Een warme haarband breien

Toen ik tijdens de breidagen in geprek raakte met Gretha Mensen, leerde ik al snel dat ik al gauw dat als ik kabels wilde leren breien ik gewoon aan de slag moest gaan. Dat is vaak met handwerken het geval. Je vindt het spannend, je schuift het vooruit en uiteindelijk geef je toch wel op een moment toe. Nu besloot ik de sprong in het diepe gewoon te wagen. Tijdens het breien van de Braided and Cabled Ear Warmer van Jessika Kalwei, oefende ik aan een stuk door het breien van kabels. Ik was lekker duurzaam bezig omdat ik restgaren gebruikte en ik eindigde met een paar hele mooie, comfortabele oorwarmers!

Het patroon van de Braided and Cabled Ear Warmer uitvogelen

Om aan de slag te kunnen gaan met een nieuw breipatroon is het voor mij belangrijk om te weten of ik alle onderdelen van het patroon begrijp. Bij het haken neem ik hier inmiddels de tijd niet meer voor. Ik weet dat ik bij het haken altijd mijn weg wel vind. Bij het breien heb ik nog niet voldoende geoefend om dit gevoel te hebben. Het breipatroon laadde ik op mijn ipad en ik begon het helemaal uit elkaar halen. Ik bekijk welke steken er gebruikt werden, wat ik voor het project nodig zou hebben en welke onderdelen ik nog spannend vond. Zo wist ik al gauw dat ik een paar video’s over het breien van kabels zou moeten gaan opzoeken. Vanwege de kleine omvang van dit project oefende ik het kabel breien meteen tijdens het werken aan de oorwarmer. Geen proeflapje dit keer dus!

Haarband breien makkelijk

Recht en averecht afwisselen

Ik brei al een poos continentaal. Dat wil zeggen dat mijn linkerhand het meeste werk. Bij recht breien gaat dit inmiddels helemaal lekker. Er zit een flink tempo op. Bij averecht breien ging dit voorheen wat minder snel. Bij deze oorwarmer moest ik het recht breien en het averecht breien telkens afwisselen. De oorwarmer wordt als strook gebreid en je hebt dus een goede kant en een verkeerde kant. Meestal zie je dan dat je aan de goede kant recht breit en aan de verkeerde kant averecht breit. Bij dit project was het anders. Rechte en averechte steken leken in eerste instantie gewoon random afgewisseld te worden. Gelukkig zag ik na een poos de logica van dit project in en kon ik mijn rechte en averechte steken op de juiste manier afwisselen.

Voor het eerst kabels breien

Het breien van kabels heb ik, zoals verwacht, als uitdagend ervaren. Na het breien van drie verschillende haarbanden kan ik nog steeds niet echt zeggen hoe een kabel nou precies in elkaar steekt. Dat heb ik overigens bij verschillende andere handwerkprojecten ook ervaren. Ik zie wat mijn handen aan het doen zijn, maar ik snap nog niet helemaal hoe de vork in de steel zit. Wellicht leer ik dit dan weer bij een volgend project met kabels!

Warmste haarband breien

Eindigen met een Kitchener Stitch

Gelukkig zijn er andere steken die ik wel helemaal begrijp. De Kitchener Stitch is zo’n steek. Tijdens het breien van mijn adventssjaal heb ik urenlang een Kitchener Stitch mogen gebruiken om de sjaal af te ronden. Deze haarbanden afronden met een Kitchener Stitch was dus best eenvoudig. Alhoewel… Omdat het patroon niet uit twee rijen vasten bestond, was het onmogelijk om de Kitchener Stitch perfect te laten aansluiten. Toch zie je nauwelijks waar de steek zit. Dus ik ben dik tevreden!

Oorwarmer breien eenvoudig

Een eenvoudige haarband of oorwarmer breien

Ik raad dit project van harte aan! Wel raad ik aan om eerste de rechte en averechte steek echt in de vingers te hebben voordat je hieraan begint. Het patroon is dus niet geschikt voor iemand die nog nooit heeft gebreid. Heb je al een sjaal of muts gebreid? Dan gaat het met dit patroon helemaal goed komen! Ook raad ik je aan om restgarens te gebruiken. Zo ben je ook nog eens lekker duurzaam bezig!

Heb jij al eens een haarband of oorwarmer gebreid?

Laat dan hieronder een berichtje achter met het patroon dat jij hebt gebruikt. Wellicht ga ik er eind dit jaar wel mee aan de slag! Vind jij het trouwens handiger om de Podcast versie van deze blog te luisteren? Dat kan! Klik dan op de link.

Zelf haarband breien

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Handgemaakte trui breien

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

De nieuwste blogs