30 Slow Living hobby’s

Vanaf het moment dat je beslist jouw leven wat langzamer in te richten, kun je al heel snel op een blokkade stuiten. Langzamer leven gaat niet vanzelf. Het is geen knop die je omzet. Door telkens kleine stapjes te maken, geef je jezelf de kans om het rustiger aan te doen en meer te genieten van de kleine dingen die om je heen gebeuren. Het begin kan daarom best uitdagend zijn. Want, waar begin je precies? Mijn advies: begin met een slow living hobby! Ik heb 30 verschillende slow living hobby’s voor jou verzameld.

1. Wandel door het bos

Mijn favoriete hobby om even wat rust aan mijn dag toe te voegen, is wandelen door het bos. Bij ons thuis is er om de hoek een prachtig bos waar ik me helemaal thuis voel. Je even in een andere wereld wanen. Op zoek naar wat de natuur allemaal in huis heeft. Deze hobby kan werkelijk iedere week iets nieuws brengen.

2. Ruim een (deel van) een kamer op

Is dit een controversieel voorstel? Ja! Hoewel ik van nature een rommelkont ben, heb ik een echtgenoot die het tegenovergestelde is. Van hem heb ik geleerd dat opruimen een heerlijke activiteit kan zijn om af te schakelen. Zet een muziekje op, en begin gewoon. Of het nou om het opruimen van de boekenkast gaat, het opnieuw inruimen van de schuur of het leegruimen van de keukenlades gaat. Opruimen kan écht een slow living hobby zijn. Als je er maar de tijd voor neemt en met de juiste intentie aan de slag gaat.

3. Kook uitgebreid

Ik was tot een paar jaar geleden geen keukenprinses. En nu? Ben ik dat nog steeds niet! Gemiddeld  twee keer per maand probeer ik een nieuw gerecht uit die echt niet lekker is. En dat is helemaal prima. Het experimenteren in de keuken, het uitzoeken van nieuwe recepten en het genot dat ik ervaar als ik een nieuw gerecht heb ontdekt dat we helemaal fantastisch vinden, vind ik zó leuk!

4. Fiets door de duinen

Woon je dichtbij het strand en de duinen? Neem dan eens wat vaker de tijd om daar rond te fietsen. Je hoeft niet onderweg te zijn naar een specifieke locatie. Je kunt ook gewoon genieten van het moois dat je tegenkomt. Een boekje met fietsroutes is misschien wel zo handig. Zo hoef je ook geen verdwaal-stress te hebben.

5. Brei een muts

Of een sjaal. Of een paar sokken. Het maakt eigenlijk niet uit wat je breit, zolang jij jouw lijf en hoofd maar de ruimte geeft om even niet zo in de weer te zijn met alle moetjes van de dag. Ik adviseer je wel om met iets kleins te beginnen. Een babymutsje voor een kennis bijvoorbeeld.

6. Luister podcasts en/of audioboeken

“Een audioboek luisteren is niet hetzelfde als een boek lezen.” Ja en? Sinds ik heb ontdekt hoeveel ontspanning het mij brengt om een audioboek te lezen terwijl ik een andere klusje van mijn to-do lijst doe, loop ik vrijwel iedere dag wel een uur of twee met oordopjes in mijn oren rond. Ik ben van nature een piekeraar en een audioboek of podcast is daarom de perfecte manier voor mij om mijn gepieker even uit te schakelen.

7. Onderhoud je tuin

Of je nou een plantenbak op je balkon hebt of een gigantische tuin waar je veel werk aan hebt. Je handen in de aarde wroeten is een perfecte slow living hobby. Bij het onderhouden van je tuin komt heel veel kijken. Plannen wat je wilt verbouwen, gras maaien, struiken snoeien, onkruid wieden. Er is elke dag wel wat te doen in je (voor)tuin. Zet een fijne podcast of audioboek op en geniet van de eenvoudige klusjes in en rondom je tuin.

8. Leg je mobiel in een la

Toen laatst een vriendin me vertelde dat zij haar mobiel eigenlijk de hele dag in een la heeft liggen, werd ik meteen enthousiast. Ik was ook wel nieuwsgierig. Miste ze dan niets? Nope! Helemaal niks! Mensen die je een appje sturen kun je aan het einde van de dag ook een antwoord sturen. Instagram en Tiktok kun je ook aan het eind van de dag een halfuurtje bekijken. Ze voelde zich helemaal niet buitengesloten en genoot enorm van alle tijd die ze overhield nu dat ze niet meer heel de dag haar telefoon dichtbij had.

9. Schommel in de speeltuin

Is dit echt een hobby te noemen? Nee. Helaas niet. Maar leuk is het wel! Neem de tijd om even te schommelen en te genieten van de wind door je haar. Wie weet, maak je er een dagelijks dingetje van.

10. Verbouw je eigen eten

Moestuinieren is ongelofelijk populair geworden de afgelopen jaren. Niet zo gek ook met alle chemische troep dat op ons eten gespoten wordt. Mensen willen steeds vaker weten wat ze precies naar binnen werken en daar kan ik ze geen ongelijk in geven. Naast goed voor je fysieke gezondheid, is moestuinieren ook heel goed voor je mentale gezondheid. Voorbereiden, zaaien, verzorgen, oogsten en klaarmaken zijn allemaal activiteiten waarbij je moet afremmen van het tempo van de dagelijkse sleur. Hoewel ik zelf geen behoefte heb om een moestuintje te beginnen, kan het goed zijn dat dit de ideale manier is voor jou om wat meer slow living te leven.

11. Verf je eigen kaarten

Vorige zomer kocht ik een prachtige doos aquarelverf. Aquarel is zo’n prachtig middel om langzamer te gaan leven. Schilderen, kijken wat er gebeurt, wachten totdat de verf droog is en vervolgens verder gaan met de volgende laag zorgt er voor dat je de tijd neemt om van het schilderen te genieten.

12. Schrijf in een dagboek of journal

Een paar jaar geleden waren bullet journals helemaal hip. En terecht ook! Jouw agenda of dagboek op een creatieve manier vormgeven is heerlijk. Ik raad het iedereen aan. En misschien kom je er na een poos achter dat het niet meer zo bij je past. Ook dat is prima.

13. Zeg nee!

Nee zeggen is niet bepaald een hobby. Toch kan ik het niet laten om het een plekje te geven in deze uitgebreide blog. Pas als je nee zegt tegen activiteiten en afspraken kun je ja zeggen tegen slow living hobby’s. Gun jezelf tijd om af te remmen en te genieten van jouw nieuwe hobby door (op een duidelijke maar aardige toon) nee te zeggen tegen andere dingen in je leven.

14. Haak een mandala

Heb jij altijd al een haaknaald willen oppakken? Dan raad ik je van harte aan om eens een mandala te haken. De beweging van de mandala, constant in rondjes en steeds groter wordend, is an sich al heel fijn voor je lijf en je hoofd. Mandala’s komen er ook in allerlei vormen en maten. Wil je weten hoe je aan de slag kunt gaan? Ik vulde een blog met allerlei handige informatie over mandala’s haken.

15. Los kruiswoordpuzzels/sudoku’s/woordzoekers op

Dit staat absoluut niet op mijn eigen lijstje met slow living hobby’s. Maar wel op de lijst van heel veel andere mensen. Het is niet voor niets dat heel veel mensen toch nog de krant in huis halen zodat ze iedere ochtend de kruiswoordpuzzel kunnen oplossen. Er bestaan ontzettend veel verschillende boekjes met allerlei verschillende soorten puzzels. De boekjes van Denksport zijn vooral favoriet onder de puzzelaars.  

16. Bak een taart

Veel mensen vinden bakken heerlijk. Ze proberen recepten uit, experimenteren met het decoreren van taarten en eten daarna hun baksel zelf op. Wat een heerlijke hobby!

17. Mediteer

Mediteren is helemaal niet zo zweverig. Het enige wat je eigenlijk doet is op je ademhaling letten. Je hoeft het ook helemaal niet zo lang te doen. Enkele minuten mediteren kan al een enorm verschil maken op de stress die je misschien in je lichaam hebt. Deze meditatie oefening is heel eenvoudig en helemaal niet zo raar. Ik raad het van harte aan!

18. Volg een tekencursus

Ik ben ab-so-luut geen tekenaar. Tekening vind ik alles behalve ontspannend en dus doe ik het nooit. Tekenen kan wel een hele fijne hobby zijn. Zeker als je jezelf tijd gunt om te oefenen. De cursussen van Gouden Lijntjes zijn volgens mij perfect om jezelf tijd te geven om te (leren) tekenen.

19. Bespeel een instrument

Vanaf mijn 7e tot ongeveer mijn 20e heb ik les gehad in verschillende instrumenten. Van blokfluit tot saxofoon en van zang tot drummen. Hoewel ik mezelf eigenlijk altijd te veel druk oplegde, is het bespelen van een instrument eigenlijk gewoon heel fijn. Hoewel ik momenteel alleen nog maar te horen ben onder de douche, heb ik hele dierbare herinneringen aan mijn muzieklessen en de jaren dat ik bij de harmonie heb gespeeld.

20. Borduur een kussensloop

Haken en breien niks voor jou? Misschien wordt borduren wel jouw ding. Laatst legde iemand mij uit waarom borduren voor haar de ultieme slow living hobby was. Naald doorsteken, aantrekken en weer terugsteken. Meer dan dat is het niet. En toch zorgde het voor zó veel ontspanning en rust in haar hoofd. Dat gun ik natuurlijk iedereen!

21. Maak je eigen kaarsen

In het najaar en de winter steek ik het liefst iedere dag heel veel kaarsjes aan. Inmiddels ben ik helemaal verslingerd aan duurzame kaarsen van bijenwas en ik vind het altijd heel fijn om zelf met bijenwas te spelen. Overgebleven kaarsen smelt ik in de oven (op minder dan 100 graden!) en giet ik daarna met een nieuw lont over in een glazen theelichtjeshouder. Het hele proces duurt lang en met het proces meebewegen is een van mijn favoriete slow living hobby’s.

22. Bouw een kampvuur

Wat kan ik genieten van een avondje rondom het kampvuur. Het bouwen van een vuurtje, het onderhouden van het vuur en tot slot het roosteren van s’mores. Ik vind het allemaal fijn en ongelofelijk ontspannend. Lekker aanmodderen met takjes enzo. Je kent het wel. Als het aan mij lag, maak ik ieder weekend een vuurtje.

23. Speel een bordspel

Veel slow living hobby’s kun je helemaal alleen doen. Het spelen van een bordspel is dus een uitzondering. Toch is het een heerlijke slow living hobby. Met fijne mensen rondom een bord met dobbelstenen rollen en kijken wat er gebeurt. Met een lekker hapje en drankje erbij heb je een heerlijke avond vol slow living vertier.

Charlie in haar Charlingual kantoor

24. Experimenteer met make-up

Ik ontdekte laatst hoe leuk het is om zelf met make-up in de weer te gaan. Vroeger deed ik helemaal niets met make-up, maar inmiddels vind ik het een hartstikke leuke en ontspannende manier om mezelf uit te drukken. Ik heb geen eisen en geen verwachtingen en speel gewoon met de dingen die ik er interessant uit vind zien. Ik hoef nog niet eens ergens naartoe te gaan!

25. Leer een nieuwe taal

Apps zoals Duolingo zijn ontzettend populair. Op een laagdrempelige manier een nieuwe taal leren is helemaal hip. Mensen vermaken zich er enorm mee en houden er nog een handige vaardigheid aan over ook! Met deze slow living hobby hoef je ook niet per se de deur uit. Het is niet alsof je de nieuwe taal nou verplicht moet gebruiken op een vakantie ofzo. Je mag de taal gewoon leren omdat je zin hebt om een nieuwe taal te leren.

26. Ontspan met Yoga Nidra

Ik heb een paar jaar wekelijks een les Yoga Nidra gevolgd. Wat was dat heerlijk ontspannend! Inmiddels vermaak ik me thuis met YouTube video’s ook enorm als ik weer eens zin heb om een kwartiertje yoga oefeningen te doen. Yoga Nidra is de rustigste vorm van yoga. Alles is langzaam en je bent constant bezig met ontdekken wat je lichaam wel en niet kan. Je hoeft nooit een grens over en hebt bijna nooit het gevoel dat je een zware work-out hebt gedaan. Yoga Nidra is echt een must voor iedereen die beter in z’n vel wil zitten.

27. Ga op zoek naar kruiden en bessen

In het Engels wordt dit ook wel foraging genoemd. In Nederland mogen we gewoon naar hartenlust wildplukken. Zorg dat je precies weet waar je naar op zoek bent en je kunt haast niet de mist in gaan. Bloesem van de Vlier is in het voorjaar heel erg geliefd. Zo geliefd zelfs dat ik altijd mispluk. Achja. Ooit zal ik mijn eigen siroop maken!

28. Maak je eigen zeep

Zeep maken is op bepaalde vlakken hetzelfde als je eigen kaarsen maken. Het duurt lang en je moet meebewegen met de traagheid van alles. Bij het maken van zeep worden je zintuigen nog even extra geprikkeld. Het is een ontzettend leuke hobby. Sowieso zijn hobby’s waarbij je zelf iets met de hand maakt fantastisch.

29. Leg een puzzel

Puzzels leggen kan enorm ontspannend zijn. Het is nog zo’n activiteit waarbij stressen en opschieten helemaal niks toevoegt aan je plezier. Puzzels komen inmiddels in allerlei vormen en maten. Of je nou dol bent op kleine 2D puzzels of op gigantische 3D puzzels. Het gaat er om dat je de tijd neemt om er van te genieten.

Slow living puzzel leggen

30. Doe helemaal niks…

Natuurlijk eindig ik deze giga blog met de beste slow living hobby allertijden. Doe. Helemaal. Niks. Je vervelen is iets dat we in de huidige maatschappij zo snel mogelijk afgeleerd krijgen. En dat terwijl het zo goed voor ons is! Je even vervelen zorgt er voor dat je gedachten even ruimte krijgen om alle kanten op te vliegen. Het zorgt voor creativiteit en spoort intrinsieke motivatie aan. Dus. Weet je niet welke hobby je als eerst een keertje wilt uitproberen? Maak een kopje thee of koffie en doe gewoon even helemaal niks!

Er zijn ongelofelijk veel hobby’s die hun basis vinden in slow living. Kies er eentje uit waar jouw hart sneller van gaan kloppen en neem vervolgens tijd om met deze hobby aan de slag te gaan. Het kan een poosje duren voordat het beoefenen van de hobby gaat voelen als een echte slow living activiteit. Dat is helemaal prima! Hoe je de activiteit beoefent is belangrijker dan de activiteit zelf. Het is vooral de manier waarop je de hobby beoefent en niet per se hoe “slow” de hobby is. Zou je dan kunnen stellen dat iedere hobby een slow living hobby kan zijn? Ja! Het is maar net hoe je het aanvliegt.

Ik hoop dat jij je geïnspireerd voelt en een van deze slow living hobby’s een poosje gaat uitproberen. Beoefen jij nou al een slow living hobby? Scroll helemaal naar beneden en laat een berichtje achter!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs