Recensie: Novita 7 Veljestä Nummi ~ Ruig en duurzaam

Van dit, tot nu toe, stugste garen van Novita krijg ik meteen zin om met een paar warme wintersokken aan voor een open haard een groot boek te lezen. Het garen heeft enkele unieke kwaliteiten en is ontzettend duurzaam. Dat komt deels door de materialen waar het mee gemaakt wordt, maar ook omdat ze ontzettend lang meegaan.

Duurzaam handwerken recensie

De kwaliteit

Dit is een stevig garen dat gebruikt kan worden door jan-en-alleman. Ideaal te gebruiken voor sokken die in wandelschoenen of klompen worden gedragen. Is dankzij de kleine toevoeging van polyamide extra stevig en kan heel eenvoudig in de wasser en droger gegooid worden.

Het proeflapje
Volgens het etiket heb je 24 toeren van 18 steken nodig om een proeflapje van 10 x 10 cm te breien. Uiteindelijk kwamen wij uit op 33 toeren van 21 steken. Novita zelf geeft het advies om sokken op maat 3.5 te breien. Het is bij garens zoals deze heel belangrijk om een goed proeflapje te breien zodat je weet waar je aan toe bent. Het zou zonde zijn om halverwege je project erachter te komen dat je toch niet met de juiste naald aan het breien bent.

De textuur

De Novita 7 Veljestä Nummi is ontworpen met stoere wintersokken in gedachte. De textuur van de bol is daarom ietsjes stug. Absoluut niet in een negatieve zin. In de winter moeten sokken nou eenmaal tegen een stootje kunnen. Ik heb té vaak ervaren dat ik wollen sokken draag in de winter en alsnog koude voeten heb. Ik weet zeker dat dat bij de Novita 7 Veljestä Nummi sowieso niet het geval zal zijn. Daarnaast is de stekendefinitie dankzij de stugge karakter van dit garen prachtig. Ik kan me voorstellen dat een paar sokken met een kabelpatroon er prachtig uit zou zien! Tot slot kun je goed zien dat er een Tweed look aan dit garen is gegeven. De spikkels die bovenop en in de gesponnen wol zijn verwerkt geven een heel mooi effect.

Wassen en blocken

Dit sokkengaren mag in de wasmachine. Blocken doe je na het wassen het beste op sockblockers zoals deze van Studio Spintol. De sokken mogen in de droger. Je hoeft ze dus niet persé te blocken. Brei je vanilla socks? Dan zou ik dat vooral ook laten. Brei je iets anders dan sokken? Dan kan het best lang duren voordat jouw geblockte project droog is. Houdt hier rekening mee.

Enkele feitjes op een rij

Naam: Novita 7 Veljestä Nummi
Land van herkomst
: Finland
Gewicht en lengte per bol
: 100 gram/200 meter
Prijs
: +/- 6,-
Proeflapje
: 18 steken x 26 toeren
Wasvoorschrift
: 40 graden in de wasmachine. Drogen op een lichte droogcyclus.
Gebruikte kleur
: Frost
Datum van deze recensie
: 20-09-2022

 

Novita 7 Veljestä met Tweed effect

Projecten

Een paar heerlijk warme sokken die vaak gedragen en gewassen mogen worden.

 

Waarom is het garen duurzaam?

Als we het over sokkengaren hebben, kunnen we duurzaamheid op heel veel manieren beoordelen. Waarom ik Novita 7 Veljestä Nummi een duurzaam garen vind? Dit garen is voornamelijk gemaakt uit wol, maar dankzij de kleine toevoeging van Polyamide en viskose zullen deze sokken ontzettend lang meegaan. Wil je voor een persoon die niet goed weet hoe handgemaakte sokken verzorgd moet worden een paar sokken breien? Dan is dit het perfecte bol garen!

Conclusie

Een uniek sokkenwol waarbij een mooi balans is gecreëerd tussen dierlijke vezels en synthetische vezels. Hoewel zeker niet iedereen deze bol zal waarderen, is het ideaal te gebruiken voor een paar sokken die stevig moeten zijn, maar ook stijlvol mogen zijn.

 Ik werd door Fairyarns voorgesteld aan deze mooie, luxe garens. Hartstikke bedankt daarvoor Bert! Aan deze recensies werken is voor mij een heerlijk slow living moment. Benieuwd naar wat ik hiermee bedoel? Klik dan op de link!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

Leave a Reply