Wat te doen als je als overprikkeld bent?

Wil jij de audioversie van deze blog beluisteren? Klik dan hier om naar de YouTube video te gaan!

Toen ik op de pabo zat, leerde ik het woord overprikkeld voor het eerst kennen. Ik vond het een verschrikkelijk woord en nam het vaak op de hak. Ik had toch zeker zelf controle over wat mij beïnvloedde of niet. Mijn levensopvatting toentertijd was dat ik vanuit mijn hoofd, mijn denken dus, alles aanstuurde. Inmiddels heb ik geleerd dat dat niet echt klopt. En hoewel ik het woord overprikkeld niet graag gebruik, heb ik inmiddels wel voldoende ervaringen opgedaan met het principe. Mijn tips om met overprikkeling, of een teveel aan indrukken, om te gaan vind je hier.

Te veel indrukken op een dag

Ieder mens kan een bepaalde hoeveelheid dingen op een dag doen. Hoeveel dit er zijn, heeft te maken met verschillende zaken. Omdat dit voor iedereen anders is, is het onmogelijk om te weten wie op welk moment welke indrukken aan kan. Heel de dag krijgt ons lichaam signalen van buitenaf en van binnenuit. Alles dat je gedurende de dag en de nacht ervaart komt ergens binnen. Welke indrukken jij op dit moment binnen krijgt kun je eenvoudig checken. Als ik extreem vermoeid ben, slechte zin heb of me gewoon even niet fijn voel, ga ik even op onderzoek uit naar welke indrukken of prikkels er op dit moment binnen komen. Als ik nu een momentje neem om dit te onderzoeken merk ik dat:

 • Mijn voeten koud zijn.
 • Mijn linkerarm jeukt
 • Er haren los zijn gekomen uit mijn staart.
 • Er muziek uit mijn hoofdtelefoon komt.
 • Ik het tikken van mijn toetsenbord kan horen.
 • Ik de wind hoor waaien.
 • Er een briefje met een gele vlek onder mijn toetsenbord ligt.

Deze dingen merk ik binnen 20 seconden op en zonder er naar op zoek te gaan. Als ik wat langer om me heen kijk zie ik ook dingen zoals spelden en een punaise die op een vreemde plek liggen, een briefje dat de prullenbak in kan, batterijen die gerecycled moeten worden enzovoorts. Al deze indrukken doen iets met mij en kunnen leiden tot een overschat aan prikkels.

Prikkels horen er nou eenmaal bij

En daar kun je iets mee doen of niet. Ik heb op bepaalde plekken in huis geen last van rommelige tafels, bureaus en kasten. Voor onze keuken daarentegen geldt dat ik het vervelend vind als er vaat bovenop de vaatwasser ligt. Voor iemand anders kan dit heel anders zijn. Er wordt niet voor niets vaak de grap gemaakt dat sommige mensen het vervelend vinden als hun partner de vaat niet opruimt. Iedereen heeft zijn eigen dingetjes en kan op een eigen manier wel of niet tegen bepaalde prikkels. Zo word ik heel kriegelig als ik heel vaak hetzelfde geluid achter elkaar hoor maar kan iemand anders 4 keer achter elkaar precies hetzelfde liedje horen. Al die indrukken horen er nou eenmaal bij. Je kunt niet altijd duurzaam met je energie omgaan. Soms is het gewoon zoals het is en soms zul je zelfs bewust iets doen waar je veel energie bij moet gebruiken. Wil jij je daarna wel weer prettig voelen? Dan kun je het beste tijd nemen om te ontprikkelen.

Lekker in de natuur rusten

Wat is ontprikkelen?

Over het algemeen ben ik een wakker, opgewekt en zorgzaam persoon. Maar, als ik te veel gedaan heb en daardoor overprikkeld ben, kan ik ongelofelijk chagrijnig worden, uit het niets in huilen uitbarsten en me behoorlijk ziek voelen. Ik kan me heel goed herinneren dat ik een keer naar een carnavalsoptocht ging. De muziek was hard, ik was niet met gezellige mensen, ik had het koud en de drank die ik mee had genomen was helemaal niet zo lekker. Het was eigenlijk helemaal geen fijne middag en na een halfuur wist ik dat al. Ik ben toch een paar uur gebleven en heb er dagenlang nog spijt van gehad. Ik lag ’s avonds om 8 uur in bed en heb me echt heel ziek gevoeld. Ik schrok er enorm van en wist niet wat me overkwam. Ik voelde me een gigantische aansteller en kon me er maar niet bij neerleggen dat ik misschien iets had gedaan wat niet goed voor me was. Inmiddels weet ik dat ik me helemaal niet hoef te schamen als ik te veel gedaan heb. Ik heb gewoon tijd nodig om er van bij te komen. Zo lag ik gisteravond al om half 9 in bed met een kruik, een kop thee en een fijn programma om te kijken. Ik nam de tijd om rustig te ontprikkelen met dingen om me heen die me rust brengen en me helpen opladen. Et voila! Ik zit vandaag heerlijk te typen zonder problemen! Tijd nemen om je even af te sluiten van de wereld en alle indrukken te verwerken, helpt enorm om je weer helemaal prettig te voelen. Slow living is voor mij heel belangrijk geworden. De tijd en ruimte nemen om te ontprikkelen hoort hier 100% bij!

Hoe ont-prikkel ik?

Ontprikkelen, of eigenlijk eerder tot rust komen, is heel persoonlijk. Waar je zelf behoefte aan hebt is helemaal persoonlijk. Als ik merk dat ik te veel indrukken binnen heb gekregen dan helpt het volgende:

 • Een warm bad in de winter of koud badje in de zomer.
 • Een mok van mijn lievelingsthee.
 • Een dikke zonnebril of, nog liever, een volledig donkere kamer.
 • Een programma of audioboek dat ik al vaker heb gekeken/geluisterd.
 • Tijd om bij te komen.

Een heel eenvoudig lijstje eigenlijk dat vrijwel altijd helpt. Maar dit kan dus op allerlei verschillende manieren. Ik ken mensen die muziek heel prettig vinden of juist een lange wandeling in de natuur maken. Het is zaak om zelf op onderzoek te gaan naar hoe jij het beste ont-prikkelt.

Nu jij, hoe ont-prikkel jij?

Maak jij na een indrukwekkende activiteit, dag of week nadrukkelijk tijd om hier van bij te komen? Wat zijn de dingen die jij dan doet om weer helemaal fijn terug in je vel te komen? Het kan gaan van een bepaald iets eten of drinken tot iets specifieke kijken, lezen of luisteren. Heb je behoefte aan bepaalde geluiden of juist aan stilte? Laat het me hieronder weten!

Deel deze post met jouw vrienden en familie! 

Charlie

Charlingual

Hoi, ik ben Charlie
Mij zou je kunnen kennen van mijn Instagram pagina of de Online Handwerk Club die ik in het voorjaar van 2020 oprichtte. Ik ben altijd op zoek naar de mooie dingen in het leven en doe mijn best om op mijn eigen manier bewuste keuzes te maken. Dit zijn dan ook dingen waar ik over blog. Wist je dat je onder iedere blog een berichtje achter kunt laten? Ik ben altijd heel benieuwd naar wat jullie van de blogs denken, dus vooral doen!

Volg mij online

Mijn favo blogs

Leave a Reply