Home » Levenszin

Levenszin

Als je eenmaal aangekomen bent op je bestemming kijk je nog eens achterom. De lucht is kraakhelder, je hoort vogels fluiten en naast je staat de hond te kwispelen. Het is niet het enige wat je opvalt. Je kuitspieren staan gespannen en je vingers voelen ijskoud aan. Je bent ook een beetje buiten adem. Je voelt aan jezelf dat het tijd is om even uit te puffen. Je ploft op een steen neer en geniet van de uitzicht dat je wandeling je heeft gegeven.

Zorgt voor de kwaliteit van het leven.

Hoe voel jij je?

Als je geboren bent in een gezond lichaam, merk je de meeste momenten van de dag helemaal niet dat je in je hele lijf levenszintuigen hebt zitten. Je gehele zenuwstelsel kan gezien worden als fijngevoelige instrumenten voor de levenszin. Jouw levenszintuigen trekken niet aan de bel als alles oké is. Ze blijven volledig stil, totdat er iets in jouw etherlichaam op te merken valt. Dan geven je levenszintuigen dit aan. Dat fijne gevoel dat je altijd als vanzelfsprekend ervaart is weg.

Je ervaart pijn als een bepaalde zintuigprikkel te sterk wordt. De pijn die je voelt van je spieren die pijn deden na je wandeling, die had verholpen kunnen worden door iets minder ver te wandelen of door vaker pauzes te nemen. De kou die je in je ijskoude vingers voelt, had voorkomen kunnen worden door handschoenen aan te trekken. En het feit dat je buiten adem bent heeft je geleerd dat je het rustiger aan had moeten doen. Die pijn die door de te sterke zintuigprikkels gevoeld wordt, leert jou iets. De pijn die je voelt is een belangrijk moment om je te ontwikkelen. Het geeft oriëntatie. 

Photo: Brigitte Tohm/Unsplash

Het ontwikkelen van de levenszin

Het is in de kleuterklassen dat we de ontwikkeling van de levenszin in zijn puurste vorm zien. De gewoontevorming die aan de basis ligt van de verdere ontwikkeling van een kind is hier, in mijn ogen, het beste voorbeeld van. De ordening van de dag in de kleuterklas is doorleefd. Kinderen komen binnen en gaan mee met een natuurlijke stroom. De gewoontes die horen bij een dag in de kleuterklas zijn duidelijk en worden soepel gehanteerd. Momenten zoals het omwisselen van schoenen naar sloffen, het klaarmaken van de boterhammen en het opruimen van het lokaal gebeurt iedere dag op hetzelfde moment en op dezelfde manier. Let wel, ik zeg niet dat de zaken iedere dag exact hetzelfde verlopen. Dit zou niet natuurlijk en organisch zijn.

Verder wordt er op gelet dat wat er gegeten en gedronken wordt, kwalitatief goed is. Zo wordt er vaak gekozen om alleen biologisch eten aan te bieden. Dit is vergelijkbaar met waarom we kinderen in wollen kleding hullen.  De handelingen die de kleuterjuffies, en ook pedagogen op de onderbouw, doen, zijn zorgzaam. Alles dat er gebeurt, gebeurt met liefde.

Photo: Jonathan Pielmay/Unsplash

De levenszin is zo’n zintuig dat niet met bepaalde oefeningen ontwikkeld kan worden. Het gaat om het gevoel, de liefde en de warmte waarmee pedagogen en ook kinderen met elkaar omgaan.

 

Neem een moment om je ogen eens dicht te doen en te voelen wat er allemaal in je lichaam gebeurt. Zijn er bepaalde zintuigen die iets tegen je willen zeggen? Laat een berichtje achter, ik ben benieuwd!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *