Warme Truien Dag ~ Duizend Duurzame Dingen #1

Op 11 februari is het in Nederland Warme Truien Dag. Op 17 februari is het Dikke Truien Dag in België. Twee toffe initiatieven die op een hele eenvoudige manier mensen aanzetten tot klimaatbewustwording. Heb jij een dikke, warme trui in huis (al dan niet eentje die je met de hand hebt gemaakt), dan kun je super makkelijk meedoen. Het enige dat je hoeft te doen is je verwarming 1 graad lager te zetten en je dikke trui aan te trekken. Easy peasy!

Eenvoudig duurzamer leven: trek een trui aan

In principe hoef je niet op 11 of 17 februari te wachten. Een dikke trui aantrekken kan ieder moment van de dag. Natuurlijk heb ik verschillende handgemaakte truien in huis. Zelf mijn truien breien of haken zorgt er voor dat ik automatisch duurzamer bezig ben. Zo denk ik na over welk garen ik gebruik, spendeer ik veel tijd en energie aan het zelf maken van mijn truien en was en verzorg ik mijn truien heel zorgzaam zodat ze lang meegaan. Ik kan er ook heerlijk van genieten om een handgemaakte trui aan te trekken. Het geeft mij een super voldaan gevoel. Als je zelf nou nog niet een trui hebt gebreid is er niets aan de hand. Je kunt prima een warme trui uit de kast pakken die je niet zelf hebt gemaakt. Misschien heb je wel een warme trui weten te scoren bij een tweedehandswinkel, bij een kledingruilavond met vriendinnen of via een Ketting Kleding Tas. Waar jouw warme trui ook vandaan komt, zolang jij er maar lekker warm bij zit zonder de verwarming hoger te zetten!

Trui handgebreid kleur oudroze

Een graad lager

Ik geloof er echt niet in dat je duurzaamheid fout of goed kunt aanpakken. Er is geen prijs te behalen als je de meest duurzame persoon in het land bent. Wil jij jouw leven beetje bij beetje verduurzamen? Dan moet je een actieve wens hebben om dit te doen. Ik ben er van overtuigd dat het verduurzamen in kleine, bewuste stappen veel minder energie kost. Op de website van de Warme Truien Dag actie kun je je aanmelden door jouw besparing toe te voegen. Je geeft aan of jij op 11 februari jouw verwarming 1, 2, 3 of zelfs 17 graden lager gaat zetten. Aangezien onze verwarming standaard op 19 graden staat (en we dus ook onwijs lage energiekosten hebben iedere maand!) kies ik er voor om onze verwarming 1 graad lager te zetten. Op 18 graden dus. Hoe veel graden lager zet jij jouw verwarming?

Jouw verwarming altijd lager zetten

Wil jij ook ná deze actie jouw verwarming lager zetten? Dan heb ik een paar tips en tricks voor jou!

  • Investeer in goede sloffen! Mijn Egos Copenhangen sloffen heb ik inmiddels een paar weken en ze zijn iedere cent waard! Warme voeten hebben is zó belangrijk en met een goed paar sloffen is dat eenvoudig gedaan.
  • Maak gebruik van een slimme thermostaat: Dankzij slimme thermostaten is het mogelijk om jouw thermostaat zo in te stellen dat die meebeweegt met jouw leefpatroon. Ben jij iedere dag op vaste tijdstippen weg van huis? Dan kun je instellen dat de thermostaat een paar graden lager staat. Gaat je wekker ’s ochtends af? Dan kun je eenvoudig instellen dat de thermostaat een kwartiertje van tevoren een graad omhoog gaat zodat je heerlijk warm wakker kunt worden.
  • Gebruik ook de bijbehorende app. Vrijwel alle slimme thermostaten hebben een bijbehorende app. Dankzij de app kun jij jouw thermosstaat altijd bedienen.
  • Breng jouw avonden onder een dekentje door. Op onze bank hebben we verschillende dekentjes liggen. Zodra we ’s avonds lekker een serie of film gaat kijken, gaan we gezellig onder een dekentje zitten. Inmiddels zien we dat onze vrienden allemaal dekentjes op hun banken hebben liggen die ze maar al te graag uitdelen als het wat kouder begin te worden. Zitten we dan met 6 man een film te kijken onder onze dekentjes. Veel knusser kan het niet worden!

Doe jij mee met Warme Truiendag?

Je hebt nu kunnen lezen hoe eenvoudig het is om mee te doen met deze topactie! Het is een ideaal moment om een van de Duurzame Dingen op jouw bucketlist weg te kunnen strepen. Trek jij op 11 of 17 februari een warme, dikke trui aan en zet jij jouw verwarming een graad lager? Deel jouw foto op instagram met #warmetruiendag2022 #dikketruiendag2022.

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs