Lekker! Ijskoude koffie

Photo: Peper&Maud

Meestal kun je mij vinden met een grote mok thee in m’n handen. Maar deze zomer veranderde dat toch enigszins. Ik leerde ijskoffie kennen. Heeeeerlijk! In deze blog ben ik op zoek gegaan naar wat nou precies het verschil is tussen ijskoffie, cold brew coffee, iced coffee en frappucinno’s en deel ik mijn heerlijke DIY ijskoffie recept.

Er zijn talloze soorten koffies: espresso’s, cappuccino’s, latte macchiato’s, noem het maar op. Het houdt de menige volwassene op de voet en zorgt er bij een handvol pubers voor dat ze ’s nachts de hele nacht filmpjes op YouTube kijken. Er worden prachtige creaties gemaakt van koffie en je kunt een legioen aan ongelofelijk mooie accessoires kopen om je koffie ze Instagram worthy mogelijk te maken. Ik leerde van het weekend zelfde dat #coffee bijna 100 miljoen keer gebruikt is geworden.

Maar warme koffie is voor veel mensen, die hun bakkie pleur niet drinken omdat ze het nodig hebben maar omdat ze het lekker vinden, in de zomer net ietsje té warm. De laatste jaren zie ik steeds vaker koude koffie om me heen. Terrasjes bieden het aan, de schappen in de supermarkt staan er vol van en alle meiden die de Starbucks uit lopen hebben er eentje vast.

Foto: Peper&Maud

 

 

 

Nou drink ik nauwelijks koffie, dus als ik een keertje koffie drink is het om even een cafeïne boost te krijgen. En zo was het dat ik afgelopen zomer op een dag zo’n flinke boost echt wel kon gebruiken. Ik stapte de Coffee Mundo in Sittard binnen en bestelde er eens eentje. Ik mocht ook nog een lekker pompje siroop uitkiezen. Ik nam er een slurp van, dolverliefd zeg ik je. (Ofja, zo verliefd dat je kunt zijn op een non-alcoholisch drankje)

Foto: Peper&Maud

Maar de volgende keer dat ik op een terrasje zat en eigenlijk wel zin had in zo’n lekkere, koude koffie kreeg ik een waterig, melkig sapje… Niet precies wat ik bedoelde.  Ik probeerde het op nog een paar plekken, kocht een blikje in de supermarkt, probeerde er zelf ijsklontjes bij te doen. Maar nee, dit was het niet. Wat was er mis gegaan?! Ik besloot zelf op zoek te gaan en ontdekt al gauw dat er verschillende soorten koude koffie is!

Cold Brew Coffee

 Deze koffie wordt 12 tot 24 uur voordat je het drinkt al in de week gelegd. Je voegt er eigenlijk geen melk of suiker aan toe en het ziet er heel dunnetjes uit. Cold brew is lekker zacht en zoet van smaak.

rachel-brenner-566466-unsplash
Foto: Rachel Brenner/Unsplash

Frappuccino

Het kan niet anders dan dat dit van origine een Amerikaans concept is. Een frappe is een combinatie van soft ijs met slagroom, suiker en een smaakje. De mix wordt in een blender gegooid et voilà, een heerlijk zoet en frothy drankje. In 1995 bedacht goede oude Starbucks dat dat best wel eens met koffie gecombineerd kon worden. Zo creëerden zij de eerste Frappucino. Een mix van koffie, melk, ijs en slagroom. Inmiddels zijn er talloze variaties Frappuccino’s en zijn ze echt niet meer weg te denken uit het Starbucks menu.

Foto: @mu_sw

Ijskoffie

 

Dit is ‘m voor mij. Een combinatie van ijsklontjes, een beetje koffie en veeeeel melk (en eventueel nog een siroop of choco sausje) en dan hop, in de blender. Zo heerlijk romig en koel. Als ik zo’n sterke blender had, weet je wel zo’n industrieel ding dat, dan zou ik dit iedere dag drinken. Dan zou ik wellicht ook een kast vol siroopjes hebben. Heb ik niet, vind ik jammer.

frank-mckenna-127336-unsplash
Foto: Frank McKenna/Unsplash

Kijk, drie typen koude koffie. Het is me in alle drie de gevallen niet gelukt ze precies na te maken. Ik ben dan ook geen barista ofzo.

Wat me wel is gelukt is een eigen variant hierop te maken, en die wil ik graag met je delen.
Mijn variant is ietsje romig, lekker koel en met een choco tintje.

 

 

Raap het volgende bij elkaar:
Suiker (maakt niet uit welke)
Melk (Ik heb voor Amandelmelk gekozen omdat ik koemelk probeer te vermijden)
Oploskoffie (Ik heb een voorkeur van die van Douwe Egberts)
Choco dessert saus (Is niet verplicht, maar wel lekker)
Ijsklontjes
Een glas met een deksel en een rietje
Theelepel

image1

Stap 1:
Vul twee theelepels met oploskoffie en stop ze in je glas.

koffie2

Stap 2:
Voeg er drie theelepels suiker aan toe.

koffie3

Stap 3:
Leng aan met 10 eetlepels warm water

koffie4

Stap 4:
Voeg tot 2/3 melk toe.

Stap 5:
Schudden! Blijf schudden totdat je bovenaan een flinke hoeveelheid bubbels hebt.

koffie6

Stap 6:
Voeg naar genoegen ijsklontjes toe. Ik hou ervan om lekker veel ijsklontjes toe te voegen maar je mag er ook 1 of 2 doen. Het warme water zal inmiddels al afgekoeld zijn door de melk die je hebt toegevoegd.

Stap 7:
Voeg de chocosaus toe. Een klein blobje, een halve fles. Wat jij wilt!

Stap 8:
Geniet!

 

Ik heb weer een heerlijk glas ijskoffie dat op me staat te wachten, dus ik ga nog eventjes van de nazomer genieten. Ik ben heel erg benieuwd naar jouw resultaat. Smaakt het een beetje? En heb je er ook zo’n lekker zomers gevoel bij? Laat het me weten!