20 manieren om te beginnen met slow living

Hoewel de slow living movement al een paar jaar bestaat, leerde ik de term pas enkele maanden geleden kennen. Al snel ontdekte ik dat hoe ik mijn eigen leven heb ingericht vrijwel volledig binnen de slow living movement past. Toen ik op wilde sommen welke dingen in mijn leven binnen slow living vallen had ik binnen no time een lijst met meer dan 20 dingen! Ik geniet enorm van mijn leven en het is deels aan mijn slow living leefstijl te danken dat mijn mentale en ook fysieke gezondheid op het moment heel goed zijn. Ben jij nieuwsgierig naar manieren waarop jij eenvoudig met slow living kan beginnen? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar of je deze dingen al doet? Lees dan verder. 

Wat is slow living?

Kort samengevat is slow living een manier van leven. Je maakt bewuste keuzes die ertoe leiden dat je tijd kunt nemen om te genieten. Woorden die bij slow living horen, zijn:

 • Balans vinden
 • Aandacht voor mentale gezondheid
 • Tijd nemen
 • Biologisch en groen
 • Low stress
 • Consuminderen
 • Eenvoudig en simpel
 • Ruimte voor creativiteit

Slow living is niet een doel op zich. Het is een middel. Daarom kun je er ook nooit bijzonder goed of bijzonder slecht in zijn. Wil jij rust vinden en tijd nemen in de alledaagse dingen? Dan is de slow living lifestyle wellicht wat voor jou.

Duurzaamheid eten

De populariteit van slow living

Het leven is in deze 21e eeuw ongelofelijk druk. We worden overal verwacht, moeten altijd het onderste uit de kan halen en worden onder druk gezet om te bewijzen wat we waard zijn. Bovendien moet iedereen altijd en overal bereikbaar zijn. Het is niet voor niets dat je tijdens de eerste lockdown vaak van mensen hoorden die “eigenlijk helemaal niet zo’n moeite” hadden met quarantaines of hele kleine bijeenkomsten. “Het is wel lekker om even een lege agenda te hebben en niets te moeten.” En nu dat we langzaam terug gaan naar het oude normaal merk je ook aan veel mensen dat ze schrikken. Ze hebben het idee meegesleurd te worden door wat er komen gaat. Slow living is een tegenhanger van dit drukke, volle en overweldigende bestaan. Ik geloof er in dat als je voldoende tijd neemt, keuzes maakt die bij jou passen en stevig staat voor waar jij behoefte aan hebt dat je veel gelukkiger zult zijn. Dat slow living steeds populairder lijkt te worden, heeft wat mij betreft alleen maar voordelen!

Wat betekent slow living voor mij?

Ik wist tot voor kort niet van slow living af. Ik had het vaak over een natuurlijk leven leiden. Over duurzaamheid. Over rust en stilte. Toen ik de term dankzij Charlotte’s Little Corner beter leerde kennen, ontdekte ik al gauw dat de meeste dingen die ik doe onder de noemer slow living vallen. Vele wegen brachten mij tot dit punt in mijn leven. Het punt waar ik ongelofelijk gelukkig ben iedere dag. Na lang geleefd te hebben met een depressie en onder de kont geschopt te worden door een burn-out, heb ik mijn leven helemaal anders vormgegeven. Ik neem tijd om de kleine dingen te waarderen, ik plan mijn energie zorgvuldig in, ik heb een baan die mij voldoening zonder (al teveel) stress geeft. Onderwerpen zoals duurzaam leven en handwerken zijn voor mij heel belangrijk en die nemen ook veel ruimte in beslag. Heerlijk vind ik dat. Ik ben dankbaar dat ik eindelijk een naam kan geven aan datgene waar ik al die tijd naar op zoek was en nu uiteindelijk heb gevonden.

20 super eenvoudige slow living tips:

