Kerstige handwerkprojecten

Wil jij de audioblog luisteren? Klik dan hier om naar de YouTube video te gaan!

Het is vandaag precies een 23 dagen voor kerst. Nog meer dan genoeg tijd om aan een fijn kerst handwerkproject te beginnen! Of jij nou punnikt, breit, punch needlet, borduurt of haakt. Je vindt tussen deze 20 handwerkprojecten vast iets moois! 

Een eigen adventskalender naaien

Hoe tof zou het zijn om jouw eigen adventskalender te maken! Heb jij nog wat stof in huis liggen en weet jij een beetje hoe je met een naaimachine om moet gaan? Dan is dit patroon perfect voor jou! Een adventskalender in huis halen is sowieso heel leuk. Ik schreef eerder al een blog met mijn favoriete adventskalenders van 2022.

Adventskalender gratis patroon naaien
Gebreide kerstmuts patroon

Brei een kerstmuts

Dit patroon (dat helaas niet voor beginners is weggelegd), is ontzettend leuk voor jong en oud. Hoewel rood en wit natuurlijk de traditionele kleuren van een kerstmuts zijn, zie je steeds meer varianten rondlopen. Ik droeg mijn kerstmuts zelfs een paar weken naar school zo rondom de kerst. Dat raad ik overigens anderen niet snel aan, maar met zo’n mooie handgemaakte kerstmuts zou ik het nog wel eens aandurven.

Candy cane punchneedle project

Houd jij van punchneedle projecten? dan is deze candy cane echt wat voor jou! Candy canes horen, wat mij betreft, echt bij kerstmis. Al is dit een traditie die vanuit amerika is komen overvliegen. Toch haal ik er ieder jaar een paar om in de boom te hangen. Heerlijk met pepermuntsmaak! Ik kan me er nu al op verheugen. In dit patroon lees je precies wat je moet doen om jouw eigen candy cane punchneedle project te starten. 

Punch needle patroon kerst gratis
Gehaakte kerstornamenten ster gratis

Gehaakte accessoires voor in jouw kerstster

Craft Kitchen bracht een poos geleden dit patroon uit waar jij jouw krans mee kunt aankleden. Met dit patroon haak je eenvoudig bloemen, misletoe en besjes voor in jouw kerstkrans.

Gebreide Christmas Stockings

Ik wilde koste wat kost een fijn patroon voor Christmas Stockings vinden om met jullie te delen. Het ophangen of neerleggen van Christmas Stockings is een hele oude traditie. Momenteel hebben wij thuis nog simpele katoenen stockings die ik ooit bij de ikea vond, maar op een dag wil ik onze open haard aankleden met gebreide stockings zoals deze. Moet ik natuurlijk wel eerst een open haard hebben he… 

Kerst stocking breien handgemaakt
Vrij borduren patroon winter cozy

Een winters borduurpatroon

Ik ben verliefd geworden op de borduurpatronen van Needless Designs. Wat een prachtige ontwerpen heeft zij in haar Etsy store! Dit borduurpatroon is er een van. Ik verwacht dat er voor kerst nog een paar mooie kerstpatronen in haar webshop zullen staan, dus houd een oogje in het zeil! 

Ijskoude sneeuwvlokken haken

Ik ontwerp haast nooit patronen, dat weten jullie inmiddels wel. Een paar jaar geleden heb ik wel drie haakprojecten ontworpen voor een samenwerking met Christmaholic. Dit patroon voor ijskoude sneeuwvlokken was een van de ontwerpen. Het leuke aan dit patroon is dat je de sneeuwvlokken in iedere vorm of maat kunt haken. Het is allemaal afhankelijk van welke haaknaald en welke garens je gebruikt! Heb je trouwens gezien dat ik vorige week een gratis haakpatroon online heb gezet? Vind het patroon voor mijn makkelijke polswarmers hier.

Kersthaak projecten sneeuwvlokken
Gratis candy corn pillow gehaakt

Haak een candycane kussen

Was het al duidelijk hoe dol ik ben op candy canes met kerst? Ik ontwierp zelfs een heel patroon eromheen! Mijn candy cane kussen was eveneens een patroon dat ik voor Christmholic ontwierp. Inmiddels kun je het patroon ook hier terugvinden. Mijn candy cane kussen gebruik ik al jaren iedere kerst. Handgemaakte spullen worden nou eenmaal vaker ingezet en zijn daarom ook ontzettend duurzaam!

Lux the Reindeer haken

Dit haakpatroon van Knot Bad staat al jaren in mijn favorieten opgeslagen. Wat een schatje is Lux! Ik ben benieuwd of ik er dit jaar aan toe kom om ‘m te haken of dat ik ‘m nog even een paar jaar in mijn wishlist laat zitten. 

Gehaakte rendier handgemaakt gratis patroon
Punniken kerstboompje uitleg gratis

Punnik een kerstboom

Wil jij graag beginnen aan een kerstig handwerkproject, maar weet je niet hoe je aan de slag moet gaan? Dan raad ik aan om te beginnen met punniken! Dit gepunikt kerstboompje is een ideaal project voor iedereen die graag wil beginnen met handwerken!

Een kerststal vol gelukpoppetjes haken

Wat heeft Annemarie van Haakidee weer iets moois bedacht! Ze heeft namelijk een hele serie nieuwe gelukspoppetjes uitgebracht die allemaal een huisje vinden in de kerststal. Je kunt zelfs de gelukspoppetjes omtoveren tot vingerpopjes. Het patroon van deze kerststalpoppetjes vind je hier.

Kerststal popjes haken haakidee patroon
Gebreid pannenlapje kerst

Een pannenlap met sneeupoppen breien

Ik heb laatst ontdekt dat je eigenlijk gewoon niet genoeg pannelappen kunt hebben in je leven. Dus waarom ook niet een pannenlap in kerstthema haken? Dit onwijs leuke patroon is een perfect project om in december even lekker door te breien. Zo heb je een fijn pannenlapje af voor de kerstdagen.

Amilishly pop Noëlle haken

Ben jij ook zo dol op de Amilishly poppen van Alexa Boonstra? Haar speciale kerstpop van vorig jaar kan nu nog gekocht worden in haar webshop! Klik hier en bestel het pakket meteen!

Amilishly dolls Noëlle gehaakt patroon
Punch needle kerstmuts idee gratis

Een kerstmust punchneedle project

Ik heb nog een ander leuk project gevonden voor de punchneedle liefhebbers! Dit vrolijke kerstmutsje staat mooi in elk interieur. Je zou natuurlijk ook nog een kerstwens erboven kunnen borduren en de borduurring in zijn gehaal als kerstcadeau geven. Wat een fijn cadeau zal dat zijn! Het patroon vind je hier.

Haak Charles the Gingerbread man

Nog zo’n fantastische amigurumi van Knot Bad is Charles. Wat een schatje is hij he! Het patroon van deze amigurumi vind je hier. 

Gingerbread man haak patroon gratis
Kerstbal borduren gratis patroon

Borduur een kruissteek kerstbal

Dit is het perfecte kerstproject voor alle kruissteek fans. Hoewel ik het altijd spannend vind, durf ik steeds vaker mijn eigen kleurenpallet te beslissen en te gebruiken. Voor deze kerstbal zou ik bijvoorbeeld hele andere kleuren gebruiken. Ik vind het altijd zó tof dat je er op deze manier je eigen ding van kunt maken!

Gehaakte kerstbomen

Deze eenvoudige kerstboomkussens zijn zowel leuk als interieurdecoratie en als echt kussen. Als je er een paar zou haken in verschillende groentinten heb je zelf een heel bos!

Gehaakte kerstboom gratis
Tomte kerstversie gehaakt patroon

Een winter tomte haken

Tomtes zijn de afgelopen jaren heel populair geworden. Ik heb ook even goed gezocht naar een fijn patroon voor een kerst Tomte. Uiteindelijk kwam ik uit bij dit pakketje dat te bestellen is bij Echt Studio. Een haakpakket met alles in een is wel zo fijn, toch? Misschien dat ik dit jaar ook eens mijn eigen Tomte ga maken!  

Een eenvoudig gebreide kerstboom

Ben je niet van het haken maar wel van het breien? Dan zijn deze gebreide kerstbomen perfect voor jou! Je kunt ze precies zo afwerken zoals jij wilt. Als ik ze zou breien zou ik er waarschijnlijk nog wat lampjes in borduren. Zo zie je maar met handwerken is werkelijk alles mogelijk! 

Handgemaakte kerstboom breien gratis patroon
Punniken kerst idee

Kerstvormpjes punniken

Tot slot nog een laatste punik project. Punnik jij een lange staart en voer je hier vervolgens ijzerdraad doorheen? dan kun je de leukste vormen maken! Punniken is echt ontzettend makkelijk en kan voor onwijs leuke resultaten zorgen. Hoe je dit precies kunt aanpakken, lees je hier.

Zo! Dat waren mijn twintig kerstige handwerkprojecten. Heb jij al iets gezien dat jij deze december wilt gaan maken? Laat het mij weten en vergeet niet een foto in te zenden! Wellicht zie je ‘m terug tijdens een aflevering van de Online Handwerk Club. Het toffe aan deze projecten is natuurlijk dat ze met de hand gemaakt worden. Aan zulke projecten werken in de aanloop naar kerst ervaar ik als hele fijne slow living momenten. Gun jezelf dus zo’n mooi project en neem ook de tijd om er van te genieten!


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs