Wil jij de audioblog luisteren? Klik dan hier om naar de YouTube video te gaan!
Er bestaan in de wereld slechts twee types mensen. Mensen die sokken kunnen breien. En mensen die nog moeten leren sokken te breien. Toch? Of jij nou al een sokkebreier bent of er nog een zal worden, deze tips mag je absoluut niet missen!
Deze inspiratieblog staat gevuld met links naar fijne producten. Sommige links zijn affiliate links. Als je op de link klikt kan het zijn dat ik hier een paar cent mee verdien. Als ik iets cadeau heb gekregen van een merk, dan vermeld ik dit er altijd bij.
Comfortabele breinaalden
Mijn allereerste paar breinaalden waren de KnitPro Symfonie Sokkennaalden van 4.0mm. Behalve dat ze heel mooi zijn, breien ze ook best lekker weg. Hoewel ik inmiddels heb geleerd op kleinere sokkennaalden te breien (wat zorgt voor een steken die dichter op elkaar zitten en sokken die dus wat beter aansluiten), raad ik aan om eerst met een groter maatje aan de slag te gaan. Je kunt ook een hele serie KnitPro Symfonie sokkennaalden aanschaffen. Dan heb je meteen verschillende maten in huis. Nadat ik een van mijn naalden kwijt raakte, besloot ik om andere DPN’s (Double Pointed Needles) aan te schaffen. Namelijk die van het merk Chiaogoo. Dit is een heel populair merk onder de sokkenbreiers.
Een sokkenbrei boek vol instructies
Ik heb leren breien met deze YouTube video serie van New Leaf Designs. Ik heb de video’s wel 20 keer bekeken voordat ik in de gaten had wat ik moest doen. Iedereen leert op een andere manier een nieuwe vaardigheid en voor mij werkte deze video heel goed. Er bestaan ook verschillende boeken waarin uitgelegd wordt hoe je sokken kunt breien. Vrolijke Sokken Breien van Dendennis en Mr. Knitbear is een ontzettend populair boek gebleken onder de beginnende sokkenbreiers. Hun tweede boek Sock You Two is inmiddels ook een geliefd exemplaar in menigeen boekenkast aan het worden. De heren leggen stap voor stap uit wat je precies moet doen om sokken te leren breien.
Een fijne projectbag
Ik ben, zoals heel veel andere handwerkers, verliefd geworden op de leren tassen van Muud. Het merk kent veel verschillende formaten leren tassen en heeft ook opberg etuis voor haaknaalden, breinaalden en andere accessoires. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van stoffen projectbags. Die worden veelal op Etsy en Handwerkmarkt verkocht. Ik bewaar mijn sokkenproject altijd in een rieten mandje maar als ik op reis ga stop ik het in een projectbag.
Sockblockers in jouw maat
Er wordt al jaar en dag gediscussierd in de breiwereld of Sockblockers nou echt nodig zijn of niet. Zo heb ik er bijvoorbeeld geen, maar zitten mijn sokken toch helemaal prima als ik ze aantrek. Als ik wel een paar zou kopen, dan zouden het deze massief houten sockblockers van Studio Spintol zijn. Omdat deze sockblockers helemaal van hout zijn gemaakt, is de kans op vervorming ontzettend klein. Ik vind ze prachtig!
De juiste garen of wol
Om jouw sokken helemaal eigen te maken, wil je natuurlijk alleen maar de mooiste sokkenwolletjes in huis halen! Sokken brei je het liefst niet met synthetische garen. Een combinatie van 80% wol en 20% synthetisch garen kan wel prima. Je hebt heel veel verschillende soorten garens. Handgeverfde sokkenwolletjes zoals deze van Atelier Sopra bijvoorbeeld. Of deze zelfstrepende sokkenwol met 75% wol en 25% polyamide bijvoorbeeld. Het is altijd handig om te onthouden dat je voor een paar vanille sokken (eenvoudige recht-toe-recht-aan sokken) je een bolletje van 100gram / 420 meter nodig hebt. Het beste beslis je natuurlijk van tevoren welke sokken je wilt breien zodat je de perfecte garens voor erbij kunt vinden.
Inspiratie en leesvoer
Zodra ik mijn eerste paar vanille socks af had, ben ik begonnen aan paren twee en drie. Allebei weer vanilla sokken. Je kunt nooit genoeg oefenen dacht ik! Een dik jaar na het starten van mijn eerste paar sokken, was ik wel toe aan een nieuwe uitdaging. Voor mijn verjaardag had ik het boek 52 weeks op socks gekregen en daar kwam ik de Oona Socks tegen. Wil jij geïnspireerd worden om allerlei verschillende soorten sokken te breien? Dan zit je met boeken zoals 52 weeks of socks, Sokken breien doe je zo of het Soxx Mixx boek.
Aan de slag met sokken breien!
Ik hoop dat deze inspiratieblog jou helpt om alles in huis te halen voor jouw eerste paar sokken! Hoewel het breien van jouw eerste paar sokken best spannend zal zijn, zul je al snel genoeg weten wat je moet doen. Het breien van sokken is voor mij inmiddels een heus slow living project geworden! Als je vragen hebt, stel ze gerust hieronder en dan doe ik mijn best om ze beantwoorden.
Charlie Dingelstad-Machiels
Charlingual
Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!