 • Neem als je wekker af gaat voldoende tijd om rustig wakker te worden op jouw eigen manier. Ook als je daar je wekker een halfuur eerder voor moet zetten.
 • Begin je dag met frisse lucht. Gooi een deur of raam open en laat de ochtend binnen komen.
 • Trek een outfit aan waar jij je comfortabel in voelt.
 • Gebruik playlists om in de juiste stemming te komen. Spotify heeft voldoende playlists om uit te kiezen. Kies er eentje die past bij hoe jij je wilt voelen gedurende dag.
 • Wacht nog even met een kop koffie. Begin eerst met een mok thee of een glas vruchtensap. Dan begin je je dag minder opgehitst.
 • Pak de fiets in plaats van de auto waar het kan. Een stukje fietsen is beter voor je mentale en fysieke gezondheid en het is nog duurzaam
 • Laat je telefoon links liggen en focus je op je zintuigen. Niet alleen op het werk, maar vooral ook buiten werktijden.
 • Neem de tijd. Multi-task een beetje minder en besteed jouw tijd en energie op een wijze manier.
 • Daag jezelf uit om te consuminderen.
 • Maak bewuste keuzes. Weet dat je altijd een keuze hebt om te maken en dat jij ruimte mag opnemen om de keuze te maken die bij jou past.
Zelf haarband breien
 • Bescherm je agenda en jezelf. Is er geen plek in je agenda? Dan zij dat zo. Je kunt jezelf niet in meerdere stukken hakken en plotseling wél tijd hebben.
 • Werk in de tuin. Wroet met je vingers in de aarde. Heb geduld voor de planten die je plant. Als je in november bolletjes plant, duurt het minstens 3 maanden voordat de resultaten zichtbaar worden. Laat de natuur zijn gang gaan. Het is het helemaal waard!
 • Kies een slow living hobby uit en besteed er tijd en aandacht aan.
 • Ruim op. Hoewel het écht niet de bedoeling is om nu plots schoon schip te maken in huis is het wel verstandig om bij ieder product dat op is opnieuw te bedenken of je het nodig hebt of niet.
 • Pik signalen van je lichaam op en doe er die dag nog iets mee. Ook als je daarom minder tijd op je telefoon kunt doorbrengen.
 • Neem tijd om je te vervelen. Er is altijd wel wat te doen in huis. Maar als je af en toe de tijd neemt om je te vervelen dan merk je waar jij daadwerkelijk behoefte aan hebt.
 • Vraag je af of iets op jouw to do lijst echt moet of niet. Is het niet belangrijk voor jouw mentale of fysieke gezondheid? Dan moet het helemaal niet maar kun je kiezen of jij het wilt of niet.
 • Ga sociale situaties met een intentie aan. Heb jij iets nodig van de ander? Of heeft de ander iets nodig van jou? Maak een beslissing en geef jezelf daaraan over.
 • Neem een kijkje in je koelkast en voorraadkasten. Welke producten gebruik je áltijd? En welke gebruik je nooit? Wellicht kun jij nog een paar populaire aankopen op een duurzamere manier aanpakken.
 • Weet dat er geen prijs wordt uitgedeeld voor de beste slow liver. Iedereen pakt iedere dag op hun eigen manier aan. Meer kun je niet doen. dus neem er genoegen mee dat je je best doet.

Wat is slow living niet?

Als jij jezelf herkent in de dingen die je in deze blog hebt gelezen, dan kan dat heel fijn voelen. Als het voor jou allemaal nogal onduidelijk is, dan heb je wellicht iets aan deze lijst met dingen die vooral niet bij slow living horen.

 • De nieuwste merken. De duurste spullen en altijd meer meer meer.
 • Iets voor geitenwollensokken types. Er is niks vaags aan deze leefstijl. Ook als je deel uitmaakt van de slow living movement kun je nog steeds katoenen t-shirts en glittersandalen dragen. Daarbij houd ik zelf meer van handgemaakte sokken van schapenwol.
 • Grijs, bruin en wit. Op Instagram houden veel mensen er van om een bepaald kleurenpallet aan te houden. Dat ziet er vaak prachtig uit! Maar, is absoluut geen must. Mijn eigen Instagram pagina heeft ook lekker wat kleur. Al zul je niet zo snel neonkleuren bij mij zien.
 • Alleen voor vegetariërs en veganisten. Ik ben zelf flexitariër (al had ik dat tot een poosje geleden helemaal niet in de gaten) en ik vind vlees en vis (dat op een zo humane manier mogelijk geslacht wordt) een ware delicatesse!
 • Slow living is juist niet saai. Omdat je tijd neemt om van de eenvoudige dingen te genieten, wordt je leven juist verrijkt.
 • Tech-free. Ik kan niet zonder mijn audioboeken, Netflix en noise-cancelling hoofdtelefoon. Wel weet ik dat altijd achter een scherm niet verstandig is en dat ik zelf kan kiezen wanneer ik tijd weg neem van mijn scherm.
 • Spiritualiteit is weer iets heel anders. Het is een fantastisch filosofisch onderwerp waar ik graag over mijmer. Maar het heeft eigenlijk vrij weinig met de slow living movement te maken.

Slow living heeft mij enorm veel gebracht en ik vind het heel tof om jou te mogen motiveren om ook ruimte te maken voor slow living. Daarom zul je steeds meer artikelen op charlingual.com zien over slow living. Heb ik jou nieuwsgierig gemaakt naar de slow living movement? En wil je hier graag een vraag over stellen? Scroll dan helemaal naar beneden en laat een berichtje achter!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Handgemaakte trui breien

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

De nieuwste blogs

This Post Has One Comment

 1. Roos

  Zo herkenbaar en goed om te lezen. Wat mooi dat je andere mensen hiermee mag inspireren.
  Ik denk dat de wereld er echt mooier uitgaat zien als iedereen iets mee slow living zou toepassen.

  Ik was er net al jou al erg lang mee bezig, toen ik er meer over hoorde dacht ik ook; hey dit is ons leven.
  Doordat we echt heel vaak keuzes moeten maken door de autisme van onze dochter ben ik het juist positief aan slow living gaan koppelen
  en hoop ik ook andere hiermee te inspireren op instagram.

  Bedankt voor je blogs ik lees ze met veel plezier!
  Liefs van Roos

Leave a Reply