Ontspullen ~ Project Lorin

Hoi! Ik ben Lorin van projectlorin.com en ik schrijf gastblogs over Slow Living. Ik ben een enorme piekeraar en heb soms zelfs last van paniekaanvallen. Soms raak ik gewoon alleen al overprikkeld van wat er allemaal gebeurd in de wereld. Het is dan fijn als je thuishaven prikkelvrij is. Even terugtrekken in je eigen plek. Maar tja, toch raakt het soms allemaal te vol. Dan heb je weer eens iets gekocht wat je eigenlijk niet nodig hebt. Dat is ook niet zo goed voor je portemonnee en de wereld. Daarom wil ik het deze maand hebben over ontspullen. Want met minder spullen is er meer overzicht en minder keuzestress. Dat zorgt voor minder prikkels, minder overprikkeling en meer ontspanning. Plus, dat geld blijft in je portemonnee. Wel zo handig met al die stijgende prijzen.

                                                                      

Hi! this is me. 

De voordelen van ontspullen

Eventjes een open deur intrappen. Het eerste voordeel dat je krijgt door te ontspullen is, jawel, minder spullen. Het hebben van minder spullen zorg ervoor dat je alleen in huis hebt wat je ook echt gebruikt en nodig hebt. En dat maakt het minder rommelig, vol en chaotisch. Het volgende voordeel dat je daaruit haalt is minder keuzestress. Want wil je nou die blauwe pen gebruiken, de zwarte of toch de rode? Als je alleen pennen hebt die je echt gebruikt, scheelt dat keuzes maken. Keuzes maken kost meer energie dan je denkt. Minder keuzes staat dus gelijkt aan minder gebruikte energie. Het laatste voordeel is dat je weet wat je in huis hebt. Je koopt daardoor ook minder, want je bent je bewust van wat je al hebt en hebt geen nieuwe van iets nodig. Als je iets wil kopen, vraag jezelf dan of je er echt blij van wordt. Zo niet, koop het dan ook niet. Lekker voor je portemonnee met al die hoge prijzen.

Inspiratie voor ontspullen

Al eens gehoord van Marie Kondo? Zij is een Japanse dame en echt een opruim-koningin. Er staan twee series van haar op Netflix. Voor mij was zij een enorme inspiratiebron! Als je haar nog niet kent raad ik je aan om even te gluren naar die series op Netflix. Wat Marie Kondo doet is opruimen volgens  een simpele vraag: ‘does this item spark joy?’ (maakt het item mij blij?). Als het item geen ‘spark of joy’ geeft, doe het dan weg. Dan ligt het er alleen om het te hebben, niet om je blij te maken. Marie Kondo bedankt het item dan en doet het weg. Je kunt het doneren of weggooien, dat ligt eraan hoe bruikbaar het nog is. Door het bedanken neem je er op een fijne manier afscheid van. Dit kun je met van alles doen. Kleding, kleurpotloden, boeken, pannen…Alles.

Marie kondo
Hier zie je de twee series van Marie Kondo op Netflix

Hoe ik het onstpullen aanpak

Als ik ga ontspullen heb ik daar een eigen methode voor. De stappen die ik daarbij zet heb ik hier voor je uitgewerkt:

  • Als eerste maak ik een lijst van alle ‘area’s’ (het Engelse woord voor ruimte) die ik heb om te ontspullen, bijvoorbeeld: de lades onder het bed, mijn kledingkast, mijn knutselkast, ruimte onder de bank. Iedere kast en plek is een aparte area om op te ruimen.
  • Daarna bepaal ik welke area voorrang heeft. Waar heb ik het meeste ‘last’ van? Bij mij is dat vaak de ruimte onder de bank en mijn knutselkast. Die zijn open en dus zie ik de spullen. Dat geeft visuele prikkels en krijgt dus voorrang.
  • Dan ga ik plannen wanneer ik kan beginnen. Ontspullen neemt veel tijd in beslag. Onderschat het niet. Het is een heel proces. Ik plan van de aparte areas van mijn lijst vooruit in mijn agenda. 
  • Volg je planning! Dit is wel het moeilijkste onderdeel. Je aan de planning houden kan lastig zijn. De beste tip die ik heb is om niet te veel te plannen. Één kast is al genoeg. Je hoeft niet je hele huis in een keer te doen. 

Lijstje klaar? Ontspullen maar!

Klaar voor de start? Af! Nu ga je ontspullen. Haal alles uit de kast of lade en maak de kast of lade even schoon. Wel zo fijn. Nu pak je ieder item vast en vraagt je af: ‘Does it spark joy?’. Zo niet, leg je het in een doneerdoos of gooi je het weg. Wel? Leg het dan netjes terug in de kast of lade. Herhaal dit voor ieder item. Een kind kan de was doen.

Nu heb je een aantal tools en kun jij lekker aan de slag met ontspullen. Je mag er helemaal je eigen draai aan geven. Probeer uit wat voor je werkt.  Als je vragen hebt of ideeën hebt, zet het vooral onder de blog of zoek me op Instagram (@projectlorin). Ik vind het in ieder geval leuk om met jullie erover te kletsen en ideeën uit te wisselen. Nou, tot de volgende keer!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs