Home » Smaakzin

Smaakzin

Nu dat de zomer weer rustig aan Nederland binnen waait krijg ik gigantisch veel zin in salades, barbecues en stokbrood met lekkere smeersels erop. De periode van stamppot, worst met aardappelen en sperziebonen of boterhammen met speculaas of chocola is voor mij echt voorbij. Ik merk dat ik gedurende het jaar gigantisch van smaak kan veranderen als het op eten aan komt. Aan het begin van zo’n nieuw seizoen krijg ik ook weer veel zin om samen aan tafel te eten, in de winter met een kaarsje erbij en een rode wijn en in de zomer in de tuin met heerlijke deuntjes en een Radler. Het is de smaakzin die het fijne van deze gerechten proeft…

Kwaliteiten van smaak

De smaakzin is de tweede van de vier omgevingsgerichte zintuigen. Dit zintuig geeft ons informatie over de etherische kwaliteiten van de omgeving. Dat wil zeggen dat de smaakzin ons iets leert over de innerlijke kwaliteit van iets. De smaakzin kan slechts een geringe hoeveelheid kwaliteiten waarnemen. Namelijk:
Zuur, dat samentrekt. Een citroen bijvoorbeeld.
Zout, dat houvast geeft. Keukenzout, natriumchloride, wordt in de meeste gerechten gebruikt.
Zoet, dat ruimte geeft. Vijgen zijn heel zoet.
Zepig, dat afschuw wekt. Ik kan hier momenteel geen voorbeeld van bedenken.
Wrang, dat conserveert. Zoals brandnetel.
Bitter, dat afweer oproept. Bijvoorbeeld witlof.
(De eerste drie kwaliteiten zeggen mij direct iets. Ook de bittere smaak herken ik uit het dagelijks leven. De kwaliteiten wrang en zepig zijn mij minder goed bekend. Bij zepig stel ik me meteen koriander voor maar volgens mij wordt dat niet zozeer bedoeld.)

Smaakzin en het etherische

De smaakzin geeft ons een blik op de etherische wereld, oftewel de binnenkant van de dingen. Samen met de reukzin, die de fysieke wereld bekijkt, help de smaakzin om een duidelijker beeld van de wereld om ons heen te krijgen. Het is van enorm belang dat er goed geproefd wordt tijdens het eten. Het eten voor de tv bijvoorbeeld, is funest voor de smaakbeleving. Er zijn ook genoeg ouders die hun kind af proberen te leiden tijdens het eten zodat het maar wat binnen krijgt. De smaakzin wordt bijna volledig uitgeschakeld.

Sociaal eten

Het samen eten, en niet voor een tv eten, is niet alleen belangrijk voor de smaakbeleving. De etherlichaam is ook gebaat bij het beleven van momenten van sociaal samenkomen. Een heerlijke maaltijd, gezellige mensen en een fijne sfeer zijn van uiterst belang bij de ontwikkeling van het etherlichaam.

Het ontwikkelen van de smaakzin

Ik vind de smaakzin bij lange na het moeilijkste zintuig om zelf helemaal te begrijpen, zeker op menskundig gebied. De tips die ik heb om de smaakzin te ontwikkelen zijn daarom ook gering.

* Maak tijd en ruimte om samen te koken en te eten.
* Proef eten dat zowel rauw als warm op verschillende moment. Ervaar de verandering van smaak en textuur.
* Blijf zoveel mogelijk weg van kleurstoffen. Het is heel grappig om een snoepje te eten dat op een hamburger lijkt maar het is belangrijk dat een kind begrijpt dat een hamburger een hamburger is en een snoepje een snoepje.
* Eet gevarieerd en zoek gerechten waarbij verschillende kwaliteiten aan bod komen.

Dit was voor mij een ontzettend moeilijk zintuig om goed te begrijpen. Ik hoop in de toekomst meer begrip te hebben hierover. Ken jij interessante literatuur die ik zou moeten lezen? Laat het me weten! Ben jij zelf een schat aan informatie over de smaakzin? Laat ook dat aan me weten! Ik zou graag met je willen sparren.

                                                                       

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *