13 alledaagse Slow Living momenten

Het is lang geleden dat ik het over Slow Living heb gehad, toch? De afgelopen tijd was het ook behoorlijk hectisch in mijn leven. Natuurlijk is het ook in de drukste tijden de hoop dat je ruimte maakt voor de langzame momenten die het leven rust geven. Maar je weet hoe het is. Als je eenmaal merkt dat je iets verloren bent dat je graag vast zou houden, is het tijd om het opnieuw met twee handen vast te grijpen. Gelukkig begin je niet bij het begin. Je hebt immers al een stevige basis opgebouwd. Mijn eerste werkdag van het nieuwe jaar ging ik weer op zoek naar die basis. En dat begon met een opsomming van alle dingen die ik wél doe op dit moment. Dit zijn de 13 alledaagse Slow Living momenten die als vanzelfsprekend in mijn dag zijn ingebouwd.

1.      Starten met frisse lucht

Iedere ochtend start ik met het openmaken van de achterdeur. Annabelle rent naar buiten om haar ding te doen en ik snuif een grote hap frisse lucht. Op natte dagen krijg ik  meestal ook een plens regenwater op m’n gezicht en in de zomermaanden neem ik ruim de tijd om in de ochtendzon te ontbijten. Zo’n fijn begin van de dag!

2.      Twee minuten ademen tijdens het tandenpoetsen

Ik kocht mezelf een paar jaar geleden een elektrische tandenborstel mét timer. Is dat een gigantische luxe? Ik vond toen van wel. Toch zou ik het zo weer doen. Terwijl de tandenborstel twee minuten lang trilt, verbied ik mezelf namelijk om iets anders te doen. Ik mag alleen maar tanden poetsen en ademhalen. Vaak ga ik ook nog eens op de dichte wc deksel zitten. Twee minuten ademhalen. Meer niet!

3.      Een blokje om met een audioboek

Na het ontbijten is het tijd om Annabelle uit te laten. In de zomer geniet ik van de geluiden die de vogels maken en de wind en zon op m’n gezicht. In de winter heb ik wat anders nodig. Een audioboek is tijdens het wandelen dé perfecte oplossing. Ik geniet ontzettend van verhalen luisteren en iedere ochtend twintig minuten kunnen verdwijnen in een goed boek is voor mij een geweldig Slow Living moment.

4.      Een message from the woods kiezen

Esther Bennink bracht afgelopen jaar een set inspiratiekaarten uit. Wat een fantastische kaarten zijn dat. Ik neem iedere ochtend een momentje om mijn kaarten te schudden (7x want magisch nummer!), een kaart die me aanspreekt uit te kiezen en vervolgens te lezen welke kwaliteiten het dier heeft. Of ik er iets mee kan, dat zie ik iedere dag weer opnieuw. Maar even tussen jou en mij. De meeste dagen raken ze wel een snaar.

5.      Naar de waterkoker staren

Wist je dat er onderzoek is gedaan naar de typen mensen die naast de waterkoker wachten en de typen mensen die nog duizend dingen doen terwijl ze wachten op kokend water? Je kunt vast raden welk type ik ben. Toch heb ik mezelf aangeleerd om rustig te wachten tot het water kookt. Ik ben er niet goed in, maar door het te oefenen neem ik toch telkens weer een minuut of twee de tijd om adem te halen.

6.      Stilstaan bij een fantastisch lied

Wat zou ik toch doen als ik geen muziek in mijn leven had? Of het nou musicals zijn (ik ben dól op musicals), een playlist met 00’s hits of een rustig stuk. Soms komt een lied of een stuk muziek plots binnen. Is dat het geval? Dan stop ik even met wat ik aan het doen ben en dan geniet ik er van.

7.      Een wekker zetten

Ik ben niet goed in lunchen. Ik geef het toe. De meeste dagen sla ik het over. Niet goed voor mij, maar het is wat het is. De dagen waarop het wel lukt om te lunchen, komt dat vaak omdat ik een wekker heb gezet. Als de wekker afgaat, moet ik mezelf forceren om alles te laten vallen en te gaan eten. Niet makkelijk, maar wel belangrijk.

8.      Altijd even gedag zeggen

Als je partner leerkracht is, weet je nooit echt wanneer diegene thuis zal komen. Dus neem ik het moment dat Bas thuiskomt altijd even om gedag te zeggen. Zo beweeg ik ook nog eens een beetje. Het duurt vaak maar één minuut, maar het is fijn om even op te staan en diegene weer thuis te verwelkomen. Vaak maak ik ook nog even wat te drinken klaar. Niet alleen voor hem, maar ook voor mij.  

9.      Alles op de juiste plek neerzetten

Dit is een van die dingen die ab-so-luut niet logisch is voor mij. Ik ben eigenlijk iemand die de spullen vooral laat liggen waar ik ze de volgende keer weer nodig zal hebben. Mijn vader probeerde mij vroeger te leren om alles een eigen plek te geven. Daarna probeerde Bas het mij in te prenten. Het is pas sinds een paar jaar dat ik merk dat ik er zelf ook écht baat bij heb. Ik word veel rustiger van een huis waarin ik weet waar de dingen liggen. Niet dat ik er echt goed in bed. Maar ik doe mijn best!

10.      Koken met een hoofdtelefoon op

Dit is nou nog zo’n momentje waarop ik gebruik maak van een audioboek. Tijdens het koken, wil ik me graag concentreren op het klaarmaken van eten. Om dat te kunnen doen, moet ik met nergens anders op focussen. Maar dat is vaak niet mogelijk. Er is altijd van alles gaande in huis en daarom doe ik tijdens het koken een hoofdtelefoon op. Het ziet er misschien wat ongezellig uit, maar dat halfuurtje afschakelen na het werk doet me wonderen.

11.      30 minuten toegeven aan iets fijns

De avonduren worden steeds vaker opgeslokt door moetjes. Op het moment spenderen we avonden lang aan het uitzoeken van stopcontacten, het klussen in ons nieuwe huis en het inpakken van verhuisdozen. Toch verplicht ik mezelf iedere avond 30 minuten iets te doen waar ik zin in heb. Omkleden en yoga oefeningen doen? Sounds good! Op de vloer zitten en door Tiktok scrollen? Ook helemaal prima. Het maakt niet uit wat ik ga doen, zolang ik er op dat moment maar zin in heb.

12.      Mijn avondroutine áltijd doen

Ik was vroeger een chronische slapen-met-make-up-op-meid. Dat ben ik inmiddels niet meer. Haarband in, make up afhalen, gezicht wassen, tanden poetsen en haren kammen. Iedere avond. En op de avonden waarop ik echt geen zin heb? Dan probeer ik er nog langer over te doen. Voor mijn huid, haar en lichaam zorgen is belangrijk en iets kleins zoals aan het eind van de dag je make-up af doen lijkt onbelangrijk. Maar dat is het dus eigenlijk niet.

13.      Een outfit klaarleggen

Vroeger bleef ik een keer bij een vriendinnetje slapen. Voordat we naar bed gingen, legde ik mijn hele outfit klaar. In de volgorde waarin ik het moest aantrekken. Zij moest er heel erg om lachen, maar ik vond het juist ontzettend rustgevend. Natuurlijk heb ik het daarna jarenlang niet gedaan (gevoelig voor andermans mening? Wie? Ik?), maar inmiddels heb ik het gewoon weer opgepakt. Het geeft me rust en het brengt me overzicht. Het is de fijnste manier voor mij om mijn dag af te sluiten. Wat maakt mij het ook uit dat een ander het raar vindt!

Dat waren de 13 Slow Living dingen die ik iedere dag (onbewust) doe. Het is een verzameling van kleine dingen die een paar seconden duren en grote dingen waar ik een halfuur mee bezig ben geworden. Bijzonder he, hoe al die dingen bij elkaar er voor kunnen zorgen dat je goed in je vel blijft zitten. Inmiddels ben ik heel erg nieuwsgierig geworden naar de dingen die jij gedurende de dag doet om jezelf Slow Living momentjes te gunnen. Laat je het hieronder weten?

Zelf haarband breien

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs