Home » Haken

Een naald en een bol garen. Meer heb je eigenlijk niet nodig om te haken. “Het lijkt wel een tovertruc” heb ik weleens gehoord als ik een muts, vlaggenlijn of amigurumi tevoorschijn tover. Hoe werkt haken? Wat heb je ervoor nodig? En wat was mijn favoriete project? Ik vertel je er graag alles over in deze blog!

Haken, hoe werkt dat?

Als je iets haakt, maak je gebruik van een haaknaald om garen in lussen te vormen die je op verschillende manieren aan elkaar haakt. Door jouw garen om de haaknaald heen te slaan, creëer je een lus. Die lus kun je dan weer met andere lussen combineren en in of om andere lussen trekken. Er bestaan bij het haken ontzettend veel verschillende soorten haaksteken. Ze zijn allemaal gebaseerd op de volgende basissteken:

  • losse
  • vaste
  • stokje

Wat kun je allemaal haken

Zoek je een haakpatroon? Dan zal je snel ontdekken dat er talloze opties zijn! Je zou snel overweldigd kunnen worden door al die verschillende opties. Maar, dat is nergens voor nodig. Je kunt de verschillende soorten haakwerkjes in een paar categorieën opsommen:

  • Amigurumi (knuffels die met de Japanse amigurumi techniek gehaakt zijn geworden)
  • Gehaakte knuffels (alle andere soorten gehaakte knuffels)
  • Kleding (van mutsen en sjaals tot bikini’s en sokken)
  • Woonaccessoires (dekens zijn favoriet, maar er worden ook voldoende poefs, lampenkappen, mandala’s en kussens gehaakt)

Wat heb je nodig om te haken?

Haken doe je met een haaknaald en garen. Ook hier zijn er weer talloze opties. Er bestaan haaknaalden die een halve mm zijn maar ook haalden die 20 mm zijn. Haaknaalden zijn er in alle maten die daartussen vallen. Haaknaalden kunnen van alles gemaakt worden. De meest gangbare haaknaalden zijn gemaakt van ijzer, bamboe, aluminium, kunststof en hout. Wil je meer te weten komen over haaknaalden? Bekijk dan de volgende video waarin ik de Crochet Question Welke haaknaald gebruik ik? beantwoord.

Je hebt niet alleen een haaknaald nodig. Je hebt ook een sort van garen nodig. Ook hier kun je in principe alles gebruiken als garen. Ik heb projecten voorbij zien komen die gemaakt waren van papier, gras of flosdraad. Dit zijn natuurlijk niet de meest gangbare materialen. Daarvoor moet je bij stoffen zoals katoen, wol of acyl zijn.

Tot slot heb je vaak ook een klein schaartje en een naald nodig om een haakproject netjes af te kunnen werken.

Overige haakmaterialen

Wil jij een knuffel of amigurumi haken? Dan zal je ook gebruik gaan maken van kunststoffen oogjes. Ga jij een popje maken dat buigbare armen en benen moet hebben, dan gebruik je ook ijzerdraad. Er zijn allerlei benodigdheden die bij specifieke projecten nodig zullen zijn. Vaak vind je online of bij de haak- en breiwinkel bij jou in de buurt de materialen die bij jouw patroon passen. Wil je zelf creatief aan de slag gaan met materialen? Dat kan ook! Je kunt het zo gek maken als je wilt!

Een haakpakket haken

Haakpakketten zijn er in veel verschillende soorten en maten. In zo’n haakpakket vind je alles in een. Een haakpakket bevat meestal garen, een haaknaald, stopnaalden, accessoires en een patroon. Bij luxe haakpakketten, zoals de YLA box, vind je ook nog wat lekkers of moois voor tijdens het haken.

Mijn favoriete haakproject

Ik heb de afgelopen jaren aan allerlei verschillende soorten projecten gehaakt. Ik snoepte wat van dit en van dat mee en heb werkelijk van alles geprobeerd. Van gigantische dekens, tot mini popjes, het staat allemaal bij mij in huis! Ik kijk nog met heel veel liefde terug op mijn allereerste haakproject; een telefoonhoesje dat ik maakte door een rechthoek te haken en op kunstmatige wijze (vraag mij niet hoe!) een elkaar te naaien. Een ander trots moment uit mijn haakcarrière is het grote mandala vloerkleed van hoooked. Iedere keer als ik mijn kantoor/hobbykamer in loop kijk ik er met trots naar. Zelfs onze hond, Annabelle, is er dol op!

xxx Charlie