Is introvert negatief?

Wil jij de audioblog luisteren? Klik dan hier om naar de YouTube video te gaan!

“Waarom maak jij altijd foto’s vanaf dezelfde plek in huis? Ga je nooit ergens naartoe?” Toen ik aan het studeren was (en foto’s naar elkaar sturen over WhatsApp net een ding begon te worden) stuurde een studiegenoot me dit toe. Ik had er wekenlang last van want ik begreep de opmerking helemaal niet! Ik had iedere dag stage, bezocht vrienden, deed de boodschappen en het huishouden en in het weekend deed ik leuke dingen. Maar toch zag ik ook wel dat ik heel vaak op dezelfde plek op de bank lag. Ik had daar geen probleem mee, maar andere blijkbaar wel. In de jaren sinds dat appje, ben ik er wel vaker bij stilgestaan. Is mijn introverte eilandje hier erg? Is het iets om me over te schamen? Heeft iemand hier last van? Ik ging eens op zoek naar antwoorden.

Extraverte mensen hebben het makkelijker

Natuurlijk is dit ontzettend kort door de bocht gedacht. Maar toch heeft het een kern van waarheid in zich. Met een wereld die 24/7 open is, wordt steeds vaker van mensen verwacht dat ze ook 24/7 bereikbaar zijn. Voor een introvert persoon zoals ik, is dat afschuwelijk. Op elk moment van de dag de telefoon oppakken? Altijd zin hebben om met andere af te spreken? Een werkplek waarbij er vaak wel 20 mensen in een ruimte zitten? Daar word ik helemaal niet vrolijk van. Sterker nog, het zorgt er voor dat ik de telefoongesprekken die ik heb betekenisloos worden. Het betekent dat als ik constant met mensen afspreek, ik eigenlijk met niemand echt afspreek. Als ik in een kamer met 20 mensen zit, gaat de kwaliteit van mijn werk achteruit. En toch is dit de standaard geworden. Dus ja, mensen die energie krijgen van deze omstandigheden hebben het over het algemeen makkelijker.

Oona socks breien 52 weeks of socks

Waarom introvert zijn zogenaamd negatief is

Aangezien de manier waarop de wereld momenteel is ingericht meer gericht is op extraverte mensen, wordt er vaak over introverte mensen gesproken alsof het negatief is.

Introverte mensen:

  • kunnen niet voor zichzelf opkomen
  • kunnen geen leider zijn
  • zijn raar
  • worden over het hoofd gezien
  • hebben geen zelfvertrouwen

Dit zijn eigenlijk hele vreemde uitspraken. Dat iemand stiller is dan een extravert persoon, niet snel mee zal gaan in een grote groep of liever alléén er op uit gaat, hoeft absoluut niet negatief te zijn.

  • Ik kom prima voor mezelf op, op momenten dat ik dat nodig vind.
  • Ik kan een groep goed leiden, als het een groep gepassioneerde mensen is.
  • Ik ben raar, maar wie is dat niet. (Bovendien worden hele vreemde dingen raar gevonden. Van de natuur genieten of over duurzaamheid praten, is volgens een deel van de bevolking heel raar bijvoorbeeld.)
  • Iedereen wordt wel eens over het hoofd gezien. Dat is niet iets persoonlijks.
  • Ik heb voldoende zelfvertrouwen omdat ik weet waar ik behoefte aan heb.

Vind jij dat ik minder ben om dat ik introvert ben?

Er zijn natuurlijk mensen in de wereld die het heel lastig vinden als iemand introvert is. Ik heb echt wel vriendschappen gehad die “uit” zijn gegaan omdat ik niet ieder weekend mee wilde stappen. Ik heb ook een beroep uitgeoefend waar ik mee moest stoppen omdat ik er de energie niet voor had. Maar, met miljoenen mensen op de wereld is het écht niet zo lastig om mensen te vinden die wel bij jou passen. Het zijn misschien niet jouw buren, familieleden of collega’s. Maar, die mensen waar jij je het prettigst bij voelt en waar jij eindelijk bij kunt ontspannen bestaan heus wel. En als je die mensen vindt en je leert helemaal jezelf te zijn, dan zul je al gauw genoeg merken dat de extraverte mensen die jou eerst te min vonden, je in een nieuw licht zullen gaan zien. 

Meer sjaals haken a la sascha, Amethistsjaal

Introvert zijn is niet iets negatiefs

Dus nee. Introvert zijn ervaar ik helemaal niet als negatief. Ik geniet er juist enorm van en ik houd er van om lekker op mijn eigen eilandje mijn ding te doen. Niemand heeft last van mij en ik heb last van (vrijwel) niemand. Mijn eigen eilandje heeft kantooruren en ik vind het prettig als mensen een afspraak maken voordat ze aan- of opbellen. Denk jij dat je introvert bent? Tegen welke zaken loop jij zoal aan? Laat hieronder een berichtje achter en misschien pak ik het in een volgend artikel op!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs