Ontleden in de 6e klas met een spiekboekje!

De komende paar maanden geef ik aan onze 6e klas niet alleen Engels lessen en Muziek lessen, ik begeleid ze ook tijdens een uur zelfstandig werken. 
Dat uur start ik met het uitleggen van de taaloefeningen van die week. 

Trust me... Het is een paar jaar geweest sinds ik voor het laatst een zin heb moeten ontleden. En met mijn afschuwelijk geheugen is dat niet bepaald makkelijk!

Juf? Wat is een bijvoeglijk naamwoord? 
Juf? Hoe vind ik het onderwerp?
Juf? Wat is een lijdend voorwerp ook alweer?

Nou kan ik natuurlijk iedere keer van tevoren even snel googlen hoe het ook alweer zit allemaal. Maar deze zaterdag besloot ik op een andere manier aan de slag te gaan. 

Ik maakte een spiekboekje!

Nou zijn spiekboekjes niet alleen voor juffen met een slecht geheugen. Spiekbriefjes worden vaak ingezet als hulpmiddel voor kinderen die de spellings- en/of taalregels maar niet onder de knie krijgen. 

Zo’n spiekboekje kun je op allerlei manieren in elkaar zetten. Aangezien wij sinds kort een nieuwe taalmethode hebben waar de kinderen zelfstandig in werken tijdens oefenuren (en dus niet tijdens periodes!) heb ik de volgorde die het boekje aanhoudt gebruikt. Je zult ook zien dat de regels voor het  taalkundig ontleden en redekundig ontleden enigszins door elkaar lopen. 

Ik raad iedereen aan om zelf zo’n spiekboekje te maken en ook kinderen de opdracht te geven zelf een spiekboekje te maken. Voor het geval je een voorbeeld wilt, zo ziet de mijne er nu uit.

Heel veel plezier met het maken van jouw eigen spiekboekje! 

Als je er mee aan de slag gaat wil ik heel graag weten hoe het eruit komt te zien!

Leave a Reply