Handwerkprojecten perfect voor de nachtdienst

Nachtdiensten zijn nooit mijn favoriet geweest. Ze zullen het ook nooit worden ook. Hoewel ik ontzettend veel van mijn vak als verpleegkundige hou kunnen die nachtdiensten mij gestolen worden. Het heeft echter een voordeel: Je hebt ineens heel veel extra uren in een dag om te haken en te breien. Omdat je niet altijd even helder denkt tijdens de nachtdiensten vraagt dit wel een specifiek soort project. Lees mee en doe inspiratie op!

Wafeldeken

Een perfect patroon voor de nachten waarop je eindeloos wilt herhalen. Je kunt een wafeldeken zo groot of klein maken als je zelf wilt. In dit filmpje wordt de wafelsteek uitgelegd. Je kunt kiezen of je de steek over 3 of over 4 steken haakt. Ik haak hem altijd over 4 steken. Let wel op! De wafelsteek is een garenvreter. Je hebt dus flink wat garen nodig en je deken zak best wel zwaar worden. Kies daarom voor een garen met veel meters die toch een licht gewicht heeft. 

wafeldeken
Sambadieren haken

Sambadieren

 Vaak haak ik als kraamkadootje een sambadier uit het boek Sambedieren haken. Je kunt met deze patronen eindeloos variëren en ze vallen altijd in de smaak. Zo’n sambadier heeft als voordeel dat je hem in ongeveer een nachtdienst wel kunt afmaken, dat scheelt dus weer een hoop rommel meenemen. Je kunt de verschillende patronen trouwens ook los aanschaffen.

Pannenlappen

Op zoek naar een eenvoudig en praktisch patroon die klein genoeg is om in je werktas mee te nemen? Dan is een pannenlap perfect! Ze zijn eenvoudig te haken en ze bestaan in allerlei vormen kleuren. Kies voor een pannenlap een stevig, hittebestendig garen. Wij raden garen die voor 100% van katoen zijn gemaakt aan. Zelf vind ik deze pannenlappen erg leuk.

Pannenlappen

Granny Squares

De perfecte vorm van herhaling. Granny Squares. Ik vond ze heel lang eigenlijk een beetje saai. Maar met de juiste kleurencombinatie en het juiste patroon kun je er hele mooie dingen mee maken. Laatst maakte ik de granny deken uit Cocoon en gaf hem de enorme afmeting mee van 2 bij 1.5 meter. De granny’s telde 10×10 dus reken maar uit hoeveel en hoelang ik heb zitten haken. 

Pip bags

Wil je een cadeautje haken voor een kind? Dan zijn deze Pip Bags ideaal om tijdens de nachtdienst te maken. Je haakt de pipbags snel en gemakkelijk volgens het patroon dat je kunt vinden op de instagram van Laura. Je vult ze met spliterwten, haakkorrels, rijst of mais en je hebt er eindeloos veel plezier van. Je kunt er heel veel spelletjes mee bedenken zoals blikgooien maar je kunt ze bijvoorbeeld ook gebruiken voor het spelen met trekkers en andere speelgoed auto’s.

Pipbags
trui breien

Trui 

Je moet hier wel een beetje een wakkere nachtdienst voor uitzoeken want een trui breien vind ik altijd wel een geconcentreerd werkje. Tenzij je voor de top-down methode kiest en je bent voorbij de mouwen. Je kunt dan heerlijk gedachteloos rondjes breien. Maar mocht je een gewone trui kiezen neem ik altijd een babytruitje. Lekker handzaam formaat en schiet sneller op. Nu heb ik bijvoorbeeld dit truitje van Rico op mijn naalden staan.

Sokken

Wie is er nog meer van team koud? Ik heb het precies 4 maanden warm gehad in mijn leven en dat waren de laatste 4 maanden van mijn zwangerschap. In het begin van mijn zwangerschap bevroor ik bijna iedere dag. Een uitkomst is dan echt zelfgebreide sokken. Die zijn zo lekker warm en zitten heerlijk. Je kunt ze zo gek maken als je zelf wilt maar vaak brei ik gewoon een simpel streep patroon zoals deze in het boek van Mr. Knitbear en DenDennis.

sleutelhangers

Sleutelhanger

Kleine projecten zijn dus ideaal om mee te nemen naar de nachtdienst. Een bolletje katoen, kleine schaar, haaknaald en een stopnaald is het enige dat je mee moet nemen. Ik maakte er ooit bijna 300 voor al mijn collega’s op de Covid-afdeling. Het patroon vind je op onze instagram.

Mandjes

Deze mandjes kun je echt overal voor gebruiken. Even de kast mee opruimen of gewoon een leuk plantje in poten. Kies hier wel een wat steviger garen voor en een wat kleinere naald dan aangeraden anders worden ze snel slap. Echtstudio legt hier in haar blog precies uit hoe je de mandjes haakt. 
mandje haken
kussen

Kussen

Misschien wel het meest nuttige project dat je tijdens de nachtdienst kunt maken. Haak een kussen! Als je een beetje doorhaakt kun je er nog een dutje op doen ook. De patronen voor kussens zijn eindeloos maar ik hou altijd van een basic kussen in een stoere steek. Deze van Haakinformatie is een persoonlijke favoriet.

Naar Buiten 2021Naar Buiten 2021

Zoals je ziet kom ik altijd mijn nachtdiensten wel door. Het helpt mij om wakker te blijven in de donkere nachten. Vooral de nachtdiensten in de winter zijn hierdoor minder erg. Wanneer is jouw slow living haakmomentje?

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 


Charlingual

Hoi, ik ben Charlie. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van mijn vele artikelen over Slow Living, Handwerken en Duurzaamheid. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Wist je dat er iedere werkdag een nieuw artikel of nieuwe video online komt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks! 

Volg mij online

Nieuwste blogs

Leave a Reply