Recensie: Novita 7 Veljestä: 7 brothers ~ Voelt als acryl, maar is het niet

Een veelgehoord excuus om niet met wol te haken of breien, is dat wol zo kriebelt. Hoewel ik hier vrij weinig last van heb, is het wel iets dat veel mensen tegenhoudt. Deze week test ik weer een nieuwe bol Novita garen. Novita 7 Veljestä: 7 brothers is heerlijk om mee te werken en kriebelt totaal niet. Toch is het een ontzettend duurzaam garen! Is het nu eindelijk tijd dat acryl gedumpt wordt???

Novita 7 Veljestä: 7 brothers

Hoewel Novita 7 Veljestä: 7 brothers familie is van de Novita 7 Veljestä Nummi vind ik de twee garens niet bepaald op elkaar lijken. Dat komt omdat Novita 7 Veljestä: 7 brothers (ik kort het even af als 7 brothers) voor 70% uit wol bestaat en voor 30% uit acryl gemaakt van Tencel. Tencel is een duurzame(re) optie als je het vergelijkt met Acryl.

De textuur

Als je een proeflapje van een bol 7 brothers maakt, zul je al snel merken hoe soepel en egaal dit garen opbreit. Ik ben dol op wol (dat weten jullie inmiddels vast!), maar ik was blij verrast met het resultaat dat je met Novita 7 Veljestä: 7 brothers krijgt! Je zou dit garen prima voor dekens, topjes en omslagdoeken kunnen gebruiken. Het is heerlijk zacht en toch ontzettend duurzaam.

De kwaliteit

Hoewel we al jaar-en dag gebruik maken van wol en daarom ook weten hoe lang wol meegaat, kunnen we dit nog niet weten over Tencel. Wat we wel al zeker weten is dat:

  • Tencel ontzettend sterk is
  • Tencel water snel absorbeert, maar toch heel snel droogt
  • Tencel goed ventileert
  • Tencel lang lekker blijft ruiken (onderzoek toont aan dat bacteriegroei bij synthetische stoffen 2000 keer zo snel gaat als bij Tencel.)

Niet verkeerd als je het mij vraagt!

Het proeflapje
Volgens het etiket heb je 24 toeren van 18 steken nodig om een proeflapje van 10 x 10 cm te breien. Uiteindelijk kwamen wij uit op 33 toeren van 21 steken. Dit is toch wel een flink verschil. Neem daarom ruim de tijd om een goed proeflapje te breien of te haken en zorg er voor dat je het lapje daarna blockt. Zo weet je zeker dat je de juiste stekenverhouding zult hebben.

Wassen en blocken

Hoewel Tencel in principe in de wasmachine kan, moet je niet vergeten dat Novita 7 Veljestä: 7 brothers voor 70% bestaat uit wol. En wol stoppen we liever niet in de wasmachine. Dit garen was je dus met de hand. Vanwege de hoge percentage wol, kun je er bij dit garen wel vanuit gaan dat je dit niet vaak hoeft te doen. Luchtdrogen is meestal al voldoende! De definiëring van de steken in het proeflapje laten mij zien dat blocken heel waardevol zal zijn. Blok jouw project stevig op een mat voor het beste resultaat.

Informatie Novita 7 veljestä

Enkele feitjes op een rij

Naam: Novita 7 Veljestä
Land van herkomst
: Finland
Gewicht en lengte per bol
: 100 gram / 200 m
Prijs
: €6,-
Proeflapje:
18 steken x 26 toeren
Wasvoorschrift
: Handwas
Gebruikte kleur
: Rock
Datum van deze recensie:
04-10-2022

 

Waarom is het garen duurzaam?

Hoewel de 7 brothers bollen even zacht zijn als acryl en gewoon mee kunnen in de wasmachine, is het een enorm duurzaam alternatief. Tencel garens worden gemaakt van houtpulp afkomstig van eucalyptusbomen. Het productieproces van Tencel is een ‘closed loop’. Meer dan 99% van het water en de oplosmiddelen die tijdens het proces gebruikt worden, worden opgevangen en hergebruikt. Tot slot wordt er tijdens het bleken van de vezels chloorvrij helemaal gaan chloor gebruikt. Goed bezig Tencel!

Conclusie

Als we het over duurzaamheid hebben, dan blik ik het liefst terug op hoe we de dingen deden voordat we zo snel leefden. Veel moderne duurzame oplossingen zijn uiteindelijk toch pleisters die geplakt worden, terwijl dat “ouderwetse” methodes al duizenden jaren werken. Toch is dit garen een uitzondering. Novita 7 Veljestä: 7 brothers combineert het oude met het nieuwe. Dit is een prachtige manier om duurzamer om te gaan met de spullen in je leven. Ik ben razend enthousiast!

 Ik werd door Fairyarns voorgesteld aan deze mooie, luxe garens. Hartstikke bedankt daarvoor Bert! Aan deze recensies werken is voor mij een heerlijk slow living moment. Benieuwd naar wat ik hiermee bedoel? Klik dan op de link!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

Leave a Reply