Home » Reukzin

Reukzin

Het is een heerlijke voor-zomerse middag. Je ben klaar om in de tuin te gaan zitten met een goed boek en te genieten van de warme zon. Je hebt net een smoothie gemaakt, gevuld met lekkere vruchten. Nadat je je smoothie op de tuintafel hebt neergelegd loop je nog even terug naar de keuken. De overblijfselen van het fruit, het jasje van de kiwi, de bananenschil, de kersenpitten, alles moet even de groenbak in. Je loopt door de tuin en met iedere stap die je richting de groenbak zet bekruipt je een naar gevoel. Bah. Er komt een steeds sterkere geur op je af. Als je eenmaal de groenbak opent, weet je waar die vieze geur vandaan komt. Het fruit dat je er gisteren in hebt gegooid ligt in de zon weg te rotten.

Zorgt dat we geuren vanuit de wereld kunnen waarnemen.

Zoete aardbeien, grote lach

De reukzin is de eerste van de vier omgevingsgerichte zintuigen. Dit viertal zintuigen geven je informatie over fysieke, etherische, astrale en geestelijke kwaliteiten van je omgeving. Hoewel kinderen vanaf de geboorte al de fysieke mogelijkheid hebben om te ruiken, beginnen ze pas bewust te ruiken op het moment dat ze hun neus kunnen ophalen. Totdat ze dat kunnen handelt het lichaam instinctief naar de geuren die het ruikt. Een kind kan bijvoorbeeld de geur van aardbeien, zijn lievelingseten, ruiken en hier enorm blij van worden maar begrijpt nog niet dat het aardbeien lekker vindt.

De geur van rottend fruit of bloemen die verwelken zijn duidelijke voorbeelden van hoe geur ons iets vertelt over wat er gebeurt. Iets begint pas sterk te ruiken als rijpings- en afbraakprocessen plaatsvinden. Bij de plant zorgt dit sterfproces er voor dat er aangename geuren vrijkomen en bij een dier komen er vervelende geuren vrij.  

Ruiken en handelen

In de dierenwereld speelt de reukzin een gigantische rol. De behoefte aan een goed ontwikkelde reukzin is bij een dier veel groter dan bij ons mensen. Honden bijvoorbeeld, vertrouwen volledig op hun neus om hen te leiden. Ze ‘zijn’ bijna een en al neus. Ze laten zich leiden door hun instinct. Honden doen hier en daar een plasje achter om zo een spoor voor zichzelf te maken. Als ze weer terugkomen op een plek waar ze eerder geplast hebben, weten ze dat ze er eerder zijn geweest.

Photo: Alexander Smagin/Unsplash

Geuren zijn ook voor mensen triggerend als het op het geheugen aankomt. Denk maar eens aan de groene-zeep-lucht die je altijd bij je oma kon ruiken of de parfum van je lievelingstante. Maar ook de geur van nieuwe auto, waar ik altijd ongelofelijk misselijk van word, of de geur van een storm als het in de lucht hangt. Zonder dat je het zelf in de hand hebt, ervaar je opnieuw een herinnering van vroeger. De vertrouwdheid van je oma, de knuffels van je tante, de misselijkheid in een nieuwe auto, de angst tijdens een storm. Dieren reageren dan instinctief. De mens heeft zichzelf inmiddels afgeleerd om volledig vanuit instinct te handelen maar zo’n herinneringen en de gevoelens die opgeroepen worden laten zien dat we het wel nog in ons hebben.

Als we de reukzin menskundig bekijken, zien we dat een goede neus hebben ook belangrijk is voor het morele oordeelsvermogen van een mens. Het is niet alleen een zintuig waar je bloemen mee kunt ruiken of kunt ruiken of de melk wel nog oké is. Ruiken is het naar binnen halen van de wereld om je heen. Met je neus kun je ook goed uitpluizen of een situatie wel betrouwbaar is en of de mensen om je heen wel te vertrouwen zijn. Door je reukzin te ontwikkelen zorg je er voor dat je ook een neus krijgt voor situaties en mensen.

Photo: Billy Cox/Unsplash

Het ontwikkelen van de reukzin

Het is belangrijk dat kinderen hun neus leren vertrouwen. Doordat ze dit weten leren ze op hun instincten te vertrouwen. Je kunt bijvoorbeeld:

* Geurenmemory spelen met potjes met daarin sterk ruikende kruiden en vruchten.
* Tijdens het wandelen en buitenspelen ruiken aan bomen en struiken. In iedere jaargetijde ruiken ze anders.
* Sinaasappels gebruiken als kaarsen.
* Etherische oliën branden in hiervoor gemaakte branders.
* Etherische oliën met behulp van een diffuser verspreiden.
* Een lekkere massage geven met een geurende olie.
* Verstoppertje met een lekker (of juist vies) geurende doek spelen.

Wat is jouw lievelingsgeur om te branden, te verspreiden of bij je te dragen? Sinds kort heb ik thuis een diffuser en ik ben altijd op zoek naar lekkere geuren!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *