De Gluten Vrij Challenge

Ik ben op zoek naar een sterke zin om deze blog te starten…

“Hoi, ik ben Charlie en ik ren vaak na het eten naar de wc.”

“Welkom op mijn blog, hier vertel ik je over de wc’s van alle restaurants in de buurt.”

“Het heeft even geduurd voordat deze blog af was, ik moest namelijk iedere 10 minuten naar het toilet hollen.”

Hmm… Klinkt allemaal ietsje te grafisch. Laten we maar gewoon bij het begin beginnen.

Rennen naar de plee

Een paar jaar geleden, ik heb echt geen idee meer wanneer, viel het me opeens op dat ik altijd bij een specifiek restaurant voordat ik mijn toetje op had al op de wc zat. Wat deed ik daar? M’n darmen leeg schijten… Toen dat me eenmaal op was gevallen, merkte ik steeds vaker dat het voorkwam. Vijf minuten na het eten van een frietje met kroket. Twintig minuten na het drinken van een kop koffie, als ik een keer bij m’n ouders of schoonouders bleef eten, tijdens een werkdag, verkleed als Anna (die van Frozen ja), midden in de Intratuin… Iedere keer kon ik weer rennen. De neiging om alles eruit te laten kwam altijd heel plots en ik had weinig te kiezen. In de ergste gevallen zat ik met een emmer tussen m’n knieën op het toilet. Jup… Van voor en van achter…

Als je het onsmakelijk vindt dat ik dit zo omschrijf… Ik ben het helemaal met je eens! Ik omschrijf het zo duidelijk omdat ik heel veel mooie blogs ben tegen gekomen met daarop uitleg dat iemand gluten intolerant is, of ervoor kiest geen gluten te eten om af te vallen. Maar hoe erg het daadwerkelijk kan zijn als je darmen je in de steek laten en hoeveel pijn dat kan doen, dat hadik nog nergens gelezen.

Ik moet wel nog even heel duidelijk erbij zeggen dat mijn artsen geen coeliakie hebben vastgesteld. Het zou hier om een extreme overgevoeligheid gaan. Het zou dus nog pijnlijker kunnen! 

Helaas heeft niet ieder toilet zo'n leuk wc papier

Mijn dieet omgooien

Toen ik eenmaal in de gaten kreeg dat dit ik hier wekelijks, al dan niet dagelijks, last van had, ging ik vanalles uitproberen.

* Ik kookte niet meer met olie, alleen nog met boter.
* Ik dronk helemaal geen koemelk meer.
* Ik vermeed alcohol.
* Ik vermeed drinken met prik er op.
* Ik at geen chocola meer

Het hielp allemaal een heel klein beetje. Met het vermeiden van koemelk dacht ik de oplossing gevonden te hebben. Naast de darmklachten (zie je wel dat ik subtiel kan zijn), had ik ook heel erg last van zure oprispingen. Door koemelk uit m’n dieet te verwijderen, meende ik minder last te hebben van beide dingen. Maar dat hielp niet voldoende.

Koemelk ruilde ik in voor soya, amandel of rijst melk

Sorry maar hoe kan ik daar nou zonder?

Ik sprak met m’n huisarts en ik zocht een voedingsdeskundige in Maastricht op, die me aanraadde met een paleo dieet te starten. Maar op dat moment was ik nog vollop bezig met studeren en ik zag zo’n dieet echt niet zitten. Dus liet ik het allemaal even los. Behalve de koemelk en de prikhoudende dranken, at en dronk ik weer alles wat ik van tevoren at en dronk. 

Tot een jaar geleden.

Een jaar geleden maakte ik een afspraak met een Mesoloog (een arts die zowel wetenschappelijk onderlegd is en een achtergrond in traditionele geneeskunde heeft). Naast het slikken van een handvol extra vitaminen en mineralen heeft hij mij ook aangeraden mijn dieet aan te passen. Op het moment dat hij mijn ‘recept’ aan me gaf, met daarop de mineralen en vitaminen die hij aanraadde en de dieetvoorschriften die hij gaf, moest ik een keer flink slikken. Geen rode wijn? Geen chocola? Geen tomaten? GEEN GLUTEN???

Mijn grote vijand?

Rode wijn en chocola vond ik al erg genoeg, ik houd enorm van een glaasje rode wijn met een flink stuk chocola d’r naast, maar geen gluten? Voor zover ik wist was gluten vrij eten zo’n hipster ding om te doen.

“Euh, ik eet op het moment geen gluten.” Zei ze met haar neus in de lucht…

“Heeft u geen glutenvrije koffie? Dat is veel beter voor het milieu weet je.”

“Excuseer mij mevrouw, volgens mij is het toilet papier dat jullie hebben niet glutenvrij.”

Ja heus, zo zag ik Gluten Vrij eten voor me. En ik ben vast niet de enige :p

Een lekker mandje konijnenvoer

 

Maar ik ging er in januari toch even mee aan de slag. En na twee maanden waren mijn darmen en ik enorm tevreden! Ik liet het ietsje los. Ik at hier en daar een stukje speltbrood. En van speltbrood werd het toch een beetje tijgerbrood, wat volkorenpasta, een koekje hier en daar. En in de zomer liet ik me helemaal gaan.

Tijd om regels op te stellen

Om eerlijk te zijn, m’n darmen zijn nog niet zo erg als een jaar geleden. Ik heb er wel nog last van maar ik heb echt al een paar maanden niet meer naar het toilet hoeven rennen. Maar, ik voel me wel weer ietsje minder prettig. Het rommelt ook veel meer in m’n buik. Dus… Tijd om opnieuw een Gluten Vrij dieet op te pakken. En omdat ik mijn wijsheid (ahum) graag met jullie deel, deel ik mijn avontuur ook in blogvorm! Ik heb enkele regels voor mezelf opgesteld, komen ze hoor:

  1. Alles dat ik thuis koop moet vrije van gluten zijn
  2. Ieder Gluten Vrije maaltijd moet makkelijk om te toveren zijn naar een reguliere maaltijd
  3. Als ik ergens anders dan thuis eet moet ik mijn best doen om een Gluten Vrije optie te vinden. Als dat niet lukt moet ik de verstandigste keuze maken

Maar mijn belangrijkste regel is dat niemand anders last van deze keuze mag hebben. Als iemand anders een maaltijd heeft georganiseerd, wil ik niet vragen om het plan aan te passen omdat er geen Gluten Vrije recepten op het menu staan bijvoorbeeld.

 

Gluten Vrij? Ja graag!

 

Goed, tot zo ver de hoe wat en waarom over deze uitdaging. Gedurende de 6 weken zal ik jullie op de hoogte houden van wat ik allemaal wel en niet eet en wat mijn lijf er van vindt.

Als je toffe tips hebt of graag iets van mij wil weten, schroom niet een berichtje te sturen!