Ik stem dit jaar op een vrouw! Jij ook?

Over een kleine week( op 16 maart) zijn de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland.  Uit onderzoek is helaas gebleken dat slechts 31% van de raadsleden vrouw is. In slechts 7 van de 345 gemeenten zit de helft (of meer) vrouwen. Hoog tijd om ook bij de gemeenteraadsverkiezing te stemmen op een vrouw dus! 

Stemmen op een vrouw, hoe zit dat?

Voor deze blog maak ik gebruik van stemopeenvrouw.com als bron. Deze organisatie zet zich in om de politieke representatie en emancipatie van vrouwen te verbeteren. Hoe zij dat doen is eigenlijk heel simpel.

1)      Ze informeren mensen over waarom je op een vrouw zou moeten stemmen

2)      Ze helpen jou bij het slim stemmen op een vrouw die bij jouw politieke overwegingen past

In Nederland is de verdelingen mannen en vrouwen in ons land ongeveer gelijk. Ongeveer de helft van de Nederlanders is dus man en de andere helft vrouw. (Al kun je hier ook nog over een gesprek gaan want hoe zit het dan met transgenders en enbies? Dat laat ik voor nu even ter zijde.) Op dit moment is slechts 31% van de raadsleden dus vrouw. Als je erover na gaat denken is dit eigenlijk heel vreemd. In een democratisch land zouden raadsleden een afspiegeling moeten zijn van ons land. Een volksvertegenwoordiging dus. Dat dit nog steeds niet het geval is, is niet oké. Gelukkig kunnen we hier zelf wat aan doen!

Stemtip stem op een vrouw

Waarom stemmen mensen minder op vrouwen?

Over het antwoord op deze vraag, kunnen veel onderzoeken losgelaten worden. Ze zullen wellicht bij hetzelfde antwoord uitkomen. Tot zeer kort geleden waren vrouwen minder waard dan mannen. Bovendien waren vrouwen niet bepaald handig als het neerkwam op het maken van belangrijke beslissingen. Vrouwen werden vaak als te emotioneel gezien, zeker op het moment dat ze ongesteld zouden zijn. Oei! Zoiets kun je niet hebben als we een land proberen te regeren! Het was ook ontzettend lastig dat vrouwen hun tijd moesten verdelen tussen het baren van kinderen en een carrière. Nee, een vrouw hoorde niet thuis in de politiek.

Inmiddels is onze cultuur gelukkig zo aan het veranderen dat vrouwen niet meer alleen gezien worden als babymachines die alleen zorg hoeven te dragen voor hun huishouden, maar dat wij ook daadwerkelijk het volk mogen vertegenwoordigen. Nu is het aan ons om op ze te stemmen!

Sinds wanneer mag je stemmen op een vrouw?

Pas in 1918 (ietsjes meer dan 100 jaar!) werd de eerste vrouw in de Tweede Kamer verkozen en pas in 1922 mochten vrouwen in Nederland voor het eerst zelf stemmen op de leden van de Tweede Kamer. Ongelofelijk als je erover nadenkt, toch? Heel concreet betekent dit dat de oma van mijn oma behoorde tot de eerste generatie vrouwen die mocht stemmen in Nederland. Het is dan ook niet vreemd dat er minder vrouwen in de politiek lijken te zitten dan mannen.

Hoe stem je in Nederland op een vrouw?

Het stemmen op een vrouw in Nederland is heel simpel, gelukkig ook maar want dat is niet in heel de wereld het geval. Ieder mens heeft zijn eigen waarden en normen en daarom is het ook belangrijk om na te denken over op welke partij je gaat stemmen. Om dit te kunnen doen, kun je zelf onderzoek doen. Je zou dan kunnen kijken naar de verkiezingsprogramma’s van verschillende partijen. Deze stemwijzer kan jou helpen met het maken van een keuze. Er zijn verschillende manieren om in Nederland op een vrouw te stemmen. Willen we meer vrouwen verkozen krijgen? Dan is het handig om niet zonder na te denken op de eerste vrouw in de lijst te stemmen.

2e kamer stemmen op een vrouw

Stemmen op een vrouw doe je op 14, 15 of 16 maart!

Ik heb ontzettend veel geleerd over hoe ik dit jaar mijn steentje bij kan dragen om van mijn gemeenteraad een échte volksvertegenwoordiging te maken. Uiteindelijk maakt het mij weinig uit op wie jij precies stemt, zolang dat jij op iemand stemt die daadwerkelijk voor jou kan spreken. Succes volgende week! 

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Handgemaakte trui breien

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

De nieuwste blogs

Leave a Reply