Lekker haken! Waarom doe ik dat eigenlijk?

“Ik kan het zelf!” Geen idee of ik dit al vanaf kleins aan tegen mijn ouders zei maar het is in ieder geval iets dat ik sinds mijn middelbare schooltijd iedere dag wel een keertje denk. Is dat helemaal handig om altijd te vinden dat ik het zelf moet doen? Nee… Maar het is wel de eerste reden waarom ik ooit met verwondering naar een amigurumi kip keek.

Met mijn eigen twee handen.

Die gehaakte kip was door de vriendin van een collega gemaakt voor in zijn kleuterklas. Gehaakt? Ik had er nog nooit van gehoord. Gebreide spullen had ik wel vaker gezien en gebreide wintertruien had ik zat. Maar een gehaakte kip!? Ik zag meteen allerlei dieren en voorwerpen voor me die ik zou kunnen haken voor mijn eigen toekomstige kinderen. Helemaal zelf in de hand hebben hoe groot of klein zo’n diertje zou worden, zelf kleuren kiezen en zelf de materialen kiezen waar ik het mee zou maken. Ik zag het helemaal zitten! Ik dacht toen zelfs nog dat het een stuk goedkoper zou zijn om dingen zelf te haken in plaats van ze te kopen… Eh, ja daar ben ik nu wel ietsje wijzer over geworden.  

Ik heb zelfs mijn eigen garen geverfd!

Precies mijn stijl

Ik ging me verdiepen in wat ik dan allemaal al dan niet zou kunnen haken. De patronen die ik tegenkwam waren prachtig. De gehaakte kleren die ik vond zagen er lekker knus uit en waren vaak in de mooiste kleuren en met de mooiste garen gehaakt. Daarnaast vond ik ook allerlei interieur patronen. Mandjes, muurhangers, dekens, ik wilde het allemaal maken.

Een van mijn eerste haakprojecten die bij ons interieur pastte.

Origineel en handgemaakt en dat merk je.

Veel van onze vrienden hebben creatief ingerichte huizen en zijn mensen met een compleet unieke stijl. Cadeaus vinden die echt bij deze mensen passen, wilde voor mij nooit echt lukken maar met haken had ik plots een hele andere manier om hiermee om te gaan! Mandala’s die passen bij het interieur van de ene vriendin. Rammelaars van bijzondere dieren voor het kindje van een lieve collega. Een sjaal in een bijzondere kleuren combo voor een familielid. Met zoveel patronen, garen en kleuren heb ik voor iedereen die wij kennen kan ik zo een cadeau in elkaar haken die compleet uniek is en helemaal bij die persoon past. En dat is zó gaaf om te kunnen doen!

Mijn eigen ontwerp door Saskia de Laat op de foto gezet voor Christmaholic.nl

Duurzaam leven

Inmiddels ervaar ik ook hoe duurzaam gehaakte producten zijn. Het vest dat ik dit voorjaar haakte, zou ik never nooit niet weg kunnen doen en mijn Market Bag gaat overal mee naartoe. Als je ergens zoveel tijd en liefde in hebt gestoken, dan wordt het waardevoller dan elk kledingstuk in de h&m. Althans, zo voelt het voor mij hè. Het volgende duurzame project waar ik aan wil werken zullen zelfgehaakte schijfjes zijn. Geen schijfjes gemaakt van watten meer maar gehaakte schijfjes gemaakt met duurzame garen staan hoog op mijn verlanglijstje.

Mijn Market Bag, ik kan niet meer zonder!

Maar ontspanning dan?

Ik hoor van heel veel mensen dat ze haken zo ontspannend vinden en er zijn momenten waarop ik dat ook helemaal voel. Toen ik nog voor de klas stond en we met z’n allen vergaderden over van alles en nog wat zat ik lekker te haken. In de pauze kon ik even aan mijn makkelijkste wip werken. In treinen en in auto’s toverde ik altijd wel een project tevoorschijn. Maar ontspannen is voor mij nooit de belangrijkste reden geweest om te haken. Het is zelfs zo geweest dat ik mezelf vaak vertelde dat als ik mezelf niet bezig hield, ik in slaap zou vallen van vermoeidheid. Achteraf gezien klopte dit niet helemaal maar makkelijke projecten zorgden er wel voor dat ik me kon blijven focussen in plaats van wegzakken in de emoties waar ik toen mee dealde.

Haken is misschien niet mega ontspannend voor mij maar mijn eigen gehaakte producten aantrekken maakt mij wel héél blij!

Lekker blijven haken

Ik heb in ieder geval genoeg redenen om lekker door te gaan met haken. Ik leer steeds meer over soorten garen, toffe ontwerpers en over hoe haken wel heel ontspannend kan zijn.

Geniet jij ook zo van de verschillende facetten van het haken? Waarom pakte jij voor het eerst een haaknaald op? Ik ben, zoals altijd, ontzettend nieuwsgierig en benieuwd naar jouw ervaringen. Deel ze je hieronder?

Xxx Charlie