleding gaat de zolder op en warme, omhullende winteroutfits worden in de kast gehangen. Een ideale manier om nieuwe najaars- en winteroutfits te scoren is door een kledingswap te organiseren. Ik merk in de Ketting Kleding tas ook dat we langzaam richting de warmere kledingstukken gaan. Ideaal!

11. Trek je favoriete herfstoutfit aan

En als je dan een mooie, nieuwe herfstoutfit hebt gescoord, geniet er dan meteen even van! Trek het aan en bewonder jezelf in de spiegel. Een klein momentje van dankbaarheid voor wat jouw lijf allemaal kan en doet inlassen is een perfecte slow living situatie.

12. Relax bij het kampvuur

Ik ben dol op het kampvuur. Met je vrienden heerlijk in de warmte. Een marshmallow op een stok en een mok warme thee in mijn handen. Van mij mag dat iedere avond!

Ontspannen bij het kampvuur slow living tips herfst

13. Maak duurzame kaarsen

Afgelopen najaar ben ik op zoek gegaan naar duurzame(re) kaarsen. Met resultaat! Ik steek nu zonder pijn in mijn hart een boel kaarsen aan als ik op een zaterdagavond op de bank lig te handwerken. Hier vind je al mijn tips voor duurzame kaarsen.

14. Was al je wolletjes

Ik ben dol op al mijn wolletjes. Ze ruiken heerlijk, voelen heerlijk en zijn gewoon heel fijn. Een van de belangrijke dingen als we het hebben over wol is de verzorging. Je moet er de tijd voor nemen en je voelt het warme water door je vingers heen glijden. Het is heerlijk!

15. Brei een paar (vanilla) sokken

Heb je al een beetje breispieren? Dan kun je eens aan de slag gaan met het breien van sokken. Vanilla sokken zijn de meest eenvoudige sokken. Ik vond deze Toe Up Socks tutorial ontzettend fijn toen ik begon met het breien van sokken.

Oona Socks

16. Houd een theeproeverij

Theeliefhebbers opgelet! Een theeproeverij organiseer je super eenvoudig met vrienden of familie. Je haalt verschillende (kruiden)theetjes in huis, vult een paar theepotten met kokend water en verzorgt nog wat hapjes voor erbij. Nog even pen en papier en een paar vragen zoals: “Hoe smaakt de thee? Bitter, zoet, bloemerig, mellow? Welke aroma ruik je? Omschrijf die. Waar voel je de smaak van de thee het beste? Op de tong? In de neus? In de keel? En ga zo maar door…

17. Maak appelmoes

Die appels die je eerder al bent gaan plukken zijn natuurlijk perfect om appelmoes mee te maken. Dit is een super rustgevend en heerlijk ruikend proces. Dit recept voor gezonde appelmoes is helemaal lekker!

18. Geniet van de opkomende zon

De zon komt natuurlijk steeds later op in het najaar. Hoewel ik dit eigenlijk verschrikkelijk vind, geeft het me wel de kans om eens naar de zonsopgang of zonsondergang te turen zonder dat ik mijn wekker extreem vroeg moet zetten. Zo zie je maar, elk nadeel heb z’n voordeel!

19. Verzamel kastanjes

Het is tijd om weer naar buiten te gaan. Deze keer kun je jouw aandacht richten op andere natuurverschijnselen. Door op zoek te gaan naar bijvoorbeeld kastanjes geef je jouw zintuigen de ruimte om helemaal op jouw zoektocht in te gaan. Voordat je het weet heb je een paar kilometer achter de benen en ga je met een mand voor kastanjes naar huis!

20. Beoefen yoga in het donker

Dit is een van mijn favoriete slow living activiteiten in de herfst. Gordijnen dicht, kaarsjes aan en yoga of meditatie oefeningen doen. Natuurlijk kan dit ook in het voorjaar of in de zomer, maar ik vind dit zó goed passen bij het naar binnen keren dat we automatisch in het najaar en in de winter vaak doen.

21. Ga op een koffiedate

Hoewel koffietentjes vaak heel lawaaierig zijn, zijn de terrassen in het najaar vaak leeg. Trek al je warmste kleding aan en spreek met een vriend af om samen koffie te drinken. Steeds vaker hebben ook koffietentjes een brander buitenhangen. Heel gezellig en je kunt ook nog eens mensen kijken terwijl ze tegen de hoosbuien van dit seizoen vechten.

Relaxen in de sauna langzaam leven herfst

22. Bezoek de sauna

Ooooh wat is de sauna heerlijk warm! Wij gaan in het najaar en in de winter heel af en toe naar Thermae 2000. De hele dag in het warme water weken en je vingers en tenen opwarmen in de sauna. Het is een luxe dat we dit kunnen doen. Dus als we het dan eens in de zoveel tijd doen, genieten we er des te meer van.

23. Plant voorjaarsbloemen

Om een mooie, volle tuin of perkje te krijgen in het voorjaar moet je er op tijd bij zijn. Zo moet je al in september en oktober op pad om jouw voorjaarsbollen te scoren en moet je voor de eerste nacht vol vorst alles onder de grond hebben zitten. In deze blog deel ik al mijn tips rondom het planten van voorjaarsbloemen.

24. Wandel tussen de herfstige kleuren

Een herfstwandeling zonder speurtocht naar bladeren en kastanjes maken, is heel fijn. Je krijgt er een frisse neus van en je geniet des te meer van de warmte van je eigen huis als je weer terug bent. Daarna met een handwerkje op de bank neerploffen is ook heerlijk.

Wandelen in het bos herfst inspiratie langzaam leven

25. Probeer nieuwe soepen uit

Ik ben dus dol op soep. Courgette, paprika, tomaat, wortel, asperge. Ik word gewoon ontzettend gelukkig van een warme soep op een frisse dag. Hoewel mijn receptenboekje al aardig vol zit met soeprecepten, verheug ik me er toch weer op om nieuwe soeprecepten uit te proberen. Heb jij nog een recept dat ik écht moet proberen? Laat helemaal onderaan de pagina een bericht achter!

26. Organiseer een pyjama dag

Je kunt natuurlijk van iedere dag in het jaar een pyjama dag maken. Maar in het najaar en in de winter geniet je er toch net wat meer van. Wie houdt je tegen? Ik niet in ieder geval!

27. Neem tijd om te Netflixen

Ik zie het in de zomer tijdens de Online Handwerk Club aan de kijkcijfers. Veel mensen laten programma’s en films in de warmste maanden van het jaar helemaal los. Hartstikke logisch natuurlijk! In het najaar maken mensen dan weer meer tijd om iets op tv te kijken. Een leuke slow living film die ik laatst keek was Persusian. Lees mijn recensie van deze grappige, maar mooie film hier.

Persuasion recensie Netflix

28. Daag je creativiteit uit

Nu we toch veel meer binnen zitten, is het een ideaal moment om wat creatiever te worden. Kijk eens naar wat jij in huis hebt en kies een paar materialen uit. Het maakt niet uit wat je maakt of hoe je het maakt, zolang jij jouw creativiteit maar de vrije loop laat gaan. Misschien kun je een paar van je herfstbladeren en kastanjes wel gebruiken…

29. Open alle ramen

En laat een flinke bries door je huis een waaien. Zowel metaforisch als letterlijk 😉

30. Maak een knus hoekje en woon daar heel het najaar

Niet heel het najaar, maar gewoon op de momenten dat het kan. Niks zo fijn als een eigen plekje waar je even adem kunt halen. Kaarsjes, dekens, muziek of een goede film. Meer heb je eigenlijk niet nodig.

Zelf haarband breien

Ik ben benieuwd of deze lijst vol fijn ideeën mij zal helpen meer genieten van de herfst. Wat zijn nou echte langzaam leven activiteiten die jij in het najaar doet? Laat het me hieronder in een berichtje weten!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs