Kleurrijke kerstlampjes haken

Zodra de bladeren van de bomen vallen, komen de haaknaalden in Nederland tevoorschijn. Haken is echt niet alleen voor oudere dames. Haken is juist hartstikke hip! Met slechts één haaknaald en wat draad kun je de mooiste creaties maken. En Kerst is met uitstek een mooi moment om je haak-hart haar gang te laten gaan. In deze blog gaan we kleurrijke kerstlampjes haken!

Kerstlampjes haken

Zodra het buiten vroeg donker begint te worden heb ik al zin om lampjes op te hangen. De juist verlichting brengt zo’n heerlijke, winterse sfeer in huis! Het is natuurljk niet zo handig om lampjes alle uren van de dag te laten branden, en daarom ging ik op zoek ging naar een andere soort versiering die dezelfde sfeer met zich meebrengt.

Als haakster kwam ik al snel op een leuk patroon van Sewrella met felgekleurde, gehaakte kerstlampjes. Ze geven dan misschien geen licht, maar ze stralen wel dezelfde vrolijke kerstsfeer uit! Omdat haar patroon in het Engels is, heb ik hem hieronder even voor jullie vertaald.

Haken: hoe start je er mee?

Maar eerst, hoe begin je überhaupt met haken? Op de website van Wolplein staan de 28 meest gebruikte haaksteken heel overzichtelijk uitgelegd. Als allereerste project, zou ik je aanraden een leuke, rechte sjaal te haken. Zo kun je vaak dezelfde basis steken herhalen. Lukt dit al? Super! Kijk dan eens naar de steken die je voor het patroon hieronder nodig hebt en oefen ermee. Als je deze steken een beetje onder de knie hebt, kun je aan de slag met het haken van de kerstlampjes!

Wat heb je nodig voor de gehaakte kerstlampjes?

Zorg dat je in huis hebt:

Verschillende bollen gekleurde wol, bijvoorbeeld Scheepjes wol Catona 25 gram
1 bol zwarte wol
Haaknaald nr. 3
Stopnaald
Vulmateriaal
Eventueel een stekenmarkeerder
Gebruikte steken: losse, halve vaste, vaste, magische ring (op wolplein noemen ze deze steek ‘magic loop’), mindere, vaste in alleen de achterste lus.
Moeilijkheidsgraad: **

Aan de slag! De kerstlampjes haken

Het haken van deze slinger met felgekleurde kerstlampjes doen we in drie stappen. We beginnen met het lampje zelf. Daarna maken we het zwarte topje en we sluiten af met de hele slinger.

Stap 1. Het lampje haken
Zet om te beginnen met een fel kleurtje een magische ring op en haak daar 6 vasten in. (6)

Toer 1: Haak 2 vasten in elke vaste (12).
Toer 2: Haak 1 vaste in elke vaste (12).
Toer 3: Haak 2 vasten in elke 2e vaste (18).
Toer 4: Haak in elke vaste 1 vaste (18).
Toer 5: Haak 2 vasten in elke 3e vaste (24).
Toer 6 – 8: Haak 1 vaste in elke vaste (24).
Toer 9: Haak 2 vasten in elke 4e vaste (30).
Toer 10: Haak 1 vaste in elke vaste (30).
Toer 11: Haak iedere 4e en 5e samen (24).
Toer 12: Haak iedere 3e en 4e samen (18).
Toer 13: Haak in elke vaste 1 vaste (18).
Toer 14: Haak elke 1e en 2e vaste samen, haak 1 halve vaste, hecht af en naai netjes dicht.

Je maakt zoveel lampjes als jij wilt. Zo kun je jouw slinger geschikt maken voor waar jij hem wilt ophangen! Zo ziet de magische ring er aan het einde van toer 1 uit.

Stap 2. Het zwarte topje haken

Zet om te beginnen met een zwart een magische ring op en haak daar 6 vasten in. (6)

Toer 1: Haak 2 vasten in elke vaste (12).
Toer 2: Haak 1 vaste in de achterste lus van elke vaste (12).
Toer 3 – 5: Haak 1 vaste in iedere vaste. Hecht af en naai aan bovenkant lampje vast.

Naai vervolgens met een stopnaald het topje bovenaan de lamp vast. Het zwarte topje, helemaal af. Op de foto hieronder zie je een lampje zonder en eentje met topje.

Stap 3. De slinger haken

Ik heb de lampjes als slinger aan de muur gehangen. Haak een rij van 40 lossen. De volgende losse haak je vast aan het zwarte topje van je lamp. Haak vervolgens 10 lossen en haak dan weer een lampje vast. Hoe vaak je dit doet, is aan jou. Ga maar door totdat de gehaakte lampjes op zijn. Sluit weer af met 40 lossen.

Hoera, hij is af! Hoe lang heb jij je kerstlampjesslinger gemaakt? En waar ga je hem ophangen? Stiekem vind ik het zelf zo gezellig dat ik hem misschien wel het hele jaar laat hangen. Heel veel haakplezier!

 

Leave a Reply