Slow living in de 21 eeuw, twee uitersten naast elkaar laten bestaan

De 21e eeuw is snel, druk en veel. Er lijkt vaak veel te weinig tijd te zijn om stil te staan bij de keuzes die we maken en hoe wij ons leven leiden. Slow living is hier het tegenovergestelde van. Rust, tijd nemen en bewuste keuzes maken. Hoewel je in eerste instantie zou denken dat het haast onmogelijk is om ruimte te maken voor slow living in onze drukke, volle levens is het tegendeel waar! Hoe ik eenvoudig ruimte maak in mijn drukke dagen om met slow living bezig te zijn, laat ik je in deze blog zien. En natuurlijk deel ik ook mijn tips en tricks om zelf kleine slow living momenten in te bouwen in jouw dag.

In aanraking komen met slow living.

De slow living movement bestaat al een tijdje. De movement (ook wel vertaald als gemeenschap) ontstond juist omdat een groep mensen het veel te druk had. Hier wilde ze verandering in brengen. Via termen zoals Slow Cooking en Slow Fashion werd de term Slow Living steeds verder in gebruik genomen. Ik kwam de term de afgelopen maanden steeds vaker tegen en ik ontdekte gaandeweg dat de meeste dingen die ik doe al binnen het slow living concept passen en dat ik nog veel kan leren over hoe ik meer rust in mijn hoofd en in mijn huishouden kan halen. Is dit artikel jouw eerste ervaring met slow living? Lees dan de blog 20 eenvoudige manieren om te beginnen met slow living Om beter te begrijpen wat het concept is en hoe je hier eenvoudig mee aan de slag kunt gaan.

Polswarmers haken gratis

Slow living op een doordeweekse dag

Er zijn heel veel verschillende manieren om met slow living om te gaan. Er is niet een specifieke manier om het goed of fout te doen. Daarom ben ik er van overtuigd dat slow living in de 21e eeuw juist een grote plek in de samenleving mag innemen. Op Instagram kreeg ik de vraag hoe ik slow living een plek geef aangezien ik vanwege mijn werk eigenlijk “altijd” online ben. Een terechte vraag! Het grappige aan het antwoord is, is dat de dingen die ik dagelijks doe om mezelf tijd en rust te gunnen juist niet op camera komen te staan. Een paar eenvoudige voorbeelden:

 • Als ik Annabelle (mijn lieve hond) uitlaat, maak ik gebruik van de twintig minuten dat we buiten zijn om af te schakelen. Ik luister een audioboek of muziek die mij inspireert. Zo wordt een wandeling van 10 minuten plots een korte vakantie naar een andere plek.
 • Tijdens het tanden poetsen (ik maak geen grapje!) ga ik ‘altijd op de deksel van de wc zitten. Ik heb een elektrische tandenborstel die 2 minuten aftelt voor mij. 2 minuten zitten en alleen maar focussen op het tandenpoetsen en op wat ik in mijn lichaam voel, zijn voor mij 2 hele belangrijke minuten in de ochtend en ook 2 waardevolle minuten in de avond.
 • Tijdens de wekelijkse supermarkt boodschap, heb ik vaak oordopjes in waar vrolijke muziek door schalt. Zo maak ik van het boodschappen doen altijd een feestje! Al vraag ik me wel af wat de andere mensen in de supermarkt er van vinden als ik heupwiegend aan de zelfscankassa staan.
 • Een nieuw slow living moment is ‘s avonds voor het slapengaan. Ik zet mijn hoofdtelefoon op, stel mijn audioboek in dat die na 15 minuten uit gaat en brei nog een paar toeren aan mijn handwerkproject. Is het kwartiertje voorbij? Dan is het tijd om te gaan slapen
 • Slow living momenten kun je ook on-the-road creëren. Zo zit ik dit artikel momenteel in the Yoghurt Barn in Den Bosch te typen. Ik had na mijn afspraak vanochtend meteen naar hoes kunnen rijden, maar door even tijd te nemen om te lunchen en iets te doen waar ik zin in heb (dit artikel typen dus), laad ik weer op!

Slow living in jouw leven? Loop niet te hard van stapel!

Deze leefstijl is een middel en niet een doel. Het doel is en blijft om goed in je vel te zitten. Als je meer tijd neemt voor slow living werk je er aan om goed in je vel te zitten. De hulpmiddelen die slow living mij tot dusver heeft geboden, zijn:

 • Meer tijd om naar mijn lijf te luisteren en te handelen naar wat ik nodig heb.
 • De inspiratie om minder te kopen en dus ook minder te consumeren.
 • De motivatie om iets mooi en fijn te maken in plaats van alleen maar praktisch.
 • De informatie om met andere te delen zodat zij ook op hun eigen manier ruimte kunnen maken voor slow living.
Wekker in de zomer zetten

Hoewel er honderden (dan niet duizenden) social media accounts zijn die #slowlivingmovement gebruiken om mooie plaatjes te delen, zijn dit niet specifiek de accounts die jou vooruit zullen helpen. Ze zijn prachtig, daar kun je niet omheen, maar als ze alleen maar een ideaalbeeld laten zien en verder geen informatie geven of jou inspireren om iets te doen, dan heb je er heel weinig aan. Wil jij ruimte maken voor slow living? Weet dan dat er geen perfecte manier is en dat er werkelijk niemand is die jou gaat afkeuren als je iets op jouw eigen manier gebruikt.

Je bent precies goed zoals jij bent en je mag jouw leven indelen zoals jij wilt. En of je nou 10 minuten per week tijd neemt om uitgebreid een kop koffie of mok thee te maken, of dat je iedere dag de hele dag volledig in zen modus zit. Zolang het voor jou goed voelt, doe je het helemaal goed! Herken jij de slow living dingetjes die ik hier heb omschreven? Laat het mij hieronder weten! Wellicht heb jij ook nog meer voorbeelden van hoe slow living in de 21e eeuw vormgegeven kan worden. Als je helemaal naar beneden scrollt, kun je eenvoudig een berichtje achterlaten. Wie weet kunnen we nog van elkaar leren!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Handgemaakte trui breien

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

De nieuwste blogs

This Post Has 2 Comments

 1. Sanne

  Toffe blog Charlie! Wat ik tegenwoordig doe is na het thuiswerken 20 min blijven zitten op mijn werkkamer en even breien met een muziekje/luisterboek.
  Voorheen rende ik meteen naar beneden waar 2 kinderen; een man; en alle bijkomende taken en (mentale)drukte op me stonden te wachten. Voor corona had ik mijn afschakelmomentje in de auto naar huis maar ontdekte dat ik en mijn hoofd dat echt miste. (Bedankt bijna burn-out)

  Nu ben ik veel frisser en gezelliger als ik beneden kom en daardoor verloopt de avond voor iedereen veel fijner.
  Moraal van het verhaal, bouw mini vakanties in op je dag 😉 zoals je zo mooi verwoordde.

  Groetjes! Sanne

  1. Ooooh wat goed Sanne! Het gekke is met zulke dingen is dat 20 minuten haast geen tijd is. Maar als je de tijd goed benut heb je er ZO VEEL aan! Go You!

Leave a Reply