Home » Tastzin

Tastzin

Vanaf het eerste moment dat je geboren wordt, tast je de wereld om je heen af. Je gebruikt hiervoor de kleine tastzintuigjes die over de oppervlakte van het gehele lichaam te vinden zijn. Op het moment dat deze zintuigjes iets tasten, realiseer je dat je ergens ophoudt. Jouw lichaam heeft grenzen en de wereld om je heen ook.

Zorgt dat we ontwaken en bewust worden.

Een grens

Als baby voel je voor het eerst een fysieke grens. Je voelt je moeders lijf terwijl ze je vasthoudt en al gauw voel je de omhulling van de kleding die je aan krijgt. Je ervaart dat jij een fysiek lichaam hebt en dat er ook dingen zijn die niet jouw fysieke lichaam zijn. Je voelt een grens. Doordat je hier bewust van wordt, word je ook wakkerder in de wereld.
Naarmate je ontwikkelt ontdek je steeds meer van de wereld en ontdek je dat de grens die je voelt niet altijd hetzelfde is. Nu komen andere zintuigen om de hoek kijken. Hierover later meer.

 

De fysieke grenzen die je vanaf je geboorte voelt, staan aan de basis van de ontwikkeling van verdere vaardigheden. Het zijn namelijk niet alleen fysieke grenzen waar we dagelijks mee te maken hebben. Het kennen en aanvoelen van sociaal-emotionele grenzen is iets waar je iedere dag mee bezig bent. Je leert jouw eigen grenzen te kennen, te verbreden en te bewaken en je leert ook om te gaan met de grenzen van een ander.

Het ontwikkelen van de tastzin

Het is, als pedagoog, mogelijk om de tastzin op een fijne manier te helpen ontwikkelen. We bieden bijvoorbeeld zoveel mogelijk speelgoed van natuurlijk materiaal aan. Dit speelgoed is vaak met de hand gemaakt en het is niet bewerkt met chemische toevoegingen. Het voelt vol en echt en ieder stuk speelgoed is uniek. De grensbeleving dat een kind ervaart met speelgoed van natuurlijk materiaal is “echter” dan wanneer ze met plastic speelgoed spelen.
We proberen kinderen ook te omhullen. Dit kan met bijvoorbeeld warme kleuren zijn, zoals rood of oranje, en met warme kleding, zoals kleding van wol.

baby-beautiful-bed-266061

Het is ook mogelijk om de tastzin te helpen ontwikkelen door bepaalde oefeningen met kinderen te doen. Hieronder volgen een paar simpele, stimulerende oefeningen. 

* Een puzzel, van een paar grote stukken, laten maken. Zonder dat het kind mag kijken. De puzzel zou dus onder een doek kunnen liggen.
* In de natuur een product uit de natuur in handen geven, laten voelen maar niet laten kijken. Vervolgens zelf op zoek laten gaan naar een soortgelijk iets dat hetzelfde aanvoelt. (Dit kan zowel met of zonder blinddoek)
* Een blotevoeten pad maken waarbij het kind met de voeten verschillende ondergronden betast laten bewandelen.
* Voorwerpen laten zoeken in een bak gevuld met een substantie zoals zand, water, stenen, bonen ed.

Sensory bin
Een sensory bin gemaakt door Ellen van Paper and Glue

De tastzin is het eerste zintuig dat een mens tegen komt en we zullen er allemaal, altijd mee te maken hebben. 

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen met de tastzin. Herken jij wat ik hierboven heb weergegeven? Of heb jij hele andere ervaringen? Laat vooral een berichtje achter met jouw gedachten over dit zintuig!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